Dacian Cioloş, despre negocierile UE-Turcia: „Donald Tusk a primit mandat de negociere până pe 17 martie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ciolos

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi dimineaţă, că preşedintele Consiliului European Donald Tusk a primit un mandat special de negociere cu Turcia, în vederea finalizării unui acord care ar limita numărul de imigranţi ilegali ajunşi în Europa, se arată într-o declaraţie politică citată de AGERPRES.

„(...)În formatul actual nu se poate lua o decizie asupra acestor propuneri, însă a fost formulată o declaraţie care conţine aceste propuneri din partea Turciei, declaraţie prin care preşedintele Tusk primeşte un mandat de negociere şi de pregătire a unei decizii cu statele membre pentru Consiliul European formal care urmează să aibă loc săptămâna viitoare” a declarat premierul. 

Cioloş a clarificat unele dintre principiile asupra cărora au căzut de acord liderii europeni şi turci, menţionând că Turcia „a solicitat din partea UE (ca) pentru fiecare migrant ilegal care ar fi trecut din Turcia în Grecia şi care ar urma urma să fie acceptat de Turcia în retur, Turcia să trimită în raport de unu la unu migranţi legal din Turcia spre Uniunea Europeană" .

Totodată, premierul a precizat că la sfârşitul summit-ului a fost adoptată o declaraţie care ar fi inclus şi angajamente luate de Grecia în oferirea asistenţei umanitare de urgenţă refugiaţilor de pe teritoriul său şi suplimentarea securităţii la frontiere.

Summit-ul comun UE-Turcia de la Bruxelles, de luni, s-a încheiat fără un acord, însă cele două părţi vor continua să negocieze până la reuniunea decisivă a Consiliului European de pe 17-18 martie.

Înainte de a participa la discuţii, premierul declara pe contul său de Facebook că reuniunea este „un summit informal, dar foarte util, pentru că ne va permite încă o dată să avem o discuţie cu Turcia, pe anumite angajamente pe care Turcia şi le-a asumat şi care sunt esenţiale pentru gestionarea fluxului migrator”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite