Derapajele verbale ale politicienilor, colecţia 2016. „Râzi ca fraierul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolicea, Marius Sepelcan, Victor Ponta şi Traian Băsescu. FOTO Adevărul/Mediafax/Inquam Photos
Eugen Nicolicea, Marius Sepelcan, Victor Ponta şi Traian Băsescu. FOTO Adevărul/Mediafax/Inquam Photos

Lipsa argumentelor îi face pe unii politicieni să folosească un limbaj bogat în cuvinte jignitoare la adresa jurnaliştilor sau a votanţilor care, oricum, nu sunt de partea lor.

Vara lui 2016 a avut o „recoltă“ bogată în ieşiri necontrolate ale politicienilor care influenţează mai mult sau mai puţin scena politică. De la reprezentanţi de frunte ai PSD, cum sunt Eugen Nicolicea sau Victor Ponta, până la politicieni ca Traian Băsescu sau Mihai Seplecan, recurgerea la jigniri a fost soluţia pe care au găsit-o când nu au mai avut argumente să conteste sau să critice pe cineva.

Un asemenea episod, în care un politician a început să jignească jurnalistul interlocutor a avut loc la jumătatea lunii iunie, când deputatul PSD Eugen Nicolicea l-a agresat verbal pe realizatorul unei emisiuni economice, Moise Guran. Jurnalistul vorbea de subiectul redefinirii pedepsei şi a amintit faptul că Nicolicea a fost iniţiatorul sau susţinătorul mai multor proiecte de lege controversate. Printre acestea se aflau iniţiative legislative care urmăreau posibilitatea ridicării imunităţii doar în baza unor probe concrete sau scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici. „Probabil că nu ţi-a spus nimeni că vorbeşte prostii. Atenţie, că a candidat e cacofonie şi văd că candidezi cu gura plină. Vezi că vorbeşti de o groază de lucruri pe care nu le ştii. Eu n-am văzut în viaţa mea un reporter ca dumneata care să vorbească prostii cu atâta siguranţă. Râzi ca fraierul!“, i-a spus în primă fază Nicolicea lui Guran.

„Obrăznicături ca tine“

Ulterior, politicianul care în trecut a venit şi cu ideea ca oamenii acuzaţi de corupţie să nu mai fie încătuşaţi, a continuat cu limbajul agresiv: „Nu ţi-ar fi ruşine. Obrăznicături ca tine au fost de multe ori pe post, iar faptul că vorbeşti cu gura mare, nu înseamnă că ai dreptate“, i-a transmis deputatul PSD care a subliniat că a vrut să-i arate jurnalistului că „nu e mare şmecher“. După aceste replici, Nicolicea a fost poftit afară din platou, nu înainte de a le preciza celor de la emisiunea unde se afla că va sesiza CNA. 

Festivalul de muzică Untold l-a făcut pe un fost politician liberal, Mihai Seplecan, să peroreze împotriva evenimentului. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a susţinut într-un mesaj public faptul că evenimentul care a strâns mii de tineri din toate colţurile lumii este un ritual masonic, unde este invocat AntiHristul.

„Megaritual masonic“

„Tinerii frumoşi şi sclavi au uitat când urlau după Colectiv că voiau spitale, acum sunt de acord ca megacorporaţiile satanico-masonice să cheltuiască milioane de euro pe aducerea unor artişti membri Illuminati, ei susţinând prin cumpărarea biletelor acest megaritual masonic. Păi nu îşi merită soarta atunci? La acest eveniment se vehiculează pe lângă invocarea AntiHristului (asta înseamnă titlul UNTOLD- pentru cunoscători) spălarea pe creier, colectarea energiei malefice, manipularea masei şi sume enorme de bani“, susţinea Seplecan într-un mesaj public. Mai mult, pe un ton apocaliptic făcea profeţii despre modul cum va evolua lumea. „Vor urma perioade grele cu războaie, foamete, greutăţi, certuri, răutăţi, dezbinări si destrăbălare totală“, sublinia fostul liberal.

Băsescu, la atac

Şi de la oamenii care au condus România din demnităţi precum cea de şef de stat sau de premier au venit declaraţii surprinzătoare. Fostul preşedinte Traian Băsescu a avut o ieşire verbală la adresa jurnalistului Silviu Mânăstire. În cursul unei emisiuni în care Băsescu s-a contrazis cu avocatul Gheorghe Piperea, fostul preşedinte l-a luat la ţintă pe Mânăstire, sugerând că e incapabil să-şi facă meseria în acea ţară.  „Preşedinţii se pricep mai bine la economie decât avocaţii. Continuaţi să bateţi câmpii pentru că pe români i-aţi prostit cu televizorul. Acolo în studio e un moderator care de abia a venit din concediu şi l-a bătut soarele în cap“, a subliniat fostul lider de la Palatul Cotroceni.

Epurările văzute de Ponta

Pe lista politicienilor care s-au evidenţiat prin stilul agresiv şi de neînţeles din punct de vedere al mesajului e şi fostul prim-ministru Victor Ponta. La 9 august,  Ponta afirma că, în ultimii doi an, în România a avut loc un proces de „epurare“ a elitelor politice, economice, de media şi sociale ale ţării care sunt comparabile prin proporţii doar cu valul de victime ce a urmat instaurării regimului stalinist în România. „«Epurările» făcute în 2015-16 în cadrul elitelor politice, economice, de media şi sociale sunt comparabile ca număr şi impact doar cu anii 1950-60, când bătălia pentru acapararea puterii pe plan intern de către PCR cu sprijinul URSS a «masacrat» o generaţie întreagă de lideri”, scria pe Facebook fostul prim-ministru.

În urma reacţiilor dure din mediul online, Ponta a şters postarea sa. Însă, mesajul a fost taxat dur şi de adversarii politici, aşa cum a fost cazul unui răspuns dat de copreşedintele PNL, Alina Gorghiu. „În democraţie, Victor Ponta şi alţii ca el au dreptul să delireze nestingheriţi pe Facebook. Eu sunt Dej, alţii Stalin, iar ei victimele regimului comunist, oprimaţii cluburilor din Dubai, apostolii democraţiei din Turcia şi apărătorii plajelor din Brazilia. În realitate, ei luptă pentru un singur drept: dreptul de a fura“, a fost replica Alinei Gorghiu pentru Ponta. De altfel, Ponta a mai surprins şi printr-un mesaj adresat ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, pe care l-a făcut idiot.

Lege cu dedicaţie pentru trei persoane

Vara a adus nu doar derapaje verbale, ci şi proiecte care sfidează bunul-simţ. Marian Cucşa, preşedintele filialei ALDE din Timiş, a venit cu ideea că ar fi necesară o lege prin care primele persoane din stat să fie scutite de statul la coadă pentru a-şi ridica diferite documente. „Ar trebui să fie reglementat din punct de vedere legal, probabil că este o lipsă şi se va reglementa. Sunt două-trei persoane, primul om în stat, al doilea om în stat, premierul. În mod normal au alte atribuţii. Dacă ai o vizită oficială, nu poţi să îl ţii pe un ambasador sau pe preşedintele altui stat pentru că trebuie să îţi iei permisul de conducere“, a spus iniţial Cucşa. După ce internauţii şi adversarii politici au reacţionat, Cucşa a revenit cu un mesaj prin care preciza că declaraţia a fost făcută în nume personal. Adică, nu toată filiala ALDE ar fi de acord cu poziţia sa. Însă, Cucşa nu a retractat afirmaţia iniţială. Mai precis, şi-a menţinut ideea că liderul său de partid, Călin Popescu-Tăriceanu, din poziţia sa de preşedinte al Senatului,  nu ar fi trebuit să fie pus  în situaţia de a sta la  o coadă „infernală“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite