De ce cred că violenţele de vineri seara, din Piaţa Victoriei, au fost premeditate. Cu ce scop?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un eveniment aşa de grav, marcat cu sute de răniţi, nu trebuie lăsat nelămurit, iar vinovaţii să scape nepedepsiţi. Ce s-a întâmplat, de fapt, vineri seara? În opinia mea forţele de ordine au profitat de prezenţa huliganilor pentru a-şi atinge scopul: înfricoşarea populaţiei până acolo încât să nu mai participe la manifestaţii. Scop ratat. Sâmbătă seara au fost prezenţi la manifestaţii 100.000 de cetăţeni.

O succesiune a evenimentelor legate de  mitingul de vineri seara ne arată un „puzzle” ale cărui piese merită a fi evidenţiate.

  • Au fost zeci de  mitinguri, paşnice, fără violenţe, în care cetăţeni civilizaţi se comportă admirabil, lasă şi curăţenie în urma lor.
  • În 2017 a fost un miting în care şi-au făcut apariţia huligani (membri ai galeriilor   echipelor de fotbal?) şi care a fost gestionat exemplar de către Jandarmeria romană, prin extragerea din mulţimea de manifestanţi a huliganilor. De ce vineri seara n-a mai fost posibil?
  • Este o minciună declaraţia purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, conform căreia ar fi fost mai multe grupuri de huligani, dispersate în mulţime. Toate declaraţiile celor prezenţi spun că a fost un singur grup, bine organizat, în zona Ştefan Cel Mare, Calea Victoriei.
  • Pro TV a prezentat imagini cu un huligan căruia i se permite să atace de două ori jandarmii fără ca aceştia să intervină pentru a-l reţine. Apoi, jandarmii au refuzat să acţioneze când în faţa lor se manifestau extrem de agresiv membrii galeriilor. Aceştia erau grupaţi şi puteau fi uşor anihilaţi.
  • În schimb, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a declarat că manifestanţii îşi asumă riscurile, când decid să participe la proteste. Adică, e mai bine să nu participe!
  • Şi Liviu Dragnea i-a ameninţat  pe manifestanţi: „Evitaţi să vă alăturaţi grupurilor violente, evitaţi să vă puneţi în pericol propria persoană şi pe a apropiaţilor”. Adică nu mai participaţi la mitinguri.
  • Pentru manifestaţia de vineri, Jandarmeria a fost extrem de bine echipată. Uniforme de asalt, arme de foc, tunuri cu apă, gaze lacrimogene, grenade de şoc, cai şi câini. Ştiau ce va urma? Violenţele huliganilor nu au justificat nici pe departe acest răspuns excesiv şi nediscriminat.
  • Liviu Dragnea a anticipat violenţele, când a declarat înainte de mitingul diasporei: „Instituţiile însărcinate cu siguranţa cetăţeanului, cu ordinea publică şi cu respectarea legii trebuie să acţioneze cu fermitate împotriva oricăror tentative de violenţă publică, alimentată politic sau instrumentată de alte interese de putere.”
  • Carmen Dan, ministrul de Interne: „Acţiunea nu a fost o dispută între cetăţenii paşnici şi jandarmi”. Exact asta a fost. Sub pretextul anihilării a 30-40 de huligani, au fost gazaţi, urmăriţi, bătuţi, udaţi cu tunul cu apă, zeci de mii de oameni paşnici, participanţi la proteste.
  • Au fost loviţi, gazaţi, alergaţi, oameni izolaţi, fără arme, cu mâinile ridicate, fără vreo intenţie agresivă. Inclusiv ziarişti, chiar şi străini, inclusiv personalul ambulanţelor SMURD aflate la faţa locului. Pâna noapte târziu, au fost vânaţi pe bulevarde si străzi adiacente oameni paşnici.
  •  Liviu Dragnea a tras şi el o carte caştigătoare din acest miting marcat de violenţe: „declaraţia preşedintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor, şeful statului dovedind încă o dată că este sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste”.
  • Carmen Dan a ţinut să precizeze răspicat că nu ministrul dă ordine jandarmilor. Dar a stat până la ora 3 in minister, in noaptea de vineri spre sâmbătă. Se teme de viitoarea anchetă a procuraturii militare?
  • Cum de sâmbătă seara n-a mai apărut nici un huligan? Stranie întâmplare!
  • Postarea consilierului guvernamental, Cristian Bărdac, trădează starea de spirit din guvernul României: „Nu mai plângeţi şi rostogoliţi imbecilităţi pe reţele. Trebuiau mitraliaţi, nu stropiţi cu apă!!!”

Pot fi adăugate multe alte „piese” în acest puzzle.

Cum manifestaţiile, chiar şi neautorizate, sunt permise de Constituţia României (ARTICOLUL 39 Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme),  scopul acţiunilor Jandarmeriei de vineri seara a fost unul singur: să bage frica în manifestanţi, să nu mai vină la astfel de proteste. Dar, ghinion. N-au reuşit. Doar la o zi distanţă, sâmbătă seara, peste 100.000 de manifestanţi au participat la mitinguri organizate în Bucureşti şi oraşele mari.

Ancheta Procuraturii Militare

Nu este prea dificilă, poate doar de durată. Există o bază de date imensă, filmări postate pe internet, ale televiziunilor, ale camerelor de luat vederi din piaţă. Există mărturii ale martorilor de la faţa locului. Pot fi luate declaraţii ale jandarmilor şi şefilor lor, asupra ordinelor pe care le-au primit şi pe care le-au dat. Există documente în cadrul Jandarmeriei cu jurnale operative, planurile de acţiune, dispozitivele, armele folosite. Au fost, cu siguranţă, printre manifestanţi, zeci de ofiţeri ai serviciilor de informaţii, ale căror rapoarte trebuie sintetizate în documente ale respectivelor servicii.

Instituţiile statului trebuie să facă lumină în acest caz, pentru ca încrederea populaţiei în Jandarmerie să fie restabilită. Iar vinovaţii pentru rănirea a 450 de cetăţeni paşnici, nu huligani, să plătească cu vârf şi îndesat.

UPDATE

Un comentariu:

Nu mă pricep la teorii sofisticate şi nici tu nu le înţelegi... spun doar că am luat un pulan pe braţul drept în timp ce mergeam spre intrare metrou pe la 22.45 împreună cu alţi oameni paşnici, că n-aveam chef să vin pe jos acasă. Nu fugeam, nu strigam, nu provocam, nu aveam nimic în mâini. Ieri am luat certificat medical, am făcut poze la marea mea vânătaie şi m-am prezentat la Parchet, unde am făcut plângere pentru agresiune fizică şi vătămare corporală gravă. Procurorul de serviciu mi-a spus că plângerea mea va fi expediată luni Procuraturii militare, singura care poate ancheta Jandarmeria. Şi mi-a mai spus că voi mai fi chemat şi acolo maxim o dată pentru o declaraţie, că lucrurile sunt clare iar ancheta va merge repede... Deci, Cucoş Gheorghe, pregăteşte periuţa!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite