Dacian Cioloş: „SRI nu poate fi organ de urmărire penală decât pentru cazuri privind siguranţă naţională şi terorism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş a făcut mai multe precizări în legătură cu OUG privind interceptările, subliniind că SRI nu poate fi organ de urmărire penală decât pentru cazuri privind siguranţa naţională şi terorism şi doar exclusiv sub control judecătoresc, în prezenţa unui procuror. Totodată, premierul a negat speculaţiile privind o eventuală vânzare a portului Constanţa.

”SRI nu poate fi organ de urmărire penală decât pentru cazuri privind siguranţa naţională şi privind terorismul (conform legii de funcţionare a SRI) şi doar, exclusiv sub control judecătoresc, în prezenţa unui procuror. Restul e interpretare nefondată”, a scris Cioloş pe Facebook, răspunzând unei persoane care îl acuza că a reînfiinţat Direcţia VI - anchete penale - a Securităţii. 

Premierul a mai explicat că până acum SRI era implicat în toate dosarele în care erau făcute interceptări.

”Până acum SRI era implicat în urmăriri penale în toate cazurile în care făcea ascultări la solicitarea procurorilor. Acum, prin OUG se delimitează clar în care situaţii mai poate face asta. Credeţi-mă, am studiat bine lucrurile înainte de a adopta OUG”, a mai scris Cioloş, răspunzând comentariilor pe pagina sa de Facebook.

Guvernul a aprobat, în şedinţa specială de vineri, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat în CSAT.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat că soluţia găsită de Guvern, prin actuala OUG, poate fi una temporară, însă depinde de societate, care va trebui să decidă ce fel de "arhitectură" doreşte să aibă în privinţa interceptărilor, iar o dezbatere în acest sens este necesară.

Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările adoptată, vineri, de Guvern modifică patru acte normative, respectiv Codul de procedură Penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, dar şi a celei SRI, pentru aplicarea noilor reglementări.

Prin acest act normativ Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penală în cazuri de securitate naţională şi terorism în domeniul interceptărilor.

Tot la secţiunea de comentarii, premierul a fost întrebat de către un utilizator despre zvonurile privind oferirea de avantaje Olandei în traficul fluvial şi maritim efectuat în portul Constanţa, în schimbul obţinerii acordului ţării batave pentru intrarea României în spaţiul Schengen.

„E o minciună. Nu am discutat niciodată cu nimeni in aceşti termeni. Şi nu îmi pun problema vânzării portului Constanţa. Asta nu înseamnă că nu mă voi asigura ca managementul portului să fie unul performant” a declarat premierul în această privinţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite