Iohannis trezeşte, din greşeală, candidatul din Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caricatură de Vali Ivan
Caricatură de Vali Ivan

REVENIRE Klaus Iohannis a fost înscăunat preşedinte PNL, la Congresul de sâmbătă, dar nu a reuşit să-şi adjudece şi poziţia de prezidenţiabil, pentru care se va lupta, în Delegaţia Permanentă, cu omul care l-a adus în partid: Crin Antonescu

La Congresul PNL de sâmbătă, Klaus Iohannis a câştigat, fără emoţii, cursa împotriva singurului său adversar la preşedinţia partidului, Ioan Ghişe, şi  părea că nimic nu stă între el şi desemnarea drept candidat al PNL la Preşedinţia României. De altfel, Mircea Ionescu-Quintus explica, înainte de Congres, că viitorul preşedinte al partidului va fi  cel care va avea şi cele mai mari şanse să fie ales în cursa pentru Cotroceni.

Pe de altă parte, tot Quintus a fost cel care i-a cerut lui Iohannis, chiar înainte de Congres, să mai aştepte până să ceară un vot cu privire la prezidenţiabilul PNL sau măcar să nu introducă un nume în rezoluţia care urma să fie introdusă pe ordinea de zi. Edilul de la Sibiu l-a contrazis, însă, pe veteranul PNL şi a decis să ridice miza Congresului.

Crin spune „Da!“

Mariajul dintre Crin Antonescu şi liberali părea improbabil la momentul în care Iohannis a urcat pe scenă pentru a savura victoria şi emoţiile primului discurs în calitate de preşedinte PNL. Avântat, Iohannis  le-a cerut liberalilor să voteze cele trei rezoluţii care aveau să tranşeze problemele din partid: cea privind unificarea cu PDL, cea referitoare la afilierea la grupul PPE din Parlamentul European şi, cea mai importantă, rezoluţia care stabilea numele prezidenţiabilului.

Primele două rezoluţii, votate cu majoritate covârşitoare de voturi, l-au înflăcărat pe Iohannis, însă nu pentru mult timp. La fel de brusc, partidul i-a servit un duş rece: când s-a pus în discuţie numele prezidenţiabilului, delegaţii au început, din senin, să aplaude şi să scandeze un alt nume – cel al lui Crin Antonescu . În acel moment, un Iohannis perplex i-a cedat microfonul lui Mircea Ionescu-Quintus, care a reanimat PNL cu o întrebare: sunt cei doi, Iohannis şi Antonescu, dispuşi să candideze?

Conştient de situaţia periculoasă, liderul PNL Alba şi apropiat al lui Iohannis, Teodor Atanasiu, a cerut să ia cuvântul. Aparent conciliant, Atanasiu i-a îndemnat, călduros, pe liberali să îl lase pe Antonescu să îşi urmeze calea. „Lăsaţi-l să revină când este cazul!“, a strigat el în microfon. Era, însă, târziu.

Întrebat dacă este dispus să candideze la prezidenţiale,  Antonescu a urcat pe scenă, energizat, s-a aplecat către microfon, a privit ţintă către cei 1.500 de liberali şi, după o pauză scurtă, a strigat un simplu: „Da!“, urmat de o furtună de aplauze, dar şi de un moment de linişte provocat de noua încurcătură.

În cele din urmă, Quintus a venit cu o soluţie: propunerile pentru cei doi prezidenţiabili ar trebui trimise Delegaţiei Permanente, for care să aleagă între Iohannis şi Antonescu, pe baza unor sondaje. În cel mai recent sondaj INSCOP din luna mai, la capitolul încredere, Klaus Iohannis îl surclasa cu peste zece procente pe Antonescu în topul încrederii, cu 35,5%, în comparaţie cu 23,9%. Poate şi din acest motiv, soluţia seniorului  a fost îmbrăţişată şi de preşedintele PNL.

„Astăzi trebuie să ne bucurăm că avem doi candidaţi, nu să votăm. În calitate de preşedinte, retrag rezoluţia şi o trimit spre dezbatere în Delegaţia Permanentă“ , a anunţat el, laconic. Între timp, Antonescu a părăsit sala pentru a da declaraţii. De această dată, fără urmă de tensiune pe chip.  „Lucrurile s-au precipitat în momentul în care s-a propus o rezoluţie şi, după părerea mea, modul în care s-a încheiat astăzi această dilemă este unul normal, unul care a dovedit un prim gest inspirat al preşedintelui Iohannis. Un gest cu adevărat de preşedinte de partid“, au fost cuvintele prietenoase ale lui Antonescu pentru proaspătul său rival.

Blaga şi MRU, invitaţi de onoare

Înainte ca discuţiile privind construcţia PNL-PDL să se precipite, cele două partide au dat un semnal de bună înţelegere, chiar la Congresul liberalilor. Concret, la eveniment au fost invitaţi democrat-liberali de frunte, începând cu Vasile Blaga şi continuând cu prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, Anca Boagiu şi Gheorghe Falcă. La întrunire s-a prezentat şi fostul premier Mihai Răzvan-Ungureanu, preşedintele Forţei Civice. Atât Blaga, cât şi MRU au avut discursuri emoţionale în care şi-au exprimat încrederea în colegii liberali.

„Trăiesc emoţia visului pe cale să se îndeplinească, formarea marelui partid al dreptei, alături de PNL”,  a declarat Blaga, în faţa celor 1.500 de delegaţi PNL, dar a transmis şi un avertisment mascat. „Nu am venit să ofer PDL pe tavă altcuiva! Am venit cu mesajul că PDL vă este alături, pregătit pentru o construcţie comună“, a mai spus el. La rândul său, Ungureanu a transmis un mesaj special, în limba germană, pentru Klaus Iohannis, în care şi-a exprimat prietenia faţă de preşedintele PNL. „Casa părintească este, pentru mine, PNL“, a conchis el. ;

PDL, supărat pe Iohannis

Odată devenit preşedinte al PNL, Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă, la Congresul formaţiunii, că noul mare partid de dreapta rezultat din fuziunea cu PDL se va numi tot PNL. La scurt timp, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a reacţionat, pe Facebook, şi a declarat că denumirea viitoarei construcţii nu a fost încă negociată. 

„Domnul Iohannis a anunţat că e mandatat să informeze Congresul PNL cum că noul partid format prin fuziunea cu PDL se va numi ... PNL. Doresc să îl anunţ pe domnul Iohannis că nu ştiu ce mandat are, dar al meu, nu. Acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit în Comisia bipartită de negociere PDL-PNL. Această manieră de a purta discuţiile este incorectă. S-a stabilit că orice chestiune se va discuta şi negocia instituţional în comisie. Nu e corect să aflăm de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret şi dezavuez această manieră care denotă lipsă de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, nu vom oferi PDL pe tavă“, a arătat el.

La rândul lui, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a fost chiar mai tranşant şi i-a transmis lui Iohannis că afirmaţiile sale reprezintă „un pas uriaş spre eşecul fuziunii“. Între timp, preşedintele PDL Vasile Blaga nu a comentat situaţia, motiv pentru care mai mulţi democrat-liberali îl suspectează că ar fi negociat cu Iohannis pe cont propriu, fără mandat din partea formaţiunii.

Cine decide prezidenţiabilul

Decizia privind prezidenţiabilul PNL  urmează să fie luată de către Delegaţia Permanentă a partidului. Din acest for fac parte:  preşedintele formaţiunii, membrii Biroului Politic Naţional (care cuprinde vicepreşedinţii partidului, şefii de Consilii Judeţene, primarii reşedinţelor de judeţ, liderii organizaţiilor de femei, şi tineret etc.), membrii de onoare ai PNL, parlamentarii, europarlamentarii, liderii locali, respectiv vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene şi viceprimarii. De asemenea, Delegaţia Permanentă include câte un vicepreşedinte şi secretarul general din:  TNL,  OFL (Organizaţia Femeilor Liberale), CSL (Cluburile Studenţeşti Liberale) şi Liga Aleşilor Locali.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite