UPDATE Iohannis explică de ce i-a decorat pe puşcăriaşul Florentin Scaleţchi, pe Gelu Voican Voiculescu, Răzvan Theodorescu şi Alexandru Arşinel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florentin Scaletchi, condamnat la închisoare pentru trafic de influenţă, actorii Alexandru Arşinel şi Dorel Vişan, dar şi Gelu Voican Voiculescu şi Răzvan Teodorescu, se număra printre persoanele decorate miercuri de preşedintele Klaus Iohannis cu titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989-Luptător cu Rol Determinant". Şeful statului susţine că doar a pus în practică o decizie a Guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind conferirea titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989-Luptător cu Rol Determinant", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Potrivit anexei, este vorba de persoane care, "la propunerea Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotrivă regimului comunist instaurat în România în perioadă 1945-1989, au obţinut avizul Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din decembrie 1989 conform dispoziţiilor art.9 2 alin.5 din legea 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare".

În total, preşedintele Iohannis a decorat 505 persoane. Printre acestea se numără şi nume controversate ca Florentin Scaleţchi. În cursul anului 2005, în calitate de preşedinte al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaletchi ar fi pretins de la o persoană, care ulterior l-a denunţat, sumă de 20.000 de euro. Scaletchi ar fi primit, în trei tranşe, echivalentul acestei sume reprezentând 24.000 de dolari. în schimb, acesta a lăsat să se creadă că are influenţa asupra magistraţilor de la înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia Penală, pentru reducerea, la judecarea recursului, a pedepselor ce fuseseră aplicate denunţătorului de către instanţă inferioară, au spus anchetatorii. Scaleţchi a fost condamnat la şae ani de închisoare pentru corupţie. (Citiţi aici biografia pe larg a lui Florentin Scaleţchi

Pe lista mai figureaza nume ca: Gelu Voican Voiculescu, Răzvan Theodorescu şi Alexandru Arşinel. Iată ce declarau cei trei, pentru Adevărul, în urmă cu o lună, când Guvernul a decis reintroducerea rentelor pentru revoluţionari.

Gelu Voican Voiculescu:„E normal să mă bucur de toate drepturile care mi se oferă prin anumite legi. Ce-aţi vrea, să mă dau înapoi şi să le refuz? Cine beneficiază e mulţumit că beneficiază. Ce vreţi, să-i pară rău?“.

Alexandru Arşinel: „Da, contează şi banii, cum să nu conteze dacă eu ies la pensie? Orice ban contează. Dacă Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor nu mi-a adus nimic, măcar aşa să fiu răsplătit“.

Răzvan Theodorescu: „Nu m-a interesat aspectul financiar, e doar pentru marcarea momentului. Mi se pare normal să primesc certificat de revoluţionar pentru că timp de zece zile am fost în casa Ceauşescu şi am stat sub tirul Securităţii. Am scăpat in extremis de glonţ“.

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a hotărât să-i reintroducă în plată pe revoluţionarii ale căror rente lunare fuseseră tăiate în 2012 din raţiuni de austeritate, dar şi din cauza gravelor nereguli din interiorul acestei bresle. Sub motivaţia respectării adevărului istoric, ordonanţa Executivului a creat o nouă categorie de revoluţionari – „luptători cu rol determinant în victoria Revoluţiei“ –, iar cei care vor primi acest titlu urmează să încaseze indemnizaţii care vor ajunge până la 4.000 de lei în fiecare lună! Asta în condiţiile în care un veteran de război este răsplătit cu 135 de lei pe lună, iar salariul unui profesor debutant nu depăşeşte 1.200 de lei.

Iohannis a revenit cu precizări

La scurt timp după ce în presă au apărut informaţii legate de impostura unor revoluţionari, preşedintele Klaus Iohannis a revenit cu un nou comunicat de presă în care a explicat că întreaga responsabilitate a listei de revoluţionari aparţine Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.

„În legătură cu informaţiile apărute în mass-media referitoare la decretul semnat de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, Departamentul Comunicare Publică face următoarele precizări:

Titlul de „Luptător cu Rol Determinant” a fost instituit prin OUG 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptători care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

Potrivit acestui act normativ, propunerile pentru acordarea acestui titlu au fost înaintate de către Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, cu avizul Comisiei parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Conform documentaţiei transmise Administraţiei Prezidenţiale, procedura s-a desfăşurat la nivelul instituţiilor abilitate de lege. Aceasta include analiza dosarelor personale, iar decizia acordării acestui titlu, în urma verificărilor, revine în totalitate, din punctul de vedere al legalităţii şi oportunităţii, Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 şi Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989. Acestea din urmă sunt singurele organisme în măsură să ofere clarificări suplimentare.

În temeiul OUG 95/2014, constatând respectarea îndeplinirii procedurilor legale, Preşedintele României a emis decretul privind acordarea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, se arată în comunicatul publicat de Administraţia Prezidenţială. 

Revoluţionarii – 25 de ani de nereguli

Principalii lideri ai revoluţionarilor din ultimul sfert de secol au fost arestaţi în ultimii ani pentru fraudarea masivă a bugetului de stat. Este vorba despre Dorin Lazăr Maior, Emilian Cutean şi George Costin. Ultimii doi au fost şi secretari de stat ai revoluţionarilor.

Cutean a fost condamnat pentru folosirea unor bani publici în scopuri personale, în timp ce Costin a pus pe picioare o afacere de milioane de euro cu certificate de revoluţionar. Şi-a înfiinţat o reţea de asociaţii şi a fabricat peste 5.000 de revoluţionari (mulţi dintre ei fără nicio legătură cu evenimentele din decembrie 1989). Cu toţii au primit bani grei de la stat, sume pe care Costin le vămuia prin contracte notariale, adunând profituri uriaşe. George Costin a fost condamnat în 2013 la şapte ani de închisoare cu executare, însă Înalta Curte a hotărât rejudecarea procesului.

Adrian Sanda, actualul secretar de stat al revoluţionarilor, admite că mulţi dintre cei care sunt posesori ai unor certificate de revoluţionari le-au obţinut pe nedrept: „Sunt de acord că s-au comis foarte multe nereguli. Sunt cazuri în care cineva şi-a luat certificatul profitând de asemănarea cu altă persoană sau familii întregi care şi-au luat certificate. Când depistăm astfel de cazuri, noi le semnalăm Parchetului”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite