Antonescu: România susţine fără rezerve drumul european al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, preşedintele Senatului FOTO David Muntean
Crin Antonescu, preşedintele Senatului FOTO David Muntean

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a salutat parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, în cadrul Summitului de la Vilnius, şi a reafirmat susţinerea României pentru integrarea europeană a moldovenilor.

„Este un pas important pentru Moldova, care a înregistrat în ultimii ani progrese consistente în relaţia cu UE şi sunt convins că îşi va îndeplini şi în continuare toate angajamentele asumate în acest amplu proces de integrare în structurile europene. România susţine fără rezerve drumul european al Republicii Moldova!“, a scris Antonescu, pe pagina sa de Facebook.

Liderul liberalilor crede că drumul european al moldovenilor este fără întoarcere. „Salut parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în cadrul Summitului Parteneriatului Estic. Ne aflăm în faţa unui moment istoric crucial, care trasează pentru Republica Moldova direcţia ireversibilă către Uniunea Europeană.“, a mai adăugat Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre beneficiile pe care le va avea Republica Moldova în urma asocierii cu UE, dar şi despre motivele pentru care Ucraina s-a răzgândit în ultimul moment.

„Uniunea Europeană a trecut Prutul. Republica Moldova s-a înscris pe un drum greu, care-i garantează şanse de apropiere de UE, iar noi sperăm, cândva, şi de aderare“, a declarat preşedintele României, referindu-se la Acordul de Asociere cu UE parafat astăzi de Republica Moldova la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Anterior, şeful statului a declarat că nu exclude posibilitatea ca România să se reunească cu Republica Moldova. Toată acţiunea mea legat de R. Moldova a fost cu gândul că, poate cândva, ne vom uni. Stiu că nu e momentul acum, dar cu sau fără intrare în UE, mai devreme, mai târziu, acest lucru se va întâmpla. Sângele apă nu se face. Uitaţi-vă la cele două Germanii. Cât au fost ţinute separat ? Până la un punct.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Bucureştiul are obligaţia să ajute Chişinăul în procesul de integrare europeană şi că unele „declaraţii stupide la TV“ l-ar putea ajuta pe Vladimir Voronin să câştige alegerile de anul viitor.

„Trebuie să-i ajutăm cu asistenţă tehnică, cu proiecte de infrastructură, cu sprijinul politic pe care l-au avut necondiţionat, dar, într-adevăr, pasul făcut de Moldova la Vilnius este un pas uriaş şi trebuie să fim foarte inteligenţi şi deştepţi în a-i spijini ca acest drum să nu cumva să se întâmple să se oprească undeva la alegerile din toamna anului viitor. Dacă mai dăm multe declaraţii stupide, s-ar putea să-l ajutăm pe Voronin să câştige alegerile şi s-ar strica tot ce s-a făcut bun până acum“, a spus Ponta.

Republica Moldova a parafat  vineri Acordul de Asociere cu UE în cadrul Summitului de la Vilnius.

Citeşte şi:

 INFOGRAFIE SONDAJ 62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 61, 7% din români ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România în cazul în care Basarabia ar rata procesul de integrare în UE.

VIDEO Dezbatere Historia: când şi cum ne unim cu Republica Moldova? Unirea, noul proiect de ţară al României 

Analistul militar Ion Petrescu, directorul INSCOP Remus Ştefureac şi editorul Historia Ciprian Plăiaşu au discutat despre cât de realist este proiectul Unirii Republicii Moldova cu România, în cadrul dezbaterii Historia de la Adevărul Live, moderată de Ion M. Ioniţă.

„Unirea“ lui Băsescu a stârnit controverse pe ambele maluri ale Prutului

Intervenţia preşedintelui Traian Băsescu prin care a susţinut deschis ideea conform căreia unirea României cu Moldova ar trebui să fie o prioritate naţională a stârnit controverse atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău.

Artur Reşetnicov (PCRM), către Băsescu: „Va trebui să returnaţi ceea ce nu vă aparţine: Iaşi, Suceava şi toată Moldova de după Prut“

Comunistul Artur Reşetnicov l-a ameninţat, în rusă, pe preşedintele Traian Băsescu, cu dezmembrarea României, după ce şeful de stat de peste Prut şi-a exprimat dorinţa de unire cu Moldova.

Preşedintele Băsescu: „Mai devreme sau mai târziu, ne vom uni cu Republica Moldova. Sângele apă nu se face”

Preşedintele Traian  Băsescu consideră că următorul proiect de ţară al României, după integrarea în NATO, respectiv în Uniunea Europeană, ar trebui să fie unirea cu Republica Moldova.

Ponta: „Băsescu vorbeşte de unirea cu Moldova după ce nouă ani doar a ciocnit la petreceri cu Voronin”

Premierul Victor Ponta crede că declaraţiile unionist lansate de preşedintele Traian Băsescu pot face mai mult rău Republicii Moldova, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite