Dacian Cioloş, la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu: În vecinătatea estică observăm reînceperea conflictelor
0Premierul României, Dacian, Cioloş, a declarat la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu că acesta e binevenit în contexul în care are loc apariţia de conflicte noi sau reîneperea tensiunilor în cazul aşa-ziselor „conflicte îngheţate“
„Mediul de securitate continue să fie ameninţat de provocări, ameninţări şi riscuri. În vecinătatea estică observăm reînceperea conflictelor îngheţate, dar şi a altora noi”, a afirmat premierul Dacian Cioloş la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu. Liderul de la Palatul Victoria vede momentul Deveselu ca pe punerea în practică a unui punct aflat şi în „Strategia naţională de apărare a ţării.
„Scutul antirachetă nu e îndreptat împotriva cuiva anume“, a ţinut să precize Cioloş, un mesaj dat la unison de numeroşi oficiali ai NATO sau români. „Descurajarea capătă un rol din ce în ce mai important. Alături de celelalte elemente ale sistemului antirachetă, Aegis contribuie la apărarea colectivă. România dovedeşte că e un actor predictibil şi un aliat credibil“, adăugă premierul român.
Liderul de la Palatul Victoria a ţinut să puncteze că România îşi va respecta angajamentul asumat la Summitul din 2014, desfăşurat în Ţara galilor şi până în 2017 să crească bugetul destinat apărării la 2%.
„Sistemul american Aegis Ashore este declarat valid pentru operaţiuni. Devotamentul şi profesionalismul dumneavoastră contribuie la siguranţa naţiunilor noastre“, a declarat la Deveseul secretarul general al NATO. „Astăzi, când ne confruntăm cu cele mai mari provocare de securitate, NATO e mai important ca oricând. Noi vom continua să ne adaptam la ameninţări (...) România joacă un rol constructiv în asigurarea stabilităţii în regiunea Mării Negre, un lucru important pentru securitatea noastră“
„De la inaugurarea lucrărilor la acest amplasament în octombrie 2013 multe s-au schimbat în această regiune şi pretutindeni în lume. Ne aflăm într-un punct de cotitură în peisajul strategic. Ca parte a acestui peisaj, Europa - şi prin extensie NATO - se confruntă cu un context de securitate semnificativ schimbat şi mai complex decât cel cu care ne confruntăm în 2013”, a precizat secretarul adjunct al apărării al SUA, Robert O. Work.
Citeşte şi: