Declaraţiile ambasadorului american în Republica Moldova vin din capul lui sau de la Washington?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este important de aflat dacă declaraţiile ambasadorului american în Republica Moldova, James Pettit, făcute într-un interviu prilejuit de Ziua Independenţei Republicii Moldova,  reprezintă opinii personale sau  poziţia oficială a Departamentului de Stat American? Declaraţiile dlui ambasador sunt cel puţin şocante.

Domnia sa a decis că:

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova".

Ştie dl ambasador mai bine decât cele două popoare ce reprezintă o alegere bună şi practică pentru ele. Dar le-a întrebat cineva ce doresc?

Mai declară dl ambasador:

„Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova."

O fi ştiind istorie dl ambasador James Pettit? A auzit de faptul că sute de ani poporul moldovean şi poporul român au fost unul şi acelaşi, şi doar decizia a doi criminali ai istoriei, Hitler şi Stalin, le-a despărţit?

Pentru Preşedintele Iohannis  şi Guvernul României este important de aflat rapid dacă cele declaraţii ale ambasadorului american în Republica Moldova reprezintă poziţia oficială a Statelor Unite, aflate în parteneriat strategic cu România. Să ştim cum stăm.

Dacă răspunsul va fi afirmativ, rezultă că Statele Unite dictează fără ruşine popoarelor din Europa în ce fel îşi doresc să trăiască, împreună sau separat.

Înseamnă că americanii nu sunt de acord, se opun, şi nu vor accepta şi recunoaşte Unirea dintre România şi Republica Moldova.

Ar fi extrem de ciudat să fie aşa, pentru ca americanii n-au mai avut vreo opinie, până în prezent, în direcţia aceasta. Cel puţin nu în spaţiul public.

Dacă însă, ambasadorul american a vorbit de capul lui, fără să consulte Departamentul de Stat, trebuie schimbat urgent, pentru că vorbeşte gura fără cap, are iniţiative care depăşesc statutul unui ambasador, mai popular spus, bate câmpii. Şi angajează statul american fără să-şi consulte superiorii.

Avantajele unirii sunt evidente atât pentru moldoveni, cât şi pentru români.

Mai presus de orice, s-ar repara nedreptatea istorică care a despărţit un popor în două popoare.

România ar deveni un pilon extrem de important pe flancul estic al NATO şi la Marea Neagră, şi-ar mări populaţia cu 3,5 milioane locuitori, suprafaţa cu 34.000 km pătraţi, suprafaţa agricolă cu 1,7 milioane hectare, i-ar creşte PIB-ul şi exporturile.

Republica Moldova unită cu România intră în Uniunea Europeană, are securitatea asigurată de NATO, nivelul pensiilor şi salariilor va creşte brusc la nivelul celor din România, va beneficia de libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor în UE şi drept consecinţă moldovenii îşi vor valorifica mai bine produsele, ar avea acces la fonduri europene şi, în plus,  vor beneficia de subvenţiile la hectar de care se bucură şi ceilalţi agricultori din UE.

Justiţia din România se va extinde automat şi în Republica Moldova, acţionând împotriva corupţiei cu succesul pe care îl demonstrează în România.

Oricum, decizia aparţine celor două popoare, care vor hotărî momentul când îşi vor reuni destinele, nu unui ambasador sau unui alt stat.

Cu atât mai de neînţeles este ce-au reprezentat declaraţiile ambasadorului american în Republica Moldova.

România trebuie să afle urgent dacă aceasta este poziţia oficială a Statelor Unite sau derapajele verbale ale unui diplomat care nu prea ştie ce înseamnă să fii ambasador.

UPDATE


Solicitaţi de UNIMEDIA, reprezentanţii Ambasadei SUA la Chişinău au venit cu o poziţie oficială. „Statele Unite sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Moldovei - aceasta fiind o politică de lungă durată a SUA. Statele Unite rămâne un partener în dezvoltarea economică şi democratică a Moldovei şi susţine dorinţa de integrare în comunitatea Euro-Atlantică”, se menţionează în răspunsul oficial al Ambasadei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite