Cozmin Guşă, despre dosarul Mineriadei: Redeschiderea acestui mega dosar înseamnă despărţirea de KGB-ism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozmin Guşă
Cozmin Guşă

Consultantul politic, Cozmin Guşă, a declarat, la Realitatea TV, că redeschiderea dosarului Mineriadei "înseamnă, în plan extern, despărţirea de KGB-ism", faptele din dosar "fiind chiar mult mai grave decât indică capatele de acuzare".

"Faptele astea sunt chiar mult mai grave decât indică capatele de acuzare. O să încerc să explic acest lucru. O să vorbesc despre trei lucruri: simbolistica acestui eveniment de astăzi; implicaţile, cine sunt cei implicaţi şi consecinţele. Din punctul de vedere al simbolisticii, ce ar putea să însemne redeschiderea, cercetarea, audierile trebuie să deosebim două lucruri: unul cu impact extern şi altul cu impact intern. Redeschiderea acestui mega dosar înseamnă, în plan extern, despărţirea de KGB-ism (n.r - Comitetul Securităţii Statului). Mineriadele sunt un exponent al KGB-ismului, KGB-iştii şi manualul NKVD (n.r. - Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne) a prevăzut clar că atunci când un regim autoritar are probleme, ridică nişte cetăţeni împotriva altor cetăţeni. Asta a însemnat mineriada în România“, a spus Cozmin Guşă

„Regimurile politice, folosindu-se de oameni, Miron Cozma şi alţii, au folosit această armată disciplinată a minerilor, chiar aşa scrie la manualul NKVD împotriva celor protestau şi care doreau nişte alegeri democratice. În plan extern, simbolistica redeschiderii este una foarte importantă, mai ales în acest context de război geopolitic. Despărţirea de KGB-ism în România - au existat mari îndoieli la partenerii noştri, la partenerul strategic Statele Unite sau la cei democraţi din Uniunea Europeană că, în lipsa unui proces al mineriadelor, noi ne-am despărţi de KGB-ism, respectiv de legături subterane cu ceea ce a rămas din KGB", a mai spus Cozmin Guşă.

Pe de altă parte, "altă simbolistică în plan intern este una legată de civism".

"Protestele publice, care au fost înăbuşite cu bâtele minerilor, au fost şi ele o dovadă de civism care a fost înăbuşită în lovituri. Eu care eram student în anul I, la Bucureşti, pe platforma Măgurele la Fizică Tehnologică, nici nu aveam pletele lui Miron Cozma, ochelari aveam deja, aveam părul lung şi geacă de blugi şi a fost suficient pentru ca să fiu fugărit. Am sărit vreo şase-şapte garduri prin Militari, unde stătea o mătuşă de a mea, unde locuiam, doar pentru faptul că eram suspect şi de la distanţă, nişte băieţi m-au reperat şi au început să alerge după mine. Civismul pe care noi îl manifestam atunci a trebuit să fie pedepsit. Această pedeapsă posibilă, probabilă la adresa celor care au dorit să omoare civismul, la începutul anilor '90, e simbolistica internă a evenimentului ca să nu mai vorbim de victimele, morţii care au existat", a mai declarat consultantul politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite