Klaus Iohannis: Una dintre problemele fundamentale ale sistemului nostru de învăţământ este producţia de legi incoerente pe bandă rulantă
0
Preşedintele Klaus Iohannis participă, vineri, la ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Şeful statului a dat exemplul universităţii sibiene, care a creat în jurul său un „ecosistem funcţional”, iar politicienii locali nu au avut altceva de făcut decât să nu strice lucrurile.
De dimineaţă, şeful statului a avut o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Rectorilor, ulterior participând la şedinţa festivă care are loc în Aula Magna a Universităţii.
„România are nevoie mai mult decât oricând de universităţi precum Lucian Blaga. (...)
Suntem într-o etapă în care pentru a construi o Românie dezvoltată, o Românie prosperă este nevoie de o schimbare de paradigmă. Trebuie să generăm valoare adăugată, trebuie să construim reţele de colaborare internaţională şi să avem un număr suficient de specialişti pentru a stimula o creştere economică sustenabilă. Multe dintre aceste obiective pot fi atinse doar prin creşterea simultană a calităţii şi a participării la învăţământul superior”, a spus Iohannis.
VIDEO Youtube / PNL
Acesta a afirmat că „până acum, problemele demografice şi sociale cu efect pe termen lung la noi au fost în bună măsură ignorate”.
Şeful statului spune că „pentru a nu periclita destinul României ca stat european dezvoltat şi prosper” trebuie rezolvate „problema părăsirii timpurii a şcolii, a numărului mic de absolvenţi de studii universitare şi adesea a calităţii insuficiente a procesului educaţional”.
„Problemele României, însă, nu se pot rezolva exclusiv prin decizie politică”, a mai afirmat Iohannis, menţionând că ”iniţiativa privată joacă un rol foarte important”.
„În Sibiu s-a construit în jurul universităţi un ecosistem funcţional. Este un caz fericit unde politicul a avut o misiune aparent simplă, de a nu strica acest echilibru. Extrapolând, decidenţii politici de la centru nu prea au reuşit să facă faţă provocării de a se abţine în a da legi care mai mult strică decât ajută”, a declarat Iohannis.
Acesta consideră că „una dintre problemele fundamentale ale sistemului nostru de învăţământ este producţia de legi incoerente pe bandă rulantă”.
„Efectele acestui mod păgubos de a legifera sunt vizibile în special în învăţământul superior acolo unde autonomia este un pilon central în creşterea calităţii atât în educaţie cât şi în cercetare”, a mai afirmat Klaus Iohannis.
Acesta spune că, „fără a descătuşa potenţialul managerial şi creativ al universităţilor româneşti, nu avem şanse reale de a deveni competitivi într-o economie bazată pe cunoaştere”.