FOTO VIDEO Iohannis, la Casa Albă. Trump: „Domnule preşedinte, vreau să aplaud eforturile de a lupta împotriva corupţiei şi de a proteja statul de drept“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver / Getty
Images / Chip Somodevilla
FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, Klaus Iohannis fiind primul lider din Europa de Est care a fost primit de noul preşedinte american. Cei doi preşedinţi au susţinut o declaraţie de presă comună în Rose Garden, spaţiul exterior Biroului Oval de la Casa Albă. Trump l-a felicitat pe Iohannis pentru modul în care susţine lupta anticorupţie din Romania şi statul de drept.

UPDATE Conferinţa de presă comună. 

Donald Trump: Domnule preşedinte, vă mulţumesc că aţi fost aici. E o onoare să primesc un prieten la Casa Albă. Relaţia dintre cele două ţări se întinde de peste 100 de ani. Parteneriatul strategic acoperă mai multe dimensiuni: militar, economic, cultural. Azi vom face ca acest Parteneriat să fie şi mai puternic. Vom lupta pentru a întări alianţele noastre şi ne vom alia împotriva terorismului. Nu putem lăsa ca această ideologie rea să se împrăştie. Cerem Qatarului să oprească finanţarea terorismului. 

Vreau ca ţările să fie paşnice, nu am terminat această problemă - terorismul-, dar o vom rezolva. E datoria mea ca preşedinte să asigur siguranţa poporului nostru. Vreau să mulţumesc Arabiei Saudite. Sper să fie începutul sfârşitului finanţării terorismului. Nu mai vrem finanţare pentru terorişti. Vreau să mulţumesc poporului român pentru ce a făcut împotriva terorismului. Romania este un membru valoros al Coaliţiei în lupta împotriva ISIS. 

Mulţi dintre cetăţenii dvs au plătit cu viaţa, iar americanii onorează sacrificul lor. Îl felicit pe preşedintele Iohannis pentru că Romania a crescut cheltuielile pentru Armată. Sperăm ca şi alte naţiuni să urmeze exemplul Romaniei. Aşa încep să vină bani către NATO. Domnule preşedinte, vreau să aplaud eforturile dvs de a lupta împotriva corupţiei şi de a proteja statul de drept. E nevoie de a crea un mediu unde comerţul să înflorească, iar cetăţenii să prospere. Vă mulţumesc pentru felul în care conduceţi ţara. Relaţiile au fost puternice, dar acum sunt mai puternice ca oricand. 

Klaus Iohannis: Vă mulţumesc foarte mult că sunt aici şi că aţi aranjat ca vremea să fie aşa de frumoasă. E important că sărbătorim 20 de ani de Parteneriat strategic între SUA şi Romania. Acest parteneriat a ajutat SUA să modeleze România, o Românie care stă acum langa trupele SUA din Afganistan, care luptă alături de SUA in Irak. 

Acest Parteneriat nu numai ca trebuie să continue, ci trebuie să devină şi mai puternic. Datorită calităţilor dvs de lider, NATO a început să lupte împotriva terorismului. România este foarte conştientă de faptul că suntem în est şi că ne bazăm foarte mult pe parteneriatul cu dumneavoastră pentru că nu putem să rezistăm acolo fără SUA, nu putem rezista acolo singuri. Cred că este în interesul dumneavoastră, domnule preşedinte, să aveţi un partener puternic în UE. Este vitală pentru noi legătura transatlantică. UE şi NATO nu trebuie să fie în concurenţă, ci trebuie să coopereze, astfel încat şi NATO, şi Europa trebuie să fie mai puternice. 

Întrebări:

Jurnalist american: De ce mărturia lui J. Comey (fostul şef FBI) a fost mincinoasă?

Trump: O să vă spun într-un viitor apropiat. Comney a confirmat mult din ceea ce am spus eu. 

Jurnalist american: Preşedintele Turmp a vorbit la Bruxelles despre cheltuielile NATO. 

Iohannis: Mi-a plăcut ce a spus domnia sa la Bruxelles. NATO se bazează pe valori, dar în primul rand este o alianţă militară, iar cheltuielile militare necesită bani. Trebuie să cheltuim bani în scopuri de apărare.  Unora le-a plăcut mai mult, altora, mai puţin.

Trump: 100% corect.  

Ramona Avramescu, TVR: Va interveni SUA în cazul în care un membru NATO va fi atacat?

Trump: SUA ţin foarte mult la Articolul 5 din Tratatul NATO (în caz de agresiune asupra unui membru NATO, celelalte ţări trebuie să intervină - n.r), e acolo pentru a proteja, de aceea vreau să avem o alianţă puternică. Da, vom ţine cont de articolul 5. 

Dana Păcurar, Realitatea TV: Aţi discutat şi despre vize?

Trump: Nu, nu am discutat, dar vom discuta despre asta. 

Iohannis: Am menţionat acest aspect, dar l-am menţionat şi în timpul altor întâlniri pentru că este important pentru noi, este important pentru românii care vor să vină în SUA. Tot mai mulţi oameni vin din România în SUA, unii vin ca turişti, unii vin pentru afaceri, cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajaţi. Aşa că problema vizelor ar putea fi important să o discutăm şi probabil că vom avansa în această privinţă.

Cat de ingrijorati sunteti pentru amenintarile Rusiei?

Iohannis: Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat trebuie să te ducă către a fi pregătit. Trebuie să fim foarte clari, foarte deschişi dacă vorbim despre Rusia şi cu Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar, pe de altă parte, avem nevoie de ceea ce noi toţi am decis la NATO - avem nevoie de o posibilitate rapidă de reacţie din partea NATOo descurajare a Rusiei.  Aceste doua lucruri pot duce la rezolvarea problemei. 

Cum susţineţi lupta anticorupţie în Romania?

Trump: Noi susţinem foarte insistent Romania, deci sustinem si lupta impotriva coruptiei, şi il sustinem şi pe preşedintele dvs. Credem că a făcut o foarte bună. Are susţinerea nostră. 

UPDATE 21.45. Cei doi preşedinţi au ieşit din Biroul Oval. Urmează conferinţa de presă. 

UPDATE 21:30 Presedintele SUA Donald Trump, a salutat parteneriatul strategic cu România, în timpul primirii din Biroul Oval, unde pentru puţin timp a avut acces şi presa.

„Sunteti un aliat adevărat, o ţară minunată şi avem o relaţie minunată, iar această relaţie a devenit şi mai  bună“, a spus Donald Trump.

Preşedintele Iohannis i-a mulţumit pentru primire şi şi-a arătat interesul pentru discuţiile privind dezvoltarea parteneriatului stratetgic.

UPDATE 21.00 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de preşedintele american Donald Trump. După ce va semna în Cartea de Onoare, preşedintele român va avea convorbiri tete-à-tête cu Trump timp de zece minute. Ulterior, vor începe convorbirile oficiale, care se vor încheia cu o declaraţie comună de presă la ora 21.45. Preşedintele Iohannis va pleca de la Casa Albă la ora 22.05.

iohannis donald trump tvr

UPDATE Ora 20.00. Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Departamentul de Stat, unde a fost primit de Rex Tillerson (foto), şeful diplomaţiei americane. Klaus Iohannis este însoţit de consilierii Bogdan Aurescu şi Andrei Muraru, directorul SRI Eduard Hellvig şi ambasadorul George Maior.

iohannis rex tillerson foto presindecy.ro

UPDATE Ultima oară când un şef de stat român participa la o conferinţă comună cu preşedintele SUA a fost în 1978, atunci când Nicolae Ceauşescu a fost invitatul lui Jimmy Carter.

Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de către Donald Trump la ora locală 14.00 (21.00, ora României). După ce va semna în Cartea de Onoare, preşedintele român va avea convorbiri tete-à-tête cu Trump timp de zece minute. Ulterior, vor începe convorbirile oficiale. La final, deşi iniţial nu era prevăzut în program,  Donald Trump şi Klaus Iohannis vor susţine o declaraţie comună de presă. 

Convorbirile dintre Trump şi Iohannis reprezintă finalul unei vizite prelungite a şefului statului român în Statele Unite ale Americii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Washington, că întâlnirea pe care o va avea vineri cu preşedintele SUA, Donald Trump, este „extrem, extrem de importantă” şi că, pe bună dreptate, lumea are aşteptări mari, şeful statului român exprimându-şi încrederea că întrevederea ca decurge foarte bine.

”Este o întâlnire extrem, extrem de importantă şi, pe bună dreptate, lumea are aşteptări mari. Eu îmi doresc foarte mult să avem un prim contact foarte bun cu preşedintele Trump. Vreau să îl conving ca împreună să facem parteneriatul mai solid, mai profund”, le-a declarat Klaus Iohannis jurnaliştilor.

Din agenda discuţiilor, preşedintele a menţionat problemele de securitate pe flancul estic şi probleme economice. ”Avem nevoie în continuare de investitori americani”, a spus Iohannis, precizând că va discuta cu preşedintele SUA şi multe alte lucruri care sunt cu siguranţă pe agendele lor.

Întrebat cum crede că va decurge întâlnirea cu Trump, preşedintele Iohannis a răspuns: ”Cu siguranţă, va decurge foarte bine şi sunt convins că vom reuşi să abordăm punctele importante de pe agendele noastre”.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în SUA a fost anunţată joi noapte. "Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va efectua în perioada 4-9 iunie a.c. o vizită în Statele Unite ale Americii. Elementul central al acestei vizite este constituit de întrevederea oficială a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump, în data de 9 iunie a.c", anunţa un comunicat al Preşedinţiei, care preciza că întrevederea "va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia".

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, luni seara, la Washington, distincţia Light Unto the Nations, oferită de Comitetul Evreiesc American, în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional important în domeniul păcii, securităţii, democraţiei, promovării valorilor umane. A fost primul eveniment la care şeful statului participă în cadrul vizitei sale în SUA.

"American Jewish Committee a evidenţiat, în decizia de acordare a distincţiei, faptul că a hotărât onorarea Preşedintelui Klaus Iohannis pentru acţiunea sa de «lider dedicat întăririi democraţiei şi a statului de drept în România, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul şi pentru a aprofunda legăturile dintre România şi SUA, precum şi între România şi Israel». Acordarea acestei distincţii a mai avut în vedere rolul ţării noastre în cadrul Uniunii Europene şi al dialogului transatlantic, în menţinerea securităţii regionale şi globale, dar şi realizările recent încheiatei preşedinţii-în-exerciţiu române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)", informa Preşedinţia.

Distincţia a fost prezentată, cu ocazia unui moment special, în cadrul Forumului Global, World Leaders Plenary. La Forumul Global, care s-a desfăşurat în perioada 4-6 iunie a.c., au luat parte peste 2.500 de participanţi din 70 de ţări. „Light Unto the Nations” a mai fost acordată unor lideri marcanţi, cum ar fi Cancelarul german Angela Merkel, Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, Preşedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum şi altor şefi de stat din Europa şi America Latină.

În a doua zi a vizitei sale în Statele Unite ale Americii, Iohannis s-a întâlnit cu directorul CIA, Mike Pompeo, şefului statului român arătând că "România este un partener valoros pentru partea americană, în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest şi vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce priveşte ameninţările hibride de pe Flancul Estic al NATO".

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la întrevederea cu conducerea CIA preşedintele Iohannis a transmis "aprecierea pentru excelenta şi complexa colaborare dintre CIA şi partenerii de intelligence din România, bazată pe încredere, deschidere şi sprijin reciproc în arii de expertiză specifice, aspect ce întăreşte şi mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări". 

"Preşedintele României a asigurat că ţara noastră înţelege ca, inclusiv prin servicii de intelligence, să acţioneze ca un furnizor de securitate, pentru a contribui la eforturile internaţionale pe linie de securitate. La rândul său, conducerea CIA a evidenţiat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării cu partenerii de intelligence din România, care se regăsesc în topul serviciilor de informaţii din Europa cu care are relaţii agenţia americană, din punct de vedere al nivelului de încredere şi al consistenţei activităţii derulate. Preşedintele Klaus Iohannis şi directorul Mike Pompeo au avut, cu acest prilej, şi un schimb de vederi pe teme politico-securitare de actualitate: combaterea terorismului (cu accent pe eradicarea Daesh în Siria/Irak), ameninţarea balistică/nucleară nord-coreeană, solidaritatea transatlantică, precum şi stabilizarea Afganistanului", transmitea Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, în a doua zi a vizitei sale în SUA, Iohannis, a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Naţional Arlington. "Depunerea coroanei de către preşedintele României în cadrul unei ceremonii solemne a reprezentat un omagiu adus memoriei şi eroismului personalului militar american angajat în susţinerea, cu preţul vieţii, a păcii, libertăţii şi democraţiei în Europa şi în întreaga lume şi a marcat recunoaşterea sacrificiului suprem al generaţiilor de militari americani căzuţi pe fronturile din cele două războaie mondiale şi din alte conflicte", informa Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, o alocuţiune la dezbaterea ”Relevanţa Parteneriatului Strategic România-SUA în actualul context internaţional şi de securitate”, organizată de Heritage Foundation la Washington, în care a afirmat că nu există pentru ţările europene alternativă la NATO, această fiind cea mai de succes alianţă militară din istorie. Referindu-se la Rusia, care "încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă", Iohannis a spus că este nevoie de dialog, dar "bazat pe o puternică descurajare".

”România a susţinut o cooperare strânsă NATO-UE, pe baza complementarităţii. Nu există alternativă la cea mai puternică şi de succes alianţă din istorie. UE poate contribui semnificativ construirea de capabilităţi sprijinind cercetarea şi dezvoltarea în zone precum securitatea cibernetică şi energetică. O angajare mai substanţială a aliaţilor europeni în apărarea comună nu trebuie să ducă la slăbirea legăturii transatlantice”, a declarat Klaus Iohannis.

   

Preşedintele a subliniat că NATO are de înfruntat provocări în sudul şi estul Alianţei care trebuie rezolvate într-o manieră coordonată şi coerentă. ”În est, Rusia încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii şi militarizarea sa puternică, agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la graniţele NATO şi influenţă malignă din Balcani până în Europa de Vest. În acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare”, a spus şeful statului, adăugând că acest lucru necesită nu doar unitate în interiorul Uniunii Europene, cât şi în relaţia dintre SUA şi UE. 

Totodată, preşedintele a evocat faptul că România şi Statele Unite, după 20 de ani de parteneriat strategic, au avut şi au în continuare o viziune comună în ce priveşte problemele majore de securitate internaţională.

”Ca un aliat de încredere, România îşi face treaba. În acest an ne-am îndeplinit obiectivul (...) asumat sub auspiciile NATO, de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Acest lucru ne face primul aliat pentru a atinge această ţintă în actualul mandat al Administraţiei SUA şi al celui de-al 6-lea membru NATO care o face. Sunt fericit să menţionez că aceasta a fost una dintre priorităţile de pe agenda mea, când am preluat funcţia. Şi a fost adoptată cu un sprijin politic unanim. Scopul nostru este de a menţine nivelul minim de 2% pentru cel puţin un deceniu. Aceasta va permite României să continue programe majore de achiziţie, extinzând potenţialul cooperării pe termen lung şi cu industria de apărare din SUA”, a afirmat Klaus Iohannis.

Joi, Iohannis s-a întâlnit cu o serie de membri ai Congresului american, pe opt dintre ei decorându-i cu Ordinul ”Steaua României” în grad de Comandor pentru meritele lor deosebite în consolidarea relaţiilor româno-americane. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite