De ce nu (mai) poate fi Dacian Cioloş premierul României după alegeri?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş, actualul premier al României
Dacian Cioloş, actualul premier al României

Deşi mulţi liberali se agaţă, încă, de Dacian Cioloş în postura de viitor premier după alegeri, în opinia mea varianta aceasta nu mai există. Caz închis. Decizia a fost luată cu ceva timp în urmă de însuşi Dacian Cioloş, când a declarat:

„Acest guvern va merge până la alegeri. Mi-am luat un angajament şi am mai spus-o, văd că tot apar speculaţii, nu mă înscriu într-un partid, nu îmi fac un partid şi nu candidez la alegeri.”

Există simpatie în spaţiul public pentru Dacian Cioloş, care este văzut ca un om onest, care nu provine din rândul politicienilor români „îmbătrâniţi în rele”, are o foarte bună pregătire şi conexiuni pro europene, nu i se pot imputa multe lucruri.

Că n-a realizat prea multe în scurtul mandat de un an este o imputaţie venită din multe direcţii. Dar fără sprijin politic în Parlament, pornit la drum cu filosofia bugetară a guvernului Ponta, cu partidele noastre înclinate spre populism în an electoral, nu ştiu dacă putea realiza mai multe.

Este bine măcar că nu a dat peste cap echilibrele bugetare şi ne vom încadra, probabil, în deficitul de 3% prevăzut în Legea Bugetului pe 2016.

Speranţa unora că Dacian Cioloş va conduce un guvern politic din 2017 mi se pare o iluzie. Şi Alina Gorghiu, şi Cristian Buşoi se leagănă în vise exotice:

„În acest moment nu avem un candidat mai bun pentru premier decât Dacian Cioloş. Cel mai probabil, până la alegeri nu va intra în PNL, dar împreună cu domnul Cioloş putem construi un proiect politic”, a declarat Cristian Buşoi.

Ideea că după alegeri Dacian Cioloş va accepta să conducă un guvern politic este o iluzie dăunătoare, în măsura în care PNL nu caută o soluţie fezabilă. Dacian Cioloş ar fi adus multe voturi PNL-ului dacă ar fi intrat în partid şi ar fi candidat în alegeri, sau măcar ar fi declarat tranşant că da, acceptă rolul de premier post-alegeri. Nimic din toate acestea. Şi atunci cum să vii, călare pe un cal alb, să te dai şef peste liberali, dacă n-ai adus un vot în alegeri. Deşi puteai s-o faci şi încă foarte consistent.

Nu-l văd pe Dacian Cioloş, aterizat din afara politicii, să conducă un guvern politic, cu miniştri politici impuşi de alţii, cu program de guvernare la elaborarea căruia nu participă, primind sarcini de la un partid sau o coaliţie. Nu are profilul de „servitor” al intereselor altora.

Un viitor guvern tehnocrat, cu Cioloş în frunte, este total exclus, nu vede posibilă varianta aceasta nici preşedintele Iohannis, nici şefii partidelor.

Nu-l văd pe Dacian Cioloş, un om integru şi serios, schimbându-şi optiunea după doar câteva săptămâni. S-ar decredibiliza complet.

Cum spuneam, varianta Cioloş premier după alegeri nu mai există. Caz închis.

Ieşirea lui Vasile Blaga în decor, faptul că liderii PSD şi ALDE sunt fie condamnaţi, fie trimişi în judecată, faptul că la PNL nu se profilează un viitor premier, după ce Cătălin Predoiu a pierdut lamentabil alegerile la Bucureşti, complică teribil selecţia viitorului premier.

PSD, prin Liviu Dragnea, a găsit o şmecherie ieftină să scape de dilemă: vor anunţa viitorul premier după alegeri. O prostie electorală. În toată lumea, în alegerile legislative, generatoare de noi guverne, viitorul premier este locomotiva campaniei electorale, pentru că este funcţia cu greutate maximă în stat: premierul gestionează fondurile ţării.

Cum să votezi un partid dacă nu ştii pe mâinile cui vor încăpea finanţele ţării? Salariile şi pensiile? Bugetul pentru Sănătate şi Educaţie?

PSD îşi face următoarea socoteală, greşită.

Dacă PSD şi ALDE, plus alte partide mai mici (UDMR, de exemplu), vor face împreună, în alegeri, un scor covârşitor, preşedintele Iohannis nu va avea încotro şi-l va desemna pe Dragnea premier. Eroare. Preşedintele Iohannis are toate motivele din lume să nu-i desemneze pe Dragnea, Tăriceanu, Ponta premieri, din motive de condamnare sau trimitere în judecată în speţe penale. Nici o cancelarie occidentală nu va accepta să stea la masă cu premieri având probleme penale.

N-au decât să-i propună o persoană fără pete penale, şi cu competenţe, capacităţi, cunoştinţe necesare unei astfel de funcţii. Cu „faţă” de premier.

Doar că o astfel de persoană nu există nici la PSD, nici la PNL.

O criză profundă de leadership zguduie clasa politică. Generată în parte şi de apropierea DNA de finanţarea ilegală a partidelor în ultimii 10-15 ani. Nici PNL nu poate propune o persoană credibilă, de aceea şi flutură varianta Cioloş, inexistentă cu argumentele expuse.

Ne apropiem de campanie fără nume de premier din partea partidelor mari, sarea şi piperul oricărei campanii pentru alegeri legislative. Şi fără perspectiva de a apărea cineva.

Defectul naţiunii române este că nu generează lideri puternici, credibili, capabili să tragă naţiunea în sus pe drumul modernizării şi reformelor. De aceea, în trecut a apelat şi la lideri străini pentru a fi condusă.

Să sperăm că de data aceasta nu va fi cazul!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite