UPDATE Europarlamentare 2014. Incidente şi acuzaţii: un primar din Prahova este cercetat pentru fraudă electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la vot astăzi FOTO Shutterstock
Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la vot astăzi FOTO Shutterstock

Alegerile europarlamentare de astăzi nu sunt privite cu maximă importanţă de către români, dar istoria alegerilor din România post-decembristă ne arată că nu există scrutin în care să nu se înregistreze incidente şi acuzaţii de ordin politic. Adevărul.ro vă va ţine la curent cu tot ce se întâmplă într-o zi de maximă importanţă pentru viitorul României.

UPDATE 20.07 Cel puţin 77 de persoane nu vor vota la alegerile europarlamentare 2014. Oamenii sunt internaţi la spitalul din Sighetu Marmaţiei, Maramureş, iar pentru că nu au depus toate actele necesare, cererea lor pentru urna mobilă a fost respinsă. Cel care a depus contestaţia a fost Aranyosi Miklos Ludovic, membru în secţia de votare nr. 91 Sighetu Marmaţiei.
 
Potrivit acestuia, se arată că cererile de deplasare a urnei mobile au fost parafate de secţia în care sunt internate persoanele respective, au fost depuse în termen legal, fără să se comunice soluţia, iar azi, 25.05.2014, a fost întocmit un proces verbal de respingere a cererilor.

UPDATE ORA 20.00 Cinci bărbaţi din judeţul Arad sunt cercetaţi de poliţişti după ce patru dintre ei ar fi votat în altă localitate decat cea de domiciliu, unde au fost transportaţi de al cincilea, sub promisiunea că primesc bani în schimbul votului, transmite Mediafax.

UPDATE ORA 19.42 Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a deschis dosar de cercetare penală pe numele primarului din localitatea Bălţeşti pentru fraudă electorală la alegeri europarlamentare 2014. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al IJP Prahova, Georgian Drăgan, pe numele primarului din comuna Măgureni, Radu Ion, s-a deschis un dosar de cercetare penală pentru fraudă electorală. Sursele vorbesc despre faptul că primarul a aplicat ştampila de vot pe buletinul unui alegător în văzul tuturor membrilor secţiei de votare şi a oamenilor din secţie.
 

UPDATE ORA 19.40 Reprezentanţii PDL Sibiu au declarat, duminică, pentru corespondentul Mediafax că au depus două plângeri penale la Poliţia Sibiu, sesizând nereguli privind actele medicale în baza cărora a fost trimisă urna mobilă în localităţile Haşag şi Loamneş, arată Mediafax.

De asemenea, a avut loc un incident la Ocna Sibiului. Primarul oraşului e acuzat de sutragerea mai multor documente dintr-o secţie de votare. „PMP a sesizat faptul că primarul ar fi intrat în secţia de votare 195 şi ar fi sustras mai multe documente. Poliţia e la faţa locului, noi am declinat competenţa de soluţionare către Poliţie”, a declarat judecătorul Andrei Ionuţ Sebeşan, preşedintele BEJ Sibiu.
 

UPDATE 18.53 PSD Dâmboviţa a depus plângere la Poliţie împotriva primarului comunei Hulubeşti, unde au loc alegeri parţiale locale pentru Consiliul Local, pe motiv că edilul l-ar fi agresat fizic şi verbal pe unul dintre candidaţii de pe lista Alianţei PSD-UNPR-PC, arată Mediafax.

Potrivit plângerii penale depuse la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa de Alianţa PSD-UNPR-PC, primarul comunei Hulubeşti, Adrian Chiriţă, l-ar fi agresat fizic şi verbal pe Robert Nenişanu, candidatul pentru Consiliul Local Hulubeşti pe lista Alianţei, pe motiv că acesta vizita secţiile de votare din comună, în condiţiile în care nu are acest drept, fiind candidat.

Reprezentanţii Poliţiei Dâmboviţa au declarat corespondentului Mediafax că, în urma înregistrării acestei plângeri penale, vor face cercetări pentru a stabili dacă faptele sesizate se confirmă şi pentru a fi luate măsurile legale. Primarul comunei Hulubeşti, Adrian Chiriţă, a fost ales pe listele PDL, fiind însă propus pentru excludere de acest partid, fără să se fi luat o decizie până în prezent.

UPDATE 17.53 Incident electoral şi în judeţul Ialomiţa. S-a întâmplat la Feteşti, acolo unde preşedintele unei secţii de votare a plecat acasă cu ştampilele de vot. El a sesizat dispariţia acestora abia de dimineaţă când a vrut să deschidă secţia. Cazul a intrat în atenţia Biroului Electoral Judeţean care face verificări în acest sens.

UPDATE 16.51 Deputatul PNL Alina Gorghiu a anunţat că a sesizat Poliţia cu privire la faptul că un grup de pacienţi, aflaţi în halate şi pijamale, au fost scoşi dintr-un spital din Sectorul 5 din Capitală şi ”încolonaţi” la o secţie de vot de către o asistentă, scrie Mediafax.

„Foarte mulţi pacienţi, internaţi, scoşi de un anumit doctor Arsene Gabriel – îi dau numele că poate se simte şi renunţă la genul ăsta de turism cu pacienţi. Mie mi se pare sub orice fel de nivel de înţelegere, din spusele pacienţilor au fost trimişi de acest doctor care teoretic este la spitalul Burghele, un spital de urologie. În schimb, surpriză, toţi pacienţii au adeverinţe medicale semnate de acest domn din partea Institutului Naţional pentru Medicină şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. Asta în condiţiile în care la acelaşi spital s-a făcut o solicitare de urnă mobilă şi a fost trimisă urna pentru 53 de pacienţi, toţi din localităţile Târgu Mureş, Câmpulung şi Călăraşi“, a precizat Gorghiu.

De asemenea, PDL a sesizat BEJ Prahova că la Câmpina se face turism electoral, după ce zeci de oameni din localităţi învecinate au votat pe liste suplimentare în secţia de votare amenajată în incinta unei rafinării. Purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Georgian Drăgan, a declarat că oamenii legii au declanşat cercetări în acest caz.

UPDATE 16.40 La ora prânzului, în timp ce Biroul Electoral Judeţean Bistriţa Năsăud făcea raportările cu privire la prezenţa la vot, senatorul liberal Dorin Dobra făcea o vizită la sediul PSD cu două plase pline cu afişe.

În plase se aflau afişele care au apărut zilele trecute în municipiu, care înfăţişează doi gropari care pregătesc un mormânt pe care stătea scris PNL. Sub mormânt apare cuvântul „eurocampionii”. Organizaţia municipală a PNL este convinsă că afişele sunt opera PSD Bistriţa Năsăud, motiv pentru care le-a şi adus în faţa sediului partidului. Cu toate acestea, PNL nu a făcut niciun fel de plângere în acest sens.

UPDATE 15.56 Preşedintele PDL Gorj, Dan Vâlceanu, a depus o sesizare la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului, privind acordarea de mită electorală în comuna Baia de Fier, acolo unde îşi are domiciliul premierul Victor Ponta.

Liderul democrat-liberal susţine că rudarii din catunul Glabenu, din comuna Baia de Fier (Gorj), au fost transportaţi cu o maşina la vot, iar, după ce votau, primeau papuci şi bere: „Se vede foarte clar pe imagini cum rudarii din Baia de Fier primesc bere şi papuci. Au fost duşi la vot cu maşina şi, după ce erau aduşi în cătunul în care trăiesc, primeau papuci şi bere. Oamenii au recunoscut că li s-a spus că voteze cu PSD şi cu candidatul acestui partid la Senat“.

UPDATE 14.52 Persoanele din arestul Poliţiei Suceava şi bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean nu mai pot vota cu ajutorul urnei mobile, după ce au fost formulate patru contestaţii cu privire la completarea ilegală a solicitărilor pentru urnele mobile, scrie Mediafax.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Suceava, Mărioara Ignat, a anunţat că votul cu urna mobilă de la Secţia de votare numărul 15 din municipiul Suceava a fost suspendat şi că se aşteaptă o decizie a biroului secţiei de votare privind continuarea scrutinului.

Reprezentantul PDL în această secţie de votare a sesizat încălcarea normelor legale privind urna mobilă în cazul a 241 de pacienţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi a solicitat intrarea în legalitate. Reprezentantul PDL a arătat că listele cu pacienţii care au făcut cereri nu au respectat prevederile legale, respectiv nu aveau datele de identificare ale pacienţilor şi nu erau adresate biroului secţiei de votare, ci conducerii spitalului.

Totodată, s-a făcut contestaţie şi pentru lista depusă pentru 17 din cele 22 de persoane aflate în arestul Poliţiei Judeţene Suceava care şi-au exprimat intenţia de a vota, pentru că nici această listă nu conţinea toate elementele legale ce vizează identificarea respectivelor persoane. Până la suspendarea votului cu urma mobilă, şi-au exprimat opţiunea 44 de persoane din care 17 arestaţi, restul fiind pacienţi.

Biroul electoral al secţiei de votare a decis să aprobe cererea PDL, iar votul cu urna mobilă la această secţie a fost oprit, urmând ca şi voturile exprimate să fie anulate. Decizia poate fi contestată la Biroul Electoral Judeţean Suceava.

UPDATE 14.27 Un bărbat în vârstă de 66 de ani din comuna Bistra este cercetat penal după ce s-a opus ca soţia sa să îşi exercite dreptul de vot. Sâmbătă, bărbatul a solicitat urma mobilă pentru soţia sa care nu se poate deplasa la secţia de vor, dar duminică când reprezentanţii secţiei s-au deplasat la domiciliu, bărbatul le-a interzis accesul în locuinţă.

Poliţia din comună a întocmit dosar penal şi a sesizat Parchetul. Bărbatul este cercetat penal pentru împiedicarea exercitării dreptului de vot, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

UPDATE 14.16 În jur de 30 de români care trăiesc în străinătate şi s-au radiat de pe listele electorale din România au sesizat Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, în condiţiile în care au revenit în ţară şi nu pot vota, preşedintele BEJ spunând că legea nu se discută, ci se aplică, transmite Mediafax.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bistriţa-Năsăud, judecătorul Ilie Ursu, a declarat că i-au fost aduse la cunoştinţă cazurile a 20-30 de români care lucrează în străinătate şi care nu pot vota acasă.

„Au fost mai multe cazuri de cetăţeni români care au solicitat să fie radiaţi din listele permanente din România şi să fie înscrişi pe listele speciale în străinătate. De exemplu, cei care au spus că vor să voteze în Spania s-au radiat de pe listele din România. Unii au venit acasă în perioada aceasta în concediu sau la nuntă sau pentru alte ocazii. Nu au solicitat să fie radiaţi din listele speciale din străinătate şi nu mai pot vota în ţara noastră. Până acum sunt între 20 şi 30 de cazuri. Am avut sesizări şi din comunele Parva, şi din Rebrişoara, şi din alte localităţi. La aceste alegeri nu pot vota în România. Aceste aspecte nu pot fi reglementate decât prin lege pentru viitoarele alegeri“, a precizat Ilie Ursu.

Preşedintele BEJ a mai spus că, deşi preşedinţii secţiilor de votare ştiau ce trebuie să facă, unii au mai sunat la BEJ Bistriţa-Năsăud să întrebe dacă nu există o altă posibilitate pentru ca cetăţenii respectivi, care s-au radiat din listele permanente din ţara noastră, să voteze totuşi acasă.

UPDATE 14.03 Coordonatorul Departamentului de Analiză al PNL, Dan Mihalache, a anunţat că liberalii vor sesiza Poliţia în cazul candidatului din partea PSD la un colegiu de deputat în Ilfov, Garbiela Szabo, întrucât aceasta ar fi încălcat legislaţia electorală în momentul în care a anunţat cu cine a votat, scrie Mediafax.

„Cel mai flagrant caz de încălcare a legislaţiei electorale, transmis în direct pe televiziuni îl reprezintă conduita doamnei candidat la colegiul din Ilfov, ministrul Gabriela Szabo, care nu a învăţat din păcate că atunci când se află în incinta secţiei de votare nu poate să enunţe, să exprime, numele partidelor sau alianţei politice pentru care a votat. Domnia sa a făcut acest lucru şi în incinta secţiei de votare, şi în perimetrul descris de lege şi ca atare este pasibilă de amendă sub efectul legislaţiei electorale“, a declarat Mihalache, ţinând să precizeze că va fi depusă o sesizare la Poliţie.

UPDATE 12.59 Poliţiştii de la Secţia 16 din Capitală verifică un incident care a avut loc într-o secţie de votare din Şcoala nr. 99, din Sectorul 4, unde persoanele altei secţii au vrut să voteze pentru europarlamentare pe listele suplimentare, dar au primit buletine de vot pentru parlamentarele din Colegiul 8, scrie Mediafax.

Potrivit unor oficiali din Poliţia Capitalei, membrii unei secţiei de votare de la Şcoala nr. 99 au mers într-o altă secţie de votare din aceeaşi unitate de învăţământ şi au cerut să voteze pe listele suplimentare pentru alegerile eurparlamentare. Aceştia au constatat însă că au primit buletine de vot pentru alegerile parlamentare parţiale care au loc în Colegiul 8 pentru un mandat de senator.

Comisia de votare de la Şcoala nr. 99 a sesizat incidentul la Secţia 16 Poliţie, care face verificări în acest caz, pentru a se stabili dacă s-a comis o infracţiune, au precizat sursele citate. Un alt incident ar fi avut loc la o secţie de votare din Şcoala nr. 169, din Sectorul 6, unde o persoană ar fi introdus în urnă mai multe buletine de vot. Sesizarea este vertificată de poliţiştii Secţiei 20.

UPDATE 12.37 Reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară au depus o plângere penală pe numele medicului Sorinel Păunescu din comuna Conţeşti pe care îl acuză că ar fi eliberat sute de adeverinţe medicale false pentru persoanele care nu se pot deplasa.

UPDATE 12.10  Membrii PSD de la două secţii de votare din Iaşi au primit de la partid, în pachetele cu mâncare, insigne electorale

Reprezentanţii PSD de la secţiile de votare 96 şi 101 au primit de la partid, la orele dimineţii, odată cu pachetele de mâncare, şi insigne cu mesaje electorale. Judecătoarea Monica Oana Lăcustă, preşedintele BEJ Iaşi, a precizat că a fost întrebată telefonic dacă acele insigne pot fi purtate în secţiile de votare răspunsul ei fiind negativ. 

UPDATE 11.11 Sute de proprietari de autoturisme din Dâmboviţa, s-au trezit, în această dimineaţă, cu maşinile pline cu atocolante lipite pe parbriz. Autocolantele au însemnele PSD şi păstrează întocmai modelele de campanie ale social-democraţilor, însă conţin mesaje denigratoare la adresa lor.

Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, în această dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că solicită IPJ Dâmboviţa să găsească persoanele care au vandalizat sute de maşini în principalele oraşe din Dâmboviţa.

UPDATE 10.50 Dan Diaconescu s-a trezit fără bannere şi cu cauciucurile de la maşini tăiate

Dan Diaconescu, candidatul PP DD în Colegiul II, Satu Mare, la Camera Deputaţilor, a făcut o sesizare în această dimineaţă la poliţie. Acesta reclamă că cineva i-ar fi tăiat cauciucurile de la maşinile staff-ului şi că azi noapte, de asemenea, persoane necunoscute i-ar fi tăiat banerele din municipiul Satu Mare.

UPDATE 10.34 Reprezentantul PNL într-o secţie de votare din judeţul Gorj a fost luat de o ambulanţă, duminică, şi dus la spital după ce i s-a făcut rău în timpul procesului electoral, scrie Mediafax. Incidentul a avut loc la secţia de votare nr. 191 din comuna Crasna.

Potrivit preşedintelui acestei secţii de votare, Ovidiu Ţuţu, ambulanţa a fost solicitată după ce unui membru al biroului electoral, reprezentant al PNL, i s-a făcut rău în timp ce se afla la intrarea în secţia de votare.

Constantin Albu, în vârstă de 58 de ani, a fost transportat la Spitalul Orăşenesc Novaci, iar până la momentul producerii incidentului, la secţia respectivă de votare din peste 700 de alegători se prezentaseră la urne doar 50.

UPDATE 10.30 Reprezentantul unui partid politic dintr-o secţie de votare din comuna Slobozia Mândra a sesizat Biroul Electoral Judeţean cu privire la faptul că au apărut 124 de cereri pentru urna mobilă în această dimineaţă, deşi aseară nu existau. Sesizarea a ajuns şi la Poliţie. „Am dispus ca poliţiştii să verifice aspectele sesizate“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman, Teodora Dragole.

    

UPDATE 10.29 Preşedintele Tineretului Social Democrat (TSD) Claudiu Balaban, şi un membru PDL, Vali Grigorescu, s-au bătut, în această dimineaţă, în faţa secţiei de votare 14 din Alexandria. Conflictul a început în momentul în care Grigorescu a vrut să-l pozeze pe Claudiu Balaban.

UPDATE 09.08 Liderii PSD Cluj au reclamat Poliţiei că o dubiţă pe care erau lipite afişe electorale ale PMP era oprită, duminică dimineaţă, pe o stradă din Cluj, iar şoferul acesteia a adresat injurii unui reprezentant al social-democraţilor clujeni, scrie Mediafax. Purtătorul de cuvânt al PSD Cluj a depus o plângere la Poliţia Cluj, iar aceasta verifică incidentul.

UPDATE 08.51 Procesul de votare la secţiile 158 şi 159, din cadrul Şcolii nr. 181, din Sectorul 1 al Capitalei, a fost întrerupt timp de zece minute, după ce preşedinta biroului electoral al secţiilor a suspectat că se confruntă cu un caz de turism electoral.

Aceasta a observat, în perimetrul de 500 de metri al şcolii, un autocar în care se aflau mai mulţi angajaţi ai unei firme de pază, iar pentru că i s-a părut suspect, aceasta a decis să întrerupă votarea, scrie Mediafax. După circa zece minute, procesul de votare a fost reluat, iar evenimentul nu a fost raportat ca incident electoral.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Astăzi, românii ies din nou la urne. Este pentru a treia oară când ne pregătim să trimitem oameni în Parlamentul European, după experienţele din 2007 şi din 2009. Acum, însă, miza este mult mai mare pentru că în toamnă va fi ales şi viitorul preşedinte al ţării, iar această situaţie îi face pe politicieni să dea totul pentru a spori performanţele electorale ale propriilor partide. De aceea, situaţiile conflictuale, acuzele politice, dar şi neregulile electorale vor apărea cu siguranţă.

Printre situaţiile sancţionate de lege se regăseşte mita electorală, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. De asemenea, frauda la vot este şi ea pedepsită de lege. Cei care votează fără drept, votează de mai multe ori sau folosesc un act de identitate fals se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Ministrul Afacerilor Interne, vicepremieurl Gabriel Oprea, a anunţat joi că, în cele patru săptămâni de campanile electoral, s-au aplicat 78 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 43.500 lei. Totodată, sunt în cercetare 55 de infracţiuni, cele mai multe reprezentând furtul sau distrugerea unor bannere sau a altor materiale electorale. În şapte judeţe nu a avut loc niciun incident, în timp ce în cele 34 de judeţe şi în Bucureşti au fost înregistrare 179 de incidente.

Ultima dată când românii au fost solicitaţi să se exprime prin vot a fost vara anului 2012, la referendumul de demitere a preşedintelui. În ziua referendumului, la nivel de ţară au fost sesizate 129 incidente ca fiind fapte penale. Cele mai multe sesizări s-au înregistrat în Bucureşti (148) şi judeţele Dâmboviţa (72), Buzău şi Ialomiţa (câte 37), Braşov (32), Mehedinţi (30).

adevarul.ro: maraton jurnalistic duminică, 25 mai, ziua alegerilor Europarlamentare

Citeşte şi:

Adevărul despre ziua alegerilor. Tabloul complet al alegerilor pentru Europa, pe adevarul.ro Duminică, 25 mai, este o zi crucială pentru Europa şi pentru România. Este ziua în care noi, românii, îi alegem pe cei care să ne apere interesele la Bruxelles, dar şi ziua în care hotărâm cine are cele mai mari şanse să devină preşedinte al României.

Cine a primit cei mai mulţi bani în campania electorală Alianţa PSD-UNPR-PC s-a clasat de departe în topul donaţiilor primite în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, următorul partid, PNL, înregistrând de două ori mai puţin decât alianţa de la guvernare.

România alege. Mic îndreptar pentru ziua alegerilor Mâine, România alege. Candidaţii pentru alegerile europarlamentare, dar şi cei care se luptă pentru un loc în parlamentul României, sau pentru un loc de primar aşteaptă populaţia la urne. Ce au voie să facă şi ce este interzis într-o secţie de votare?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite