IPP: Vasile Blaga, Sebastian Ghiţă şi Relu Fenechiu, în topul aleşilor chiulangii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PDL, Vasile Blaga FOTO Adevărul
Preşedintele PDL, Vasile Blaga FOTO Adevărul

Un raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP) prezintă bilanţul activităţii Parlamentului în 2013. Capitolul privitor la prezenţa aleşilor în sesiunile plenului dezvăluie că mulţi dintre parlamentari au avut şi mai puţin de 10% prezenţă în momentele în care ar fi trebuit să îşi exprime votul.

Potrivit raportului IPP, există şi parlamentari care au înregistrat un procent de prezenţă de 1% la şedinţele Camerei, respectiv ale Senatului.

La Camera Deputaţilor, de exemplu, alesul PSD Gheorghe Neţoiu a înregistrat un procent de prezenţă de 1%, votând şapte acte normative într-un an, în condiţiile în care totalul de voturi posibile ar fi fost de 813. Nu departe de colegul său social-democrat se află şi deputatul PNL de Caraş-Severin, Rusu Valentin, cu un procent de prezenţă de 3%.

În topul deputaţilor absenţi de la votul final se mai numără şi Oana Niculescu-Mizil (23% prezenţă), Sebastian Ghiţă (27%), Relu Fenechiu (32%), Eugen Tomac (32%).

Spre deosebire de colegii lor, miniştrii parlamentari, care sunt scutiţi de participarea la şedinţele de plen, au înregistrat mai multe prezenţe. De exemplu, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a avut un procent de participare de 43%, nu departe de vicepremierul Daniel Chiţoiu (38%).

Blaga, în topul senatorilor absenţi

Nici senatorii nu s-au dovedit mai harnici în anul precedent. La Senat, cel mai mic procent de prezenţă înregistrat a fost de 5%, în cazul lui Iulian Dumitrescu (PNL), Viorel Badea (PDL), Constantin Popa (UNPR). La mică distanţă de aceştia se află şi preşedintele PDL Vasile Blaga, care a înregistrat un procent de prezenţă de 6%, la fel ca şi senatorul UDMR Marko Bela.

În topul senatorilor chiulangii se află şi senatorul PNL Călin Popescu-Tăriceanu (19%), Anca Boagiu (28%), Mihai-Răzvan Ungureanu (29%).

Pe de altă parte, liderul liberal Crin Antonescu, în trecut criticat pentru prezenţa sa redusă la activităţile din Parlament, a înregistrat un procent de prezenţă de 37%.

Citeşte şi:

Zgonea vrea “un Big Brother” în Parlament. Deputaţii, supravegheaţi video ca să nu chiulească

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, solicită instalarea unui sistem video în toate sălile de şedinţe pentru a transmite lucrările Parlamentului pe Internet, dar şi a unui sistem de videoconferinţe pentru comunicarea cu Guvernul.

Doina Pană, printre cei mai chiulangii deputaţi

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, se află pe locul al doilea în topul celor mai chiulangii deputaţi, cu doar 27 de voturi finale de la începutul mandatului şi până acum. Prima poziţie este adjudecată de reprezentantul PP-DD Gigi Neţoiu care nu are înregistrat niciun vot final.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite