Coabitarea merge strună: Ponta şi Zgonea, avocaţii lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Valeriu Zgonea, în stânga preşedintelui Traian Băsescu, după depunerea jurământului de credinţă al noului Guvern FOTO presidency.ro
Victor Ponta şi Valeriu Zgonea, în stânga preşedintelui Traian Băsescu, după depunerea jurământului de credinţă al noului Guvern FOTO presidency.ro

Pactul de coabitare semnat în noapte, la Palatul Cotroceni, de către Victor Ponta şi Traian Băsescu, cu câteva zile înainte ca liderul PSD să fie desemnat din nou premier, a avut ca efect îndulcirea atitudinii liderilor PSD faţă de şeful statului.

Până în momentul semnării documentului, co-preşedinţii USL nu încetau să-l înfiereze pe Traian Băsescu. După ce Victor Ponta a fost instalat premier pentru a doua oară, liderii PSD au evitat, brusc, să mai intre în contre cu şeful statului, chiar dacă partenerii lor de guvernare, PNL şi PC nu au semnat înţelegerea de la Cotroceni şi continuă disputa cu Traian Băsescu.

Cel care a dat tonul reconcilierii a fost chiar premierul Victor Ponta. Şeful Executivului a pus pe seama emoţiei faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a vrut să dea mâna cu Gabriel Oprea, Radu Stroe şi Relu Fenechiu, la ceremonia de depunere a jurământului de către noul Guvern.

„Nu, asta este o speculaţie a dumneavoastră. Nu ştiu dacă a vrut sau nu a vrut, ştiu că, după cum aţi văzut, de fiecare dată la momentele de învestire a Guvernului sunt şi momente mai de emoţie, de exemplu doamna Pivniceru a luat-o să ocolească bradul.... Se întâmplă.... Un ministru nu a ţinut mâna pe Biblie...Astea sunt lucruri pe care le remarcaţi dumneavoastră, eu nu aveam cum să le urmăresc“, a spus Ponta, evitând să-l critice pe şeful statului.

Zgonea, certat la Antena 3

Un alt membru din conducerea PSD care a vorbit deschis despre cooperarea cu Traian Băsescu este Valeriu Zgonea. Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat, într-o emisiunea la televiziunea de casă a social-liberalilor, Antena 3, că este firesc să existe înţelegere între şeful statului şi premierul Victor Ponta.

„Încă din septembrie spuneam că, instituţional, şi eu, şi preşedintele Victor Ponta, şi preşedintele Crin Antonescu vom colabora cu instituţia preşedintelui. Mi se pare normal să coabităm cu preşedintele, dacă vrem să ne ne numim stat european“, a spus Zgonea, spre stupefacţia celor din platou.

Valeriu Zgonea a mers mai departe cu „noua paradigmă de coabitare“. După ce a fost acuzat că înţelegerea cu UDMR a fost „o jignire la adresa electoratului“, Zgonea  a catalogat înţelegerea parafată de USL cu UDMR de dinainte de alegeri drept „un semnal că noi nu suntem singuri la masă“.

„Acesta este un semnal că noi nu mai suntem singuri la masă, e un semnal pe care noi l-am cerut, coabitare, linişte. Sunt dispus să am negocieri şi să coabitez cu oricine, ca să pot să duc la îndeplinire oferta mea electorală“, a spus Zgonea, la Antena 3.

Ce prevede pactul de coabitare

Ponta şi Băsescu s-au angajat să nu lanseze dispute politice pe temele legate de angajamentele României faţă de instituţiile internaţionale, să menţină coeziunea mesajului extern, să evite „confruntările publice inutile“  şi să-şi rezolve divergenţele „în spatele uşilor închise“.
De asemea, semnatarii convin să se consulte în privinţa mandatelor care privesc politicile europene. Astfel de reuniuni vor avea loc înainte de reuniunile Consiliului UE şi Consiliului European. Dacă e vorba de teme sensibile, sunt prevăzute şi consultări între preşedinte şi partidele parlamentare.

Cod de conduită

Capitolul cinci al acordului prevede că cele două părţi „vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare respectuoasă“. Formularea este şi explicată: fiecare trebuie să se adreseze celuilalt la persoana a doua, plural, şi cu referire la funcţia ocupată. Nici oamenii din structurile pe care le conduc nu trebuie să folosească un altfel de limbaj. Mai mult, părţile se angajează să evite „expresiile dure“ şi „atacurile de orice fel“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite