Comisia de la Veneţia: „Nu avem nicio obiecţie de principiu privind întărirea parlamentarismului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a declarat, vineri, că nu există „nicio obiecţie de principiu“ din partea Comisiei privind limitarea puterilor preşedintelui şi întărirea rolului Parlamentului, aşa cum se stipulează în proiectul de revizuire a Constituţiei elaborat de Comisia condusă de Crin Antonescu.

„Este adevărat că preşedintele va avea mai puţin prerogative, dar îşi menţine în acelaşi timp nişte prerogative importante în ceea ce priveşte politica externă şi securitatea. În principiu este o decizie a ţării dumneavoastră, cum vrea să distribuie puterile, dar trebuie să ţinem cont de faptul că majoritatea ţărilor europene sunt democraţii parlamentare, deci nu avem nicio obiecţie de principiu dacă vreţi să întăriţi acest aspect al parlamentarismului“, a spus secretarul Comisiei de la Veneţia.

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a încurajat ideea ca revizuirea Constituţiei să se realizeze anul viitor, pentru a rămâne mai mult timp de dezbatere.

„Suntem foarte bucuroşi că am aflat că este puţin probabil ca această reformă să fie adoptată anul acesta şi că va fi mai mult timp pentru discuţii. Mai sunt şi alte elemente legate de poziţia Consiliului Legislativ, săptămâna viitoare va fi trimisă şi o poziţie a Curţii Constituţionale şi mi se pare necesar să aveţi la dispoziţie suficient timp pentru a discuta în profunzime aceste aspect“, a susţinut Markert.

Markert a fost întrebat dacă în proiectul de revizuire a Constituţiei ar trebui să se ţină cont de rezultatul referendumului din 2009 privind introducerea Parlamentului unicameral cu 300 de parlamentari.
„Cred că nu noi, ci Curtea Constituţională din România trebuie să hotărască dacă acest lucru este obligatoriu sau nu“, a răspuns Markert.

Oficialul a precizat că vizita delegaţiei Comisiei de la Veneţia a fost în primul rând o discuţie de informare, însă un punct de vedere asupra proiectului de revizuire va veni ulterior.

Experţii Comisiei de la Veneţia se află într-o vizită în România. Joi, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au avut consultări cu membrii grupurilor parlamentare, iar vineri au avut întâlniri cu membrii CSM, ai Asociaţiilor Profesionale ale Magistraţilor şi cu membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite