Cine a clocit, până la urmă, legea amnistiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta l-a acuzat, în Parlament, pe Crin Antonescu că a insistat pentru adoptarea legii amnistiei şi graţierii. Antonescu susţine că social-democraţii au vrut cu dinadins legea. O discuţie dintr-un cadru restrâns al PSD ne arată, mai degrabă, că adevărul este undeva la mijloc

Controversata lege a amnistiei şi graţierii a fost adusă, din nou, în prim-plan, în Parlament, în schimbul acid de replici dintre premierul Victor Ponta şi liberalul Crin Antonescu. Ponta a dezvăluit că Antonescu, susţinut de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a insistat pentru promovarea acestui proiect de lege în Parlament: „ Legea amnistiei a fost propusă de domnii Antonescu şi Fenechiu“, a spus, tranşant, premierul, de la tribuna plenului reunit.

Oficial, proiectul legii amnistiei a fost propus de Mădălin Voicu, deputat PSD, şi de Nicolae Păun, unul dintre cei 17 deputaţi care reprezintă minorităţile naţionale. Totuşi, i-am întrebat atât pe liberali, cât şi pe social-democraţi, dacă, vreodată, Crin Antonescu sau Relu Fenechiu au cerut introducerea acestei legi pe ordinea de zi.

Ce le-a zis Ponta colegilor de partid

Senatorul PSD Ioan Chelaru ne-a povestit un episod sugestiv.. „În perioada în care domnul Antonescu ameninţa că vrea să plece din USL şi reproşa că există legea amnistiei, la o discuţie privată la care am participat, Ponta a spus: «Domnule, nu am să uit cum a venit Crin împreună cu Fenechiu, care în acea perioadă avea probleme, să promovăm legea amnistiei»”, susţine senatorul Ioan Chelaru, unul dintre liderii cu greutate ai PSD. Când vorbea de probleme, premierul Victor Ponta se referea la „Dosarul Transformatorul“, pentru care Relu Fenechiu, pe atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Chelaru susţine că doleanţa lui Crin Antonescu avea tocmai scopul de a-l salva pe fostul ministru liberal. „Liberalii au insistat să promovăm legea pentru că era în pericol ministrul de la Iaşi, al Transporturilor, Relu Fenechiu“, susţine senatorul PSD.  Ioan Chelaru este de părere că premierul nu ar fi adus în discuţie această lege controversată, dacă liderul liberal nu ar fi atacat PSD-ul şi, în speţă, pe Victor Ponta,în plenul reunit.

Un alt parlamentar PSD, Ioan Adam, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, susţine că liberalii s-au sucit şi au pus tunurile pe proiectul de lege în momentul iminentului scandal declanşat de punerea pe rol a acestei legi. „Credeţi că se putea face ceva fără liberali? Eram în USL atunci. Sigur că au participat la discuţii, apoi au dat înapoi“, a spus Ioan Adam.

Şi deputatul PC Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice, care a condus şedinţa din noaptea de luni spre marţi, a confirmat pentru „Adevărul“ că liberalii au susţinut la unison introducerea proiectului în plen în celebra zi de marţi. „Toate grupurile parlamentare au ştiut de proiect şi au susţinut introducerea pe ordinea de zi în acea zi de marţi. Da, şi liberalii au susţinut“, a precizat Ciucă.

„O minciună sfruntată“

Liberalii neagă cu vehemenţă orice implicare în textul legii amnistiei. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat de minciună pe Victor Ponta şi a subliniat că Relu Fenechiu nu s-a numărat printre iniţiatorii proiectului.
„Domnul Ponta a afirmat - şi este o afirmaţie mincinoasă, dar nu mincinoasă banală, că asta nu m-ar fi mirat, dar este din aceea care este scandaloasă - cum că Legea amnistiei şi graţierii a fost iniţiată de către mine şi de Relu Fenechiu. Este o minciună sfruntată, în primul rând că proiectul acesta a fost şi este încă la Camera Deputaţilor, şi eu sunt senator, în al doilea rând pentru că Relu Fenechiu care la vremea respectivă era deputat nu a fost iniţiator al acestei legi”, a declarat Antonescu. Aceste acuze au venit abia a doua zi, deşi Crin Antonescu putea să-i dea replica premierului chiar în plenul Parlamentului, înainte de a-şi da demisia.

Vorbele preşedintelui PNL au găsit ecou şi în rândul altor liberali, care au susţinut, înverşunaţi, că Ponta minte. Şeful grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a susţinut că PSD a militat pentru promovarea legii amnistiei şi a înaintat şi un motiv care s-ar afla în spatele gestului: Ponta le este„ îndatorat“ baronilor locali cu probleme penale. „Ca o ultimă dovadă a minciunii premierului Ponta este şi declaraţia cât se poate de clară a deputatului Eugen Nicolicea, nominalizat ca ministru pentru relaţia cu Parlamentul, care a spus foarte clar la audierile din data de 4 martie că printre priorităţile sale se află şi adoptarea unei legi a amnistiei şi graţierii“, a plusat Scutaru.

Legea, din nou în plen

La rândul său, deputatul PNL Alina Gorghiu a anunţat că liberalii doresc „să pună capăt şaradei legate de Legea amnistiei şi graţierii“, şi au cerut repunerea pe ordinea de zi a controversatului proiect de lege, pcu scopul de a fi respins definitiv. Lucrurile urmează să fie tranşate săptămâna viitoare, când Ministerul Justiţiei va comunica poziţia sa referitoare la proiect.  Gorghiu nu l-a iertat nici ea pe Victor Ponta pentru declaraţiile din plen şi a susţinut că premierul „a încercat să pervertească realitatea, lepădându-se de acest proiect  atât de controversat.“

Citeşte şi:

Banditism de stat în Parlament. Ce scrie în legea pentru eliberarea corupţilor. Dedicaţie pentru Năstase

Parlamentarii pregătesc să voteze o scandaloasă lege de amnistiere şi de graţiere, în urma căreia poate fi distrusă toată lupta împotriva corupţiei din ultimii opt ani. O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. „Adevărul” vă arată cum ar urma să „lucreze” această lege în folosul infractorilor cu gulere albe

Parlamentul pune la cale graţierea corupţilor

Deputaţii Mădălin Voicu (PSD) şi Nicolae Păun (Partida Romilor) recidivează cu un scandalos proiect de lege, pe care au mai încercat să-l pună pe agenda Parlamentului şi în toamna anului trecut

Amnistia: obiectiv prioritar al programului secret de guvernare

Devine pe zi ce trece tot mai evident că proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, care a fost la un pas de a fi votat în „marţea neagră”, nu a fost un episod trecător, o zgoandă de-a lui Zgonea, o pierdere temporară a raţiunii din partea deputaţilor, datorată condiţiilor grele de muncă (noaptea, pe furiş). Ci e un obiectiv prioritar din programul secret de guvernare. Iar Crin Antonescu, cu sadism şi răbdare, a început desecretizarea.

Antonescu: Ponta minte când spune că eu am iniţiat legea amnistiei. Este scandalos

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că premierul Victor Ponta a minţit ieri în plenul Parlamentului când a spus că "Relu Fenechiu şi Crin Antonescu au propus legea amnistiei".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite