Pusă sub acuzare de DNA, Elena Udrea îi atacă pe Kovesi şi pe directorul interimar al SRI, Florian Coldea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea FOTO Adevărul
Elena Udrea FOTO Adevărul

Deputatul Elena Udrea, pusă sub acuzare în dosarul Microsoft, a anunţat, vineri, într-un interviu acordat HotNews, că a depus un denunţ împotriva directorului interimar al SRI, Florian Coldea, în care vorbeşte şi despre şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA: „Nu e prima dată când suspecţii din dosare fac afirmaţii denigratoare la adresa mea şi nu le comentez.“.

Acuzaţiile Elenei Udrea survin la numai o zi după ce DNA a pus-o sub acuzare în dosarul Microsoft.

Colaborarea SRI cu DNA a dus, în ultimele luni, la instrumentarea mai multor dosare de mare corupţie, între care se numără şi cel în care a fost pusă sub acuzare Elena Udrea. În acest dosar, mai sunt puşi sub acuzare fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, cât şi omul de afaceri Dumitru Nicolae. Totodată, în dosarul Microsoft, procurorii au început urmărirea penală şi împotriva fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, şi al senatorului UNPR Şerban Mihăilescu, care au rămas fără imunitate parlamentară la sfârşitul anului trecut.

În Elena Udrea a făcut acuzaţii grave la adresa lui Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Sebastian Ghiţă. Întrebata care sunt dovezile pe care îşi bazează denunţul la DNA, Elena Udrea a spus că e vorba despre declaraţiile lui Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan (Pinalti) - ambii urmariţi penal în dosarul Microsoft şi aflaţi în arest preventiv, ale lui Culiţă Tărâţă (fostul şef al CJ Neamţ, acum decedat) şi pe informaţii de la Sebastian Ghiţă.

„Cred că toţi cei care ştiu anumite lucruri, şi este o tactică - trebuie sa recunoasteti ca este un comportament des întâlnit - toţi cei care ştiu anumite lucruri sau toţi cei care pot fi o piedica trebuie eliminaţi. Şi acum o sa ma intrebaţi: bine, si ce ştiti? Păi, eu stiu foarte multe lucruri, pe care le-am aflat unele din discutiile directe, sa zicem, cu dl Coldea, altele pe care le-am aflat de la persoane care s-au intalnit sau au colaborat in anumite momente cu dl. Coldea“, a spus Udrea în interviul acordat HotNews.

Întrebată de jurnalişti ce fel de informaţii deţine şi cum le va folosi, Udrea a răspuns: „Am făcut un denunţ la DNA. Un denunţ în care spun lucruri despre dl general SRI Florian Coldea şi despre… o amintesc pe doamna procuror general DNA Codruta Kovesi. A venit la mine fostul soţ să mă roage să îi fixez, să intermediez o întâlnire cu dl Coldea şi dl Maior, spunându-mi că nu doreşte să îi apeleze direct în situaţia dată. Mi-a spus, spre exemplu, că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, în cash, pentru a-şi finanţa televiziunea, RTV. Ulterior am aflat ca banii au fost remişi dlui Ghiţă de către Alin Cocoş“.

Elena Udrea spune de actualul şef al serviciilor secrete, Florian Coldea, că deţine secretele tuturor politicienilor, care pot determina punerea sub acuzare a acestora. „Adică eu spun că cel care deţine secretele tuturor - şi toţi avem secrete, mai ales cei din presă, din politică. Ale noastre sunt interesante. Cel care are cheia asupra acuzării cuiva este şi cel care poate determina anumite comportamente la nivelul politicenilor, la nivelul presei sau chiar la nivelul magistraţilor. Este seful actual al Serviciului Roman de Informatii, este dl Florin Coldea. Deci dl Coldea este cel care, in acest moment, deţine aceasta putere, pentru că pe de o parte deţine toate secretele, este depozitarul tuturor secretelor tuturor, pe de altă parte are o foarte bună relaţie cu dna Kovesi“, a mai spus Udrea.

Elena Udrea: „Am discutat cu Ponta numirea lui Kovesi“

Fostul lider al PMP a arătat că a intervenit în numirea Laurei Codruţa Koveşi în fruntea DNA. „Victor Ponta nu era de acord să se facă numirile procurorilor şi numirea dnei Kovesi, era singurul nume de interes, care îl interesa pe preşedintele Traian Băsescu. Singurul nume care interesa era Codruţa Kovesi; fusese o propunere a domnului Coldea, doamna Codruţa Kovesi. Eu am spus că eu am fost cea care a discutat cu dl Victor Ponta numirea dnei Codruta Kovesi. Într-o seară, în 2013, la biroul dlui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care locuieşte. Am discutat atunci cu dl. Ponta şi unul din argumentele pe care le avea, obiecţiile pe care le avea era tocmai faptul că era extrem de apropiată sau că ar fi fost extrem… ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii. Unul din ele“, a adăugat Udrea.

Elena Udrea a scris pe pagina sa de Facebook, la câteva ore după vizita la DNA, că va dezvălui care sunt motivele reale pentru care a fost „vânată“ în ultima vreme.

„Aşa cum v-am promis aici, pe Facebook, voi spune adevărul despre tot ce se întâmplă - care sunt motivele reale ale vânătorii a cărei ţintă am devenit. Voi face asta într-un interviu pe care îl voi acorda astăzi. Nu vă pot spune, deocamdată, unde, (în orice caz nu la cineva care m-a menajat de-a lungul timpului) - nu de alta, dar ştiu că sunt destui cei care ar vrea să mă împiedice să spun unele lucruri. Şi ar fi păcat să nu aflaţi ce se întâmplă astăzi cu adevărat în România, ce luptă se duce în subteranele puterii şi care este miza reală“, a scris Elena Udrea pe Facebook.

Întrebată în calitate de ce a făcut această intervenţie la Victor Ponta, Udrea a răspuns:  „În calitate de persoana care, la momentul acela, putea să discute cu el. Ceea ce n-ar fi făcut, spre exemplu, nici preşedintele. A fost iniţiativa mea“.

SRI: Nu ne pronunţăm pe declaraţiile suspecţilor urmăriţi penal

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că instituţia pe care o reprezintă nu doreşte să se pronunţe asupra ”alegaţiilor” şi ”acuzaţiilor defăimătoare” exprimate de Elena Udrea, ”în contextul intensificării luptei anticorupţie”. „SRI nu se pronuntă sub nicio formă cu privire la declaraţiile unor suspecţi aflaţi în urmărire penală, dosare la care SRI a contribuit în mod categoric. SRI îşi va desfăşura în continuare activitatea în limitele legii şi a competenţelor sale. Institutiile statului trebuie să şi facă datoria“, a spus Sava la B1TV.

Sava a fost întrebat care este poziţia SRI faţă de acuzaţiile exprimate de Elena Udrea la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea.

”Referitor la alegaţiile exprimate în spaţiul public cu privire la activitatea SRI şi a reprezentanţilor acestuia, precum şi consecvent principiilor şi misiunii sale profesionale, în acord cu atitudinea public exprimată în ultimii 10 ani, Serviciul nu se pronunţă cu privire la declaraţiile unor suspecţi aflaţi în urmărire penală, cu atât mai mult la situaţia unor dosare penale la a căror iniţiere şi instrumentare a contribuit”, a afirmat purtătorul de cuvânt al SRI.

”De asemenea, nu putem să nu remarcăm faptul că aceste acuzaţii defăimătoare la adresa Serviciului şi a reprezentaţilor acestuia apar în contextul intensificării luptei anticorupţie, activitate la care SRI are o contribuţie majoră şi pe care, alături de alte instituiţii abilitate, o va desfăşura în limitele legii şi competenţelor sale, cu determinare, în continuare”, a mai spus Sava.

Anchetă Elena Udrea. Fostul lider PMP, sub control judiciar

Fostul lider PMP, Elena Udrea, a fost pusă sub acuzare de către procurorii anticorupţie în dosarul Microsoft. Partenera sa de shopping de la Paris, Alina Bica, a fost chemată şi ea la DNA pentru a da declaraţii în dosarul în care este cercetată pentru corupţie.

Concret, fostul ministru nu ar fi menţionat împrumuturile acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, unei firme pe care acesta o deţine, împrumuturi despre care Udrea ar fi ştiut, întrucât încasa dividende. Potrivit DNA, este vorba de mai multe împrumuturi făcute de Dorin Cocoş, în 2009, către firma Euro Hotels International Co SRL, controlată de el şi de omul de afaceri Dinu Pescariu. „În declaraţiile de avere ale Elenei Udrea din perioada 2009 – 2014 nu au fost menţionate sumele din împrumuturile soţului său de la acea vreme“, susţin anchetatorii care mai arată că au probe că banii primiţi şpagă în contractul Microsoft au fost folosiţi de Dorin Cocoş în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor.

Astfel, Elena Udrea nu ar fi fost străină de afacerile necurate ale soţului. „Din declaraţiile de avere rezultă că Elena Udrea cunoştea provenienţă fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Dinu Pescariu“, au precizat procurorii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite