Cum va arăta România cu Ponta preşedinte?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO: Mediafax
Victor Ponta FOTO: Mediafax

Nu e greu să ne imaginăm ce o să urmeze dacă la 16 noiembrie românii vor considera că, după 25 de ani de la Revoluţie, un personaj ca Victor Ponta este cel mai indicat să ocupe funcţia supremă în stat. Vom avea o combinaţie amară de iliescianism şi năstasism.

O mixtură cu ce a fost mai urât din punct de vedere social şi politic, în perioadele în care în fruntea ţării s-au aflat cele două figuri exponenţiale ale cripto- comunisului românesc, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, două produse ale unui sistem malefic, diferite în comportament, dar la fel de dăunătoare societăţii româneşti.

De la Ion Iliescu, Victor Ponta va prelua populismul rudimentar, cel al politicilor de sprijinire a „maselor sărace“, politică atât de dragă fostului preşedinte al României. Vom asista la un val de măsuri care vor creşte jugul taxelor, cu scopul redistribuirii „bunăstării“  în rândul asistaţilor sociali, masă de manevră electorală pentru alegerile parlamentare din 2016. Va fi urmat astfel, cursul dezastruos al politicilor sociale din epoca regimului Iliescu (1992 – 1996). Să ne reamintim că în accea perioadă sute de mii de români cu vârste cuprinse între 50 şi 55 de ani au fost scoşi la pensie, ca o formă de protecţie socială. Efectul acestor măsuri cade acum, greu asupra noastră. Avem peste 6 milioane de pensionari şi doar 4,5 milioane de angajaţi. De la Iliescu, Ponta va prelua şi discursul extern, unul bivalent, în care Moscova şi Beijing vor fi puse în contrapondere cu Washington şi Bruxelles. Tonul va fi altul, mai miştocăresc, tipic lui Ponta, însă rezultatul acelaşi, izolarea României în spaţiul euro-atlantic.

De la părintele lui politic, Adrian Năstase, Ponta a preluat apetitul pentru controlul media. Ca preşedinte Ponta  o să încerce să pună botniţă societăţii civile, prin teroarea declanşată de trusturile de presă aservite împotriva tuturor celor care vor critica regimul său. Baronii locali vor deveni la fel de puternici ca în anii 2000 – 2004 iar bugetul României va fi feliat după interesele lor. Corupţia va deveni politică de stat, iar în Justitie vom avea „linişte“, după „Marea Amnistie“ care îi va elibera din puşcării pe politicienii condamnaţi pentru fapte de corupţie. Va fi o ţară unită, aşa cum îşi doreşte Ponta, în care opozanţii „fascişti“ vor fi puşi la colţ de „democraţii“ Marian Vanghelie, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Dan Şova  sau Sebastian Ghiţă. O ţară cu un premier, Călin Popescu Tăriceanu, cel mai socialist liberal din istoria României, care în plină criză economică mondială, mărea pensiile şi salariile bugetarilor. Un paradis al asistaţilor sociali, al funcţionarilor, al afaceriştior care încheie contracte cu statul şi al politicienilor corupţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite