Senatul îi lasă din braţe pe Ecaterina Andronescu şi pe Şerban Mihăilescu. DNA poate începe urmărirea penală
0Senatorii au votat astăzi pentru începerea urmării penale a Ecaterinei Andronescu, cu 73 de voturi „pentru“ şi 62 de voturi „împotrivă“. Senatul a votat la fel şi în cazul senatorului UNPR Şerban Mihăilescu, acuzat şi el de fapte de corupţie în dosarul Microsoft.
UPDATE Senatul a votat pentru ridicarea imunităţii lui Şerban Mihăilescu, cu 77 de voturi „pentru“ şi 51 „împotrivă“.
UPDATE Şerban Mihăilescu a luat cuvântul: „Nu am participat la nicio întâlnire, negociere, tratative, ofertare sau orice fel de activitate legată de Microsoft. Am făcut o singură vizită la Guvern, la succesorul meu, care a devenit şi denunţător. În viaţa mea n-am vorbit cu cei din paretea celelilate părţi semnatare. Nu ştiu cum se leagă această chestiune“, a spus Şerban Mihăilescu, care, în apărarea sa, a arătat fotografii din momentul încheierii contractului dintre Guvern şi Microsoft. „N-am fost acolo de niciun fel. Asta e, asta e!“, a mai spus Mihăilescu. „Am avut o prezentare mai largă în faţa comisiei, dar acum mă opresc aici, pentru că am obosit“, a încheiat Mihăilescu, care a cerut protecţie din partea senatorilor.
UPDATE Senatul a votat pentru începerea urmării penale a Ecaterinei Andronescu. Votul a fost foarte-foarte strâns: 73 de senatori au votat „pentru“, în timp ce 62 au votat „împotrivă“. Votul a fost secret, cu bile. Imediat după vot, Ecaterina Andronescu a fost îmbărbătată de colegii de partid, printre care Gabriela Firea şi Ilie Sârbu. „Mulţumesc pentru vot tuturor senatorilor. Mă voi bate pentru a-mi dovedi nevinovăţia. Să nu vă pierdeţi încrederea în onsestitatea mea“, a spus fostul ministru după ce votul a devenit oficial. „Nu am nicio apăsare de conştiinţă. Procurorii n-au nicio dovadă“, a mai spus Andronescu pe holurile Parlamentului.
UPDATE: S-a trecut la procedura de vot în cazul Ecaterinei Andronescu. Votul este secret, cu bile.
UPDATE Cristiana Anghel: Senatul cere începerea urmăririi penale a doamnei Ecaterina Andronescu. Oare? Eu nu o voi cere.
Cătălin Bococ, preşedintele Comisiei Juridice: Plenul Senatului nu se pronunţă asupra vinovăţiei, ci îndeplineşte o procedură. Noi trebuie să pronunţăm o hotărâre în care cerem începerea urmării penale. Avem un raport întocmit, votat.
Ecaterina Andronescu: Vreau să vă spun că de pe siteuri am calculat preţurile. Au fost sub preţul pieţei. În referatul DNA nu mi s-au adus acuzaţii legate de offshoruri. Sunt acuzată că am aprobat bugetul.
Puiu Haşotti: Nu am vizitat niciun penintenciar şi nu voi avea ocazia să vizitez în niciun fel de ocazie.
Cristiana Anghel: Domnule Haşotti, aţi vizitat vreodată un penintenciar.
UPDATE Puiu Haşotti, liderul senatorilor PNL: Grupul parlamenar al PNL va vota pentru începerea urmăririi penale pe numele celor doi.
UPDATE, Varujan Vosganian, senator PNL: A trecut un an şi jumătate de când m-am aflat la această tribună pentru a-mi apăra cauza. Senatul nu este un ghişeu care ştampilează hârtii pe bandă rulantă. Noi hotărâm. Noi vrem să ştim care este dovada prezentată de Parchet că doamna Andronescu a avut un câştig. Este de datoria Comisiei Juridice să ne prezinte acele elemente care dovedesc că ceea ce a făcut doamna Andronescu depăşeşte sfera politică.
UPDATE Ioan Ghişe, senator independent: Noi nu suntem chemaţi să dăm un aviz. Se cere votul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale. De ce nu a cerut procurorul general această formulare de cerere după campania elecorală? Parchetul General putea să urmărească penal şi să trimită în judecată fără votul nostru. Este clar articolul 72. din Consituţie. Se spune că diavolul stă în amănunte. Votul meu va fi pentru a respinge solicitarea Parchetului.
Cristiana Anghel, senator PC: Am oftat! Când un om ca Ecaterina Andronescu este târăt în acest dosar, nu găsesc cuvinte. Am învăţat să lucrez la calculator, m-am perfecţionat. Acest program a avut rezultate. Ce încuvinţăm noi astăzi? Aş vrea ca toată lumea să ştie exact.
UPDATE Ecaterina Andronescu: Nu vă cer să mă apăraţi prin vot. Numele meu nu avea ce să caute în dosarul licenţelor Microsoft. Nu am avizat şi aprobat niciun document. Niciodată nu am cerut, condiţionat, şi nu am luat nimic de la nimeni. Nu sunt din corupţii acestei ţări şi vreau să mă apăr în instanţă.
La Comisia Juridică de la Senat , lucrurile au mers pe repede înainte de această dată, deşi raportul în cazul senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu a fost amânat la nesfârşit înainte de alegerile prezidenţiale. Senatorii jurişti au avizat cu opt voturi „pentru“, unul „împotrivă“ şi o abţinere încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, acuzaţi de corupţie în dosarul Microsoft. Raportul pozitiv al comisiei va fi votat astăzi în plenul Senatului, iar Ecaterina Andronescu şi „Micky Şpagă“ vor putea fi apoi chemaţi la DNA.
Tot ieri, la Senat, liberalul Akos Mora, mult invocat de Victor Ponta în dezbaterea cu Klaus Iohannis, şi-a dat demisia, după ce, în urmă cu un an, ÎCCJ îl declarase definitiv incompatibil. E drept, şi-a dat demisia cu destule regrete. „Stimaţi colegi, haideţi să închidem subiectul. Eu nu doresc să fac parte din acest Parlament. Îmi pare rău, suntem prizonierii capcanelor atitudinilor populiste şi mă uit foarte bine în stânga şi ştiu ce zic“, a spus Mora.„Ştiu că foarte mulţi mă susţineţi. Ştiu că foarte mulţi mi-aţi spus: «Stai liniştit. Nu vom vota această măgărie». Nu vreau să vă pun în posibilitatea de a trece această aberaţie“, a continuat el. Plenul Senatului a luat act de vacantarea mandatului lui Akos Mora, în urma demisiei sale, înregistrându-se 65 de voturi „pentru“, 3 abţineri, 5 voturi „împotrivă“.