Comisia Roşia Montană: PDL luptă prin neprezentare
0Comisia parlamentară care va dezbate controversatul proiect de lege cu privire la Roşia Montană va avea 21 de membri. PDL a decis să nu participe la lucrări
Parlamentarii vor alege astăzi, după o răzgândire de o săptămână, o comisie specială, pentru a dezbate controversatul proiect legislativ privind exploatarea auriferă de la Roşia Montană. Aleşii au hotărât că noul for de discuţie va avea 21 de membri (10 senatori şi 11 deputaţi), iar preşedintele comisiei să fie ales din rândurile deputaţilor.
Conform unor surse parlamentare, mintea limpede a acestui proiect a fost chiar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. După negocierilor dintre partide, fiecare formaţiune parlamentară va avea un om în structura de conducere a proaspetei comisii. Astfel, PSD va da preşedintele, PNL, PDL şi PPDD, câte un vicepreşedinte, iar secretarii vor fi aleşi dintre parlamentarii UDMR şi PC.
Cel care va ţine frâiele comisiei este deputatul PSD, Iulian Iancu, un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc. Toni Greblă, senator PSD, a trecut în revistă cele două criterii care au stat la baza nominalizării lui Iulian Iancu. „PSD are cea mai mare pondere în USL şi, prin urmare, era firesc ca în fruntea acestei comisii să fie ales un parlamentar PSD, în speţă Iulian Iancu. În plus, a cântărit mult şi faptul că Iancu este cel mai bun specialist în minerit şi energie pe care îl are Parlamentul“, a declarat pentru „Adevărul“ senatorul Toni Greblă.
Un alt membru PSD care are mari şanse să se regăsească între membrii comisiei parlamentare pentru dezbaterea proiectului minier este deputatul Florin Iordache. „E foarte posibil să fiu nominalizat, întrucât ar trebui ca între membrii comisiei să se regăsească şi un parlamentar de la comisia de Muncă şi Protecţie Socială“, a admis Iordache.
PDL: O DEZBATERE INUTILĂ
Chiar dacă săptămâna trecută a participat la împărţirea locurilor în Comisie, PDL s-a sucit între timp şi nu va mai participa la discuţii. Deşi sunt de acord cu începerea exploatării miniere de la Roşia Montană, democrat-liberalii se opun proiectului de lege printr-o veritabilă eschivă. „PDL nu va desemna nicun mebru în Comisia pentru Roşia Montană. Conducerea a stabilit că este o dezbatere inutilă. Să decidă USL tot ce vrea“, a fost motivul invocat de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.
Al doilea mare partid al Opoziţiei, PPDD, a primit două locuri în noua Comisie pe care le-a împărţit repede, la liderii de grupuri parlamentare. Astfel, senatorul Haralambie Vochiţoiu şi deputatul Daniel Fenechiu vor fi vocile formaţiunii lui Dan Diaconescu care se vor opune proiectului de lege privind exploatarea aurului din Apuseni.
IANCU, PRO CIANURĂ
Iulian Iancu, cel care va fi uns preşedinte al comisiei, este de profesie inginer. S-a remarcat ca secretar de stat în Ministerul Economiei, în perioada 2000-2004, apoi ca deputat, din ianuarie 2005 până în prezent. În 2008, Iulian Iancu era preşedintele Comisiei pentru Industrii a Parlamentului, iar senatorii Eckstein Kovacs şi Gheorghe Funar au depus o iniţiativă legislativă pentru interzicerea mineritului cu cianuri. Propunerea a fost înaintată comisiei conduse de Iancu pentru întocmirea unui raport, însă acesta a modificat radical forma iniţială a proiectului, care a devenit favorabilă investitorilor de la Roşia Montană.
COMISIA, FAŢĂ ÎN FAŢĂ CU MINERII
Premierul Victor Ponta a trasat deja primele sarcini pentru aleşii ce se vor ocupa de Roşia Montană. Ponta le-a promis ortacilor care s-au blocat în subteran la Roşia Montană că membrii comisiei special create vor veni să le asculte doleanţele. „Eu le-am promis că o să facem comisia specială şi o să-i aducem pe toţi din comisie aici să vorbească cu ei. Şi să vadă aici, să se decidă dacă susţin sau nu proiectul, dar nimeni nu are voie, când nu ştie ce viaţă au oamenii ăştia, să zică „Nu“. Trebuie să-i aducem aici, le-am promis şi o să mă ţin de cuvânt. Le-am promis că ne întoarcem aici cu comisia specială şi că fiecare parlamentar îi va asculta şi pe ei. Să ne gândim că oamenii ăştia au dreptul la viaţă“, a afirmat Victor Ponta. ;
Băsescu, contra legii, dar nu şi a mineritului
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să retragă proiectul de lege din Parlament. „Exploatarea trebuie făcută în interiorul legislaţiei existente, cu avize date de instituţiile autorizate. Ponta trebuie să scape de laşitate ca să fie premier şi să renunţe la şmecherie. România nu e uşor de condus. În aceste condiţii, cred că cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament. Sunt şi lucruri care trebuie stabilite prin lege: creşterea redevenţei din Legea minelor, dar legea nu poate să cuprindă atribuţiuni care sunt ale Executivului“, a spus Băsescu. Şeful statului l-a acuzat pe Şova de incompetenţă: „Legea este construită neconstituţional. Este o lege pe care cei de la Gold Corporation i-au dat-o lui Şova, iar Şova i-a trimis-o, bucuros, şefului său“. Preşedintele susţine că deşi se opune proiectului de lege, rămâne în continuare un adept al mineritului aurifer de la Roşia Montană.