UPDATE Comisia de revizuire a Constituţiei: Tricolorul va avea stema ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, reunită marţi în cea de-a doua şedinţă,  a adoptat un amendament prin care este introdusă noţiunea "stema ţării" în textul legii fundamentale.

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat un amendament propus de deputatul PSD Gheorghe Emacu, prin care se introducere noţiunea de "stema ţării" în cadrul textului referitor la drapelul României.

Amendamentul a fost adoptat cu 13 voturi "pentru" şi o abţinere.

Textul articolului 12 alineat (1) modificat este următorul: "Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu". 


Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a adoptat un amendament prin care este introdusă noţiunea "regiune" în textul legii fundamentale. 

Amendamentul propus de PSD a primit 18 voturi "pentru", un vot "împotrivã" şi o abţinere.

Articolul 3, alineatul 3, a fost modificat astfel: "Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii".

Liviu Dragnea a declarat la Cluj că până la sfârşitul anului va exista o primă structură a regionalizării. La proiectul de regionalizare lucrează „pro bono“ universitari şi academicieni din toată ţara.


Comisia de revizuire a Constituţiei a revenit, la solicitarea senatorului PSD Ioan Chelaru, la amendamentul respins iniţial privind consacrarea în textul legii fundamentale a statutului de membru al Uniunii Europene al României.

Iniţial amendamentul propus de grupul minorităţilor naţionale a fost respins cu votul mai multor membri ai PSD. Astfel, la articolul 10 este introdus un alineat care prevede că "România este stat membru al Uniunii Europene".


Comisia de revizuire a votat favorabil un amendament, propus de un grup de liberali,  la ARTICOLUL 15, alineatul 1, prin care cuvântul "consacrat" este înlocuit cu cuvântul "garantat". Amendamentul a fost votat în unanimitate.

Articolul modificat este următorul: "Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea".


Membrii Comisie de revizuire au respins un amendament la Art 23. (3) care stipuleaza că: Reţinerea nu poate depăşi 24 de ore. Amendamentul, propus de un grup de liberali, susţinea că "Reţinerea se poate face numai în cazul flagrantului".  

Comisia de revizuire a adoptat cu 18 voturi "pentru" şi două abţineri amendamentul unui grup de liberali care susţine: "Ca regulă generală, cercetarea şi judecarea în procesul penal se face fără privarea de libertate a persoanei. Ca excepţie, arestarea preventivă se dispune de judecător în condiţiile legii şi numai în procesul penal".

Amendamentul este adus la ART. 23 (4) care susţíne următoarele: Arestarea preventivă se dispune de judecător şi numai în cursul procesului penal. 

Membrii Comisiei au votat în unanimitate un amendament la Art.23(14) care susţine că:  Este interzisă folosirea probelor obţinute în mod ilegal. 


Comisia de revizuire a adoptat un amendament la Art.26 (1), propus de senatorul Ovidiu Donţiu, care spune că: Autorităţile garantează dreptul la viaţa intimă, privată, familia şi datele cu caracter personal. Textul din actuala Constituţie sună astfel: Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite