Iohannis, la Bruxelles: David Cameron şi-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc împotriva românilor. Am primit asigurări că vor putea rămâne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la reuniunea Consiliului European care se desfăşoară la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul britanic David Cameron, care şi-a cerut scuze pentru atacurile britanicilor îndreptate împotriva românilor. Totodată, Cameron l-a asigurat pe şeful statului că românii vor putea rămâne şi munci în continuare în Marea Britanie.

„Pentru noi, sunt foarte multe mize şi suntem hotărâţi să ne negociem poziţia foarte bine. În primul rând, sigur, poziţia românilor care lucrează şi trăiesc în Marea Britanie. Am primit asigurări de la Premierul Cameron, în numele Marii Britanii, nu în nume personal, că românii vor putea să rămână, vor putea să muncească şi şi-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo. Este, din păcate, foarte clar că nimeni nu a avut un plan B. Acest lucru ne arată că toţi s-au aşteptat să se voteze pentru Remain şi au fost surprinşi de rezultat. Chiar Premierul Cameron ne-a confirmat că tabăra Leave nu are niciun plan concret“, a spus Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Echipe de comando engleze încearcă să intimideze străinii din Anglia, iar o familie de imigranţi ar fi găsit fecale de câine în cutia poştală, a povestit o româncă din Rugby (centrul Marii Britanii), pentru Associated Press, preluată de news.ro.

„Înainte de vineri (ziua anunţării rezultatelor referendumului – n.r.), trăiam într-o societate tolerantă (...). Sunt aici (în Marea Britanie – n.r.) de 13 ani, dar niciodată nu am simţit că trebuie să ascund de unde vin. Însă, începând de vineri, lucrurile s-au schimbat complet”, a declarat Oana Gorcea, o româncă de 32 de ani care locuieşte în Regatul Unit din adolescenţă.

Femeia, care lucrează pentru o companie multinaţională din Rugby (135 de kilometri nord-vest de Londra), a povestit că strada sa este patrulată „de echipe engleze de comando, care se plimbă şi încearcă să intimideze oamenii care nu sunt albi, care nu sunt englezi”.

Potrivit ei, în cartier se vorbeşte că o familie de imigranţi a găsit fecale de câine în cutia poştală.

Povestea lui Gorcea, la fel ca a multor altora, a apărut în ultimele zile pe reţelele sociale. Est-europeni, musulmani, chiar şi americani sau germani s-au plans de hărţuire şi de acte de intimidare.

Peste 100 de incidente rasiste s-au înregistrat de când Marea Britanie a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, iar mulţi dintre vinovaţi au invocat explicit Brexitul, relatează The Independent.

Un clip care ar fi fost filmat în Hackney (nord-estul Londrei) vineri dimineaţă arată un bărbat care se ceartă cu cineva aflat într-o maşină. La un moment dat, bărbatul strigă “Întoarce-te în ţara ta”.


În contextul semnalelor referitoare la faptul că rezultatul referendumului provoacă tensiuni şi reacţii izolate la adresa cetăţenilor UE din Marea Britanie, cu caracter care poate fi considerat discriminatoriu, Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetăţenii români care au cunoştiinţă de astfel de incidente să informeze atât autorităţile britanice competente, cât şi Ambasada României la Londra, se arată într-un comunicat MAE.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite