Cu un cinism rar întâlnit, premierul Cîţu aduce acuzaţii USR PLUS pentru spargerea coaliţiei. Deşi el a călcat în picioare Acordul de Guvernare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Cu toate ocaziile, premierul Cîţu nu se opreşte să aducă acuzaţii grave USR PLUS. Că a fugit de la guvernare, că s-a aliat cu duşmanii poporului, că votează moţiunea de cenzură şi câte şi mai câte. De un singur lucru nu spune nimic. Că el nu a respectat Acordul de Guvernare (Acordul).  Mai rar aşa un cinism, şi trebuie reamintit cum s-au desfăşurat evenimentele.

Cîţu nu încetează să acuze USR PLUS că s-a „aliat” cu AUR, un partid expremist, antieuropean, etc. Degeaba i se spune că o alianţă inseamnă un acord scris cu obiective şi modalităţi de atingere a lor. USR PLUS şi-a exercitat doar dreptul constituţional de a cenzura guvernul, ceea ce reprezintă altceva. Ce voia premierul Cîţu, să fie lăsat să şteargă pe jos cu prevederile Acordului, iar ceilalţi parteneri să facă sluj în faţa sa?

L-a concediat pe Stelian Ion fără să informeze în prealabil coaliţia

Iată ce prevede Acordul în privinţa remanierii miniştrilor.

„Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliţii, prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie”.

Premieru Ciţu n-a informat pe nimeni. Pe Orban, şeful PNL, l-a informat cu două minute înaintea anunţului oficial. Pe ceilalţi parteneri de guvernare, deloc. Au fost suficiente acordul şi încurajarea primite de la preşedintele Iohannis. De această încălcare grosolană a Acordului, Cîţu nu spune nimic. A băgat-o sub preş.

Prerogativa constituţională se aplică conform prevederilor Acordului coaliţiei de guvernare, adică nu în mod absolut. Că aşa e în coaliţie. Altfel, se întâmplă ce s-a întâmplat. Nu poţi obliga partenerii de coaliţie sa faca doar ce vrea premierul. Ca nu suntem in dictatură.

A doua încălcare cinică a Acordului

Premierul Cîţu a promovat în şedinţa de guvern PNDL 3, deşi nu exista un acord al coaliţiei pe acest proiect.  Iată ce spune Acordul:

Agenda guvernului şi procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în şedinţă săptămânală ulterioară şedinţei pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda şedinţei de guvern va fi agreată la acest nivel şi ulterior transmisă ministerelor şi în spaţiul public”.

A fost agreată agenda şedinţei de guvern de către vicepremieri, în particular de vicepremierul Barna? Nu a fost. Ce a făcut premierul Cîţu se numeşte lipsă de bună credinţă faţă de membrii coaliţiei de guvernare. A şters pe jos cu Acordul coaliţiei, având pretenţia că USR PLUS să bată din călcâie şi să execute ordinele „şefului”. În coaliţie nu exista şefi, doar parteneri care îşi datorează respect reciproc.

Că preşedintele Iohannis stă la baza acestor încălcări grave a Acordului stau declaraţiile ulterioare ale acestuia, în care acuză în mod grosolan USR PLUS pentru spargerea coaliţiei.

Iată ce declaraţii a făcut preşedintele, fără să spună două vorbe că premierul Cîţu a călcat în picioare Acordul coaliţiei. Este dovada că este coautor al spargerii coaliţiei de guvernare.

Noua alianţă creată în aceste zile între USR PLUS şi AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă ţara noastră”.

USR PLUS n-a adus niciun afront poporului român. N-a suportat să fie călcat în picioare de premierul Cîţu, cu care semnase un Acord. Cu Aur n-a semnat niciun acord.

Prin decizia de a semna şi a depune o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern, USR PLUS s-a discreditat iremediabil în faţa românilor, a propriului electorat. Dinamitarea Coaliţiei şi compromiterea iremediabilă a întregului pachet de reforme asumat prin programul de guvernare riscă să arunce România într-o profundă criză economică şi social”.

Dinamitarea Coaliţiei aparţine premierului Cîţu, iar dacă şeful statului se preface că nu vede acest adevăr e o dovadă că este coautor la spargerea coaliţiei de către premierul Cîţu.

Speriat de moţiunea de cenzură, premierul Cîţu continuă aberaţiile

În acest moment în România (...) s-a creat o coaliţie a iresponsabililor, o coaliţie bizară, în care anti-vacciniştii stau la masă cu vacciniştii, pro-europenii stau la masă cu anti-europenii, doar pentru a da jos un guvern al liberalilor. Dacă USR ar fi spus vreodată că vor vota alături de AUR şi PSD să dea jos Guvernul PNL, niciodată nu am fi făcut coaliţie cu USR. Au fost necinstiţi, nu au fost oneşti cu românii şi vedem că pentru USR nu există niciun fel de scrupule”

„Coaliţia iresponsabililor” s-a rezumat la două nume: Iohannis şi Cîţu. Care au demolat coaliţia de guvernare, singura coaliţie posibilă, călcând în picioare Acordul în baza căruia funcţiona coaliţia. Dar premierul Cîţu a fost cinstit când a călcat în picioare Acordul?

„Această coaliţie nu are un plan B pe care să-l prezinte românilor. Cei de la PSD spun că nu vor să vină la guvernare, cei de la USR PLUS spun că vor cu cei pe care-i dau jos, iar cei de la AUR nu vor nimic. Această coaliţie trebuie să ne spună ce vrea de la România”, mai spune premierul Cîţu.

Altă minciună grosolană. USR PLUS a spus clar că vrea doar plecarea premierului Cîţu din fruntea guvernului. Acesta este planul B. Refacerea coaliţiei fără premierul Cîţu. Dar de, premierul se preface că nu ştie de această cerinţă a celor de la USR PLUS. Şi încearcă să inducă toate aceste aberaţii în opinia publică.

Moţiunea de cenzură va pune capăt acestei „aventuri”

Aşa cum stau lucrurile acum, moţiunea de cenzură trece sigur. Mă aştept ca preşedintele Iohannis să se achite de sarcinile constituţionale ce-i revin şi să desemneze un premier care are şanse să coaguleze o majoritate parlamentară, adică o coaliţie PNL-USR PLUS-UDMR. Este singura majoritate posibilă în momentul de faţă.

România se află în faţa unor provocări teribile. Pandemia, explozia preţurilor, criza mondială de energie, îndeplinirea reformelor cerute de PNRR. Reforme fără de care nu pupăm un cent din PNRR. Nu e momentul să ne jucăm cu soarta românilor în iarna care vine. Dacă preşedintele Iohannis nu înţelege provocările acestor luni, şi amână rezolvarea rapidă a crizei politice, există toate condiţiile să fie suspendat.

Concluzie

Am scris acest articol pentru a arăta premierului Cîţu şi celor care-l susţin că nu suntem proşti, şi nu înghiţim pe nemestecate toate minciunile pe care ni le serveşte. Eu nu ştiu pentru cine debitează toate aberaţiile pe care le auzim zilnic. Nici măcar „echipa câştigătoare” nu le crede.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite