Scutul de la Deveselu aduce România în atenţia presei din întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza de la Deveselu FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Baza de la Deveselu FOTO Inquam Photos Octav Ganea

România se află joi în centrul atenţiei presei din toată lumea, datorită operaţionalizării sistemului antirachetă de la Deveselu, în pofida obiecţiilor vehemente şi chiar a ameninţărilor Rusiei.

“Sistemul de apărare antirachetă din România va deveni operaţional, în pofida obiecţiilor Rusiei”, titrează agenţia de presă de la Moscova Sputnik News, într-un material în care anunţă ceremonia de joi, de la Deveselu.

Agenţia de presă Associated Press afirmă că sistemul, care “vizează protejarea Europei de ameninţările reprezentate de rachetele balistice, trece la următorul nivel, prin baza din România care devine operaţională joi, şi prin începerea oficială a lucrărilor la o altă bază, în Polonia”, vineri.

“Cu toate acestea, Rusia se opune vehement instalării unui sistem militar la uşa sa, iar dezvoltarea (acestuia – n.r.) va exacerba, cu siguranţă, tensiunile dintre Rusia şi Occident, care sunt mai dificile ca niciodată după Războiul Rece”, avertizează AP.

Agenţia internaţională explică faptul că, deşi Rusia nu percepe sistemul antirachetă al NATO, în forma actuală, drept o ameninţare la adresa forţelor sale nucleare, se teme că acesta va deveni mai performant în timp şi ar putea duce, în cele din urmă, la erodarea capacităţii de disuasiune a acestora.

Şi Reuters anunţă că baza de la Deveselu, în care au fost învestite circa 800 de milioane de dolari, devine operaţională joi. Agenţia notează că situl se înscrie într-o “umbrelă, din Groenlanda până în Azore, împotriva rachetelor iraniene”.

“La Deveselu, o bază aeriană izolată din România, înalţi oficiali americani şi NATO vor declara operaţional un sit de apărare împotriva rachetelor balistice capabil să doboare rachete din aşa-numitele state inamice”, anunţă Reuters.

„Deşi oficialii SUA şi NATO insistă că scutul este conceput pentru a contracara ameninţări din Orientul Mijlociu şi nu din Rusia, ei au fost vagi (atunci când au fost întrebaţi – n.r.) dacă radarele şi interceptorii ar putea reconfiguraţi pentru a apăra împotriva Rusiei într-un conflict”, comentează jurnaliştii.

Agenţia a realizat şi un reportaj în satul Deveselu. “Locuitorii din Deveselu salută prezenţa militarilor americani, în condiţiile în care satul lor se află în lumina reflectoarelor înainte de inaugurarea bazei NATO de apărare împotriva rachetelor balistice”, scrie Reuters.

Agenţia France Presse aminteşte că sistemul defensiv, format din rachete de interceptare de tip SM-2, va fi integrat oficial în scutul antirachetă al NATO la summitul de la Varşovia, din luna iulie.

“Când această bază va fi declarată deplin operaţională, va fi pentru prima dată în istoria NATO când vom avea capacitatea” de a respecta Articolul 5 al Tratatului Alianţei, a declarat miercuri ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, citat de AFP.

Acest articol stipulează că, dacă o ţară a NATO este victima unui atac, fiecare membru al Alianţei trebuie să consideră acest act drept un atac orientat împotriva tuturor membrilor şi să ia măsurile necesare pentru a ajuta rapid ţara vizată, explică AFP.

Şi AFP aminteşte că vineri vor începe lucrările la baza din Polonia, ce va reprezenta a treia etapă a scutului antirachetă.

Deutsche Welle notează că, “în pofida asigurărilor repetate, Kremlinul susţine că adevăratul scop al scutului este să ofere Statelor Unite suficientă putere militară pentru a neutraliza arsenalul nuclear al Rusiei, pentru a putea da prima lovitură, în cazul izbucnirii unui război”.

La rândul său, BBC anunţă ceremonia de la Deveselu, bază ce va face “parte dintr-un scut european mai mare şi controversat”. 

“Sistemul, care va fi operat de NATO devine operaţional la aproape un deceniu după ce Statele Unite au anunţat pentru prima dată planurile în acest sens, confruntându-se cu opoziţie din partea Rusiei. Statele Unite au insistat că scutul este orientat împotriva unor state inamice, precum Iranul, şi nu este conceput pentru a viza rachetele Moscovei, dar oficialii ruşi au criticat măsura drept o ‘tentativă de a distruge echilibrul strategic’ din Europa”, afirmă CNN.

Ştirile marilor agenţii de presă au fost preluate pe tot Globul, din China până în Canada.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite