Cele cinci ocazii de a demisiona din Guvern ratate de Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, în cel mai recent interviu acordat postului B1 Tv, că va demisiona din fruntea Guvernului în baza unui acord scris cu preşedintele Klaus Iohannis. Condiţia impusă de Ponta este numirea unui prim-ministru din interiorul actualei coaliţii de guvernare. Nu este însă nici pe departe este prima dată când şeful demisionar al PSD anunţă că pleacă din guvern, cu anumite condiţii.

În urmă cu mai bine de trei ani, liderul PSD Victor Ponta a devenit premier al României, după ce liberalii şi social-democraţii au reuşit să trântească în Parlament, prin moţiune de cenzură, Guvernul condus de Mihai-Răzvan Ungureanu. De la 7 mai 2012 şi până astăzi au fost schimbate patru Cabinete, dar şeful lor a rămas acelaşi Victor Ponta, deşi acesta a declarat în repetate rânduri că va demisiona. "Adevărul" vă prezintă principalele scandaluri în care Ponta a impus diverse condiţii pentru a demisiona, dar din care a scăpat teafăr. Ultimul astfel de moment, declanşat odată cu inculparea sa de către DNA, a rămas deocamdată în suspans, până la un eventual răspuns al preşedintelui Iohannis.

  • Prima ocazie, primele pretexte

Primul moment în care Ponta a anunţat că demisionează s-a petrecut la aproximativ o lună de la preluarea guvernării, când proaspătul premier a fost acuzat de plagiat. Astfel, în iunie 2012, revista americană “Nature” a publicat un articol în cadrul căruia Ponta era acuzat că ar fi copiat secţiuni întregi incluse în teza sa de doctorat, fără respectarea normelor academice. Întrebat dacă îşi va da demisia în urma acuzaţiilor de plagiat, Ponta a răspuns, ironic: „Demisie din ce? Din functia de doctor? Nu-mi dau demisia din functia de premier“. La acea dată, alibiul premierului a fost războiul dintre el şi Traian Băsescu.

Totuşi, la scurt timp, într-un interviu acordat ziarului spaniol El Pais“, Ponta a nuanţat răspunsul şi a spus că va demisiona dacă o comisie special abilitată va constata plagiatul său . Au existat trei comisii care au judecat la acea dată acuzaţiile de plagiat aduse premierului Ponta şi două dintre ele au decis că a plagiat. Astfel, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, dar şi Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti au dat verdict de plagiat, în timp ce  Consiliul Naţional de Etică a decis că „teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă“. Invitat ulterior la Realitatea TV, Victor Ponta a susţinut că interviul pe care l-a acordat publicaţiei spaniole „El Pais“ a fost realizat în limba engleză, deşi în urmă cu două săptămâni publicaţia a postat pe site-ul său înregistrarea, iar Ponta şi jurnalistul spaniol vorbeau în română. Mai mult, în înregistrare premierul spune că, dacă se dovedeşte că a plagiat, „în mod sigur, mă retrag“. „Demisionaţi“, i-a spus jurnalistul, iar Ponta a răspuns din nou: „În mod sigur, da“.  

  • O nouă condiţie: demisia lui Băsescu

În aceeaşi perioadă, în contextul războiului purtat cu fostul preşedinte Traian Băsescu, Ponta şi-a anunţat demisia, cu o condiţie: ca gestul său să fie urmat de retragerea lui Băsescu . „Aş face o altă propunere pentru preşedintele Băsescu: dacă demisionăm amândoi şi mergem la oameni, ei pot să decida. Însă, preşedintele stă ascuns acolo la Cotroceni şi zice: nu, întâi să vă daţi voi toţi demisia, eu nu plec niciodată! În mod onest şi sincer, putem să avem o asemenea soluţie, a întoarcerii la oameni: pleacă şi prim-ministrul, după care oamenii decid prin vot“, a declarat atunci premierul. „Dacă preşedintele acceptă, putem amândoi să ne punem demisia pe masă şi să mergem ca oamenii să decidă“, a spus Ponta. Ulterior, atenţionat că fostul preşedinte a spus că va demisiona dacă se acceptă modificarea Constituţiei, premierul a replicat: „Pentru Băsescu, orice înţelegere durează doar cinci minute.”

  • „Sinuciderea“ lui Crin

După ce, în februarie 2014, USL s-a rupt, Ponta a fost de această dată cel provocat la o demisie în doi, de fostul lider PNL Crin Antonescu. "Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL", a anunţat Antonescu în plenul reunit. Antonescu a continuat: "Nu ştiu răspunsul. Nu facem asta, nu aveţi acest curaj. Dintr-un simplu motiv, nu din cauză că trebuie să treceţi pe la Cotroceni, că aţi mai trecut, nu-i vorbă, ci pentru că, îmi pare rău să spun, dar e adevărat: Eu dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, sunt acelaşi, ba am chiar mâinile mai libere. Dumneavoastră, dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic".

În urma acestui anunţ, parlamentarii liberali au scandat repetat „Demisia“, la adresa premierului Victor Ponta. Ulterior, Ponta a spus că nu are rost să demisioneze, pentru că „USL trăieşte“.  Cât despre Antonescu, Ponta a conchis scurt: „S-a sinucis!“.

4. Votul din diaspora
Criticat, în perioada alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, pentru modul în care a gestionat situaţia românilor din Diaspora care au stat la cozi pentru a putea vota, premierul a spus pentru prima dată că va demisiona, dacă este cercetat penal, e drept, într-un dosar privitor la votul din Diaspora.„Cu siguranţă dacă DNA va cere începerea urmăririi penale faţă de mine voi demisiona“, promitea atunci Ponta.

5. Ponta, urmărit penal

În cele din urmă,în iunie 2015, DNA a început urmărirea penală faţă de Ponta, dar nu pentru cazul votului românilor din Diaspora, ci pentru săvârşirea infracţiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.

Mai mult, preşedintele Iohannis i-a cerut demisia, dar Ponta a susţinut că numai Parlamentul îl poate demite. Respect poziţia sa publică, dar am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar Parlamentul poate să mă demită!“, a declarat Ponta.

Ultima ocazie, cu semne de întrebare. Condiţionarea lui Iohannis

După ce premierul Victor Ponta a revenit din Turcia, el a fost inculpat oficial în dosarul Turceni-Rovinari. În acest context, Ponta a anunţat că se retrage de la şefia PSD, dar a subliniat că rămâne în Guvern. O demisie, a mai spus Ponta, ar fi posibilă doar dacă preşedintele Klaus Iohannis acceptă să numească un prim-ministru din coaliţia de guvernare. Cu alte câteva zile în urmă, Ponta rostise numele lui Călin Popescu Tăriceanu în contextul posibililor săi înlocuitori la şefia Executivului.

Întrebat, miercuri seara, dacă ia în calcul demisia din Guvern, Ponta a răspuns: „Dacă există un acord politic semnat cu Iohannis, şi rămâne această coalitie la guvernare, atunci sigur. Nu mă consider de neînlocuit, însă mă consider un prim-ministru care în această calitate a avut rezultate.“, a declarat Victor Ponta.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite