De ce Pilonul II de pensii şi nu plângerea lui Orban e marea problemă a PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţinii oameni lucizi din guvernarea Dragnea încep să recunoască public că s-a terminat cu creşterea economică bazată pe consum şi este nevoie urgentă de pornirea motorului investiţiilor. Vicepremierul Viorel Ştefan şi Cristian Socol, ultimul în mai mare măsură, s-au exprimat în acest sens. Din păcate pentru România, speranţa relansării marilor lucrări de investiţii este iluzorie. De ce?

Guvernarea PSD nu are resursele intelectuale, administrative şi financiare pentru aşa ceva.Asta e problema pe care PSD nu poate să o rezolve. 

Programul populist al PSD s-a bazat pe creşterea masivă a salariilor din sectorul bugetar, fără nicio legătură cu eficienţa economică. Au crescut salariile, pentru unii mai mult, pentru alţii mai puţin. PSD nu s-a preocupat niciun moment să reformeze administraţia simultan cu creşterea salarizării. Rezultatul nu a întârziat, dezechilibrarea economiei în favoarea sectorului bugetar şi debalansarea periculoasă a raportului venituri-cheltuieli în bugetul statului.

Una dintre soluţiile contabile a fost mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat ceea ce a adus un surplus bugetului asigurărilor de stat. Dar nu suficient.

A mai rămas sechestrarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii. Foamea de bani este atât de mare încât o asemenea măsură devine obligatorie pentru guvernanţi. Dar, la fel ca în cazul mutării contribuţiilor, nu rezolvă problema de fond.

Scăderea creşterii economice, un fenomen care a început de la sfârşitul anului trecut, nu poate fi oprită decât prin investiţii. Creşterea pe consum a produs plusul economiei de aproape 7% în 2017, dar cu ce costuri! Creşterea deficitului comercial, creşterea inflaţiei, creşterea dobânzilor, creşterea datoriei externe! Practic, trăim în contul banilor pe care îi vom plăti în viitor!

Dar când va veni recesiunea?

Cine plăteşte salariile şi pensiile, cine plăteşte costul datoriilor?

Investiţiile reprezintă o cale de a scăpa de acest viitor sumbru. Dar, deşi unii îşi dau seama de acest lucru, guvernul nu face nimic în acest sens. Nu face pentru că este blocat structural. Liviu Dragnea a promovat în posturi cheie numai persoane incompetente, al căror singur merit este obedienţa totală faţă de şeful de partid. Premierul Dăncilă este numai un exemplu. Ministerele sunt înţesate de analfabeţi funcţionali.

Cu asemenea factori de decizie, toate marile proiecte de investiţii sunt eşuate în acest moment. Şi nici nu există perspective vreunei relansări.

În disperare de cauză, Corina Creţu trimite scrisori Ministerului Transporturilor arătând ca pierdem miliarde de euro pentru că nu se face nimic! Răspunsul ministrului este halucinant, recunoscând că aşa este, dar nu există soluţii!

Iar Dragnea nu reacţionează,tocmai pentru că el i-a susţinut pe aceşti oameni în a se cocoţa pe scaune ministeriale.

Strategia lui Dragnea de a promova incompetenţi se întoarce împotriva lui. Cel mai mare duşman al lui Dragnea nu este Ludovic Orban sau Klaus Iohannis.

În ceasul al doisprezecelea, Dragnea ar fi avut nevoie de oameni care să pună pe picioare programele de investiţii. Nu are aşa ceva, pentru că nu şi-a dorit şi nici nu îşi doreşte de acum încolo. Frica de a promova oameni competenţi distruge orice iniţiativă în plan administrativ. Nu se va construi nimic nici în acest an. Nu va fi nicio relansare a investiţiilor. Creşterea economică va încetini, dacă nu se va îndrepta spre recesiune. Dobânzile şi inflaţia vor eroda puterea de cumpărare. În acelaşi timp, cheltuielile salariale vor deveni o povară din ce în ce mai mare pentru buget. Ca de fiecare dată, măsura pe care o va lua guvernul va fi tăierea investiţiilor care de bine, de rău ar mai fi în plan. Un cerc vicios care duce la o criză majoră. Dar nu din cauza sesizării lui Orban.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite