Dezbatere - Reprezentarea femeilor în politică. Cioloş: Susţin cotele de gen, dar să fie temporare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL a organizat o dezbatere privind provocările şi soluţiile unei mai bune reprezentări a femeilor în politică, la care participă premierul Dacian Cioloş şi şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache. „Adevărul“ vă prezintă în format livetext dezbaterile privind implicarea femeilor în viaţa politică.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: De la început, vreau să întăresc o idee la care ţin: mi-aş dori ca dezbaterea despre echilibrul de gen în politică să fie un subiect care să unească societatea românească, nu să ne dezbine. Chiar cred, sincer, că e o cauză în jurul căreia putem să ne solidarizăm, dovadă că astăzi este atât de multă lume prezentă aici din tot spectrul politic şi din toate instituţiile politice din România. Aş interpreta acest lucru ca o dorinţă de maturizare şi de modernizare a societăţii noastre, care ar putea lăsa în urma prejudecăţi, inegalităţi, discriminare. Hillary Clinton a spus că drepturile femeilor sunt o treabă neterminată a secolului XXI. Problema e că în România această treabă nu este neterminată, ci este abia începută. Promovarea cotelor de gen este considerată astăzi în lume o politică publică, este un marker al unei societăţi mature. Cotele de reprezentare politică legiferate sunt o realitate în 88 de state din lume. Aceste state au avut maturitatea de a recunoaşte un dezechilibru şi de a-l corecta printr-o soluţie legislativă, aşa cum propunem noi astăzi. Colegilor mei din politică le cer un singur lucru, pentru ca proiectul să poată fi un succes: să fie sinceri şi să admită că în 25 de ani, femeile din România nu au avut, în mod real, un cuvânt de spus în politică.

Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale: Cred că dezbaterea de astăzi este una foarte importantă cu cât se vorbeşte mai mult de schimbarea stilului şi a modului de a face politic. Dacă vă uitaţi la structura consilierilor prezidenţiali şi a consilierilor de stat, ponderea este cam aceeaşi. 

Întrebat dacă România este pregătită pentru a avea un premier - femeie, Mihalache a răspuns: "Nu cred că ţine de timing". 

Actriţa Stela Popescu: Tatăl meu a fost plecat în Siberia şi a stat 20 de ani. Mama mea s-a descurcat sngură, refugiată. Când s-a întors tatăl meu nu a întrebat-o pe mama cum s-a descurcat, ci de ce nu l-a aşteptat. Cred că lucrurile vor merge mai bine dacă va exista echilibru între femei şi bărbaţi. Cred că sunt bune şi la treaba asta cu condusul. Nu faceţi ca tata. 

Senatorul Mircea Geoană: România este astăzi o naţiune în declin. Am ajuns la populaţia din 1996. Dacă nu avem curajul să înfruntăm lucruri strcturale din business, civic, viitorul nu arată deloc bine. La nivel gloval, în 35% dintre statele planetei există cote obligatorii pentru reprezentare în politică. Sutn 100% alături de această iniţiativă. 

Mihaela Miroiu, SNSPA: Dacă ar fi fost şi femeile în Consiliile locale poate s-ar fi dus bani şi către canalizare. Avem un număr penibil de creşe, de grădiniţe. Cele mai prost plătite sunt domeniile feminizate: educaţia, sănătatea. Statul de drept este un mesaj foarte clar. Oamenii se supun legiilor. Eu trebuie să aştept să mă promoveze un bărbat prin bunăvoinţa lui. Mă uitam la comentariile mesajului Alinei Gorghiu de pe Facebook. Cele mai multe comentarii se rezumă la "panarame". Nu este suficient că vă culcaţi cu şefii voştri? Acum vreţi să fiţi şi mai multe? 

Copreşedintele PNL Vasile Blaga: Acum un an când Alina Gorghiu a fost aleasă preşedinte am spus că voi colabora foarte bine. Aşa a fost. A demonstrat că o femeie tânără poate conduce foarte bine un partid. Eu am fost considerat un misogin. În ultimii 20 de ani au fost foarte multe încercări de a crea discriminări pozitive. Nu a ieşit nimic din toate lucrurile acestea. Acum vedem că tot mai mlte doamne performează. Nu o să vedeţi niciun partid care să spună că nu va susţine acest proiect de lege. Toţi candidaţii trebuie să îndeplineaască acelaşi criteriu de profesionalism şi performanţă. Susţin din toată inima. 

Liderul senatorilor PSD Mihai Fifor a dat asigurări că PSD va susţine proiectul de lege privind cotele de gen, care prevede obligativitatea partidelor de a pune pe liste 30% femei. 

Premierul Dacian Cioloş: Vorbim în general de lupta politică, de confruntare politică, ca şi un proces în care avem decizii politice. Natura feminină a luptei este involuntivă şi cred că prezenţa femeilor ar da o altă consistenţă şi o altă percepţie. Dacă femeile din politică vor reuşi să consolideze latura feminină a umanităţii, cred că politica românească ar avea de câştigat în capacitate de regenerare. Sunt discuţii dacă trebuie să fim normativi în ceea ce priveşte prezenţa femeilor în politică. Am participat la astfel de discuţii şi la nivel european. Într-o societate normală nu ar trebui să existe aceste cote sau aceste impuneri, dar cred că aş susţine să avem nişte nivele minime de reprezentare, dar le-aş vedea ca fiind temporare. Din 22 de membri, şapte sunt femei în Guvernul pe care îl conduc. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite