Ce ne transmit candidaţii prin hainele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ponta reuşeşte perfect să transmită un mesaj de empatie, Udrea încearcă să adopte stilul clasei muncitoare, Monica Macovei merge pe o vestimentaţie prea sobră, Cristian Diaconescu dă sentimentul de superioritate, iar Klaus Iohannis vrea să-i cucerească pe românii de rând, dar fără compromisul renunţării la costum. Aşa arată analiza specialiştilor contactaţi de „Adevărul“.

Orice prezidenţiabil care se respectă ar trebui să aibă în staff-ul de campanie un consilier de imagine, susţin specialiştii în comunicare politică. „În străinătate, specialistul din zona de fashion se regăseşte între primii patru cei mai importanţi consilieri din jurul prezidenţiabilului. Moda este un limbaj fundamental în campania electorală pe care, din păcate, nu-l înţelegem până la capăt“, susţine criticul de modă Alin Gălăţescu. De ce este atât de importantă vestimentaţia? „În primele secunde, haina şi limbajul non-verbal, corelate, spun ceva despre noi înainte să deschidem gura“, a explicat pentru adevărul Alexandru Drăgan, consultan în fashion.

Analistul politic Radu Magdin, specialist în comunicare, a declarat pentru „Adevărul“ că modul în care se îmbracă un politician, în speţă un prezidenţiabil, poate arăta respectul pentru funcţie sau, după caz, empatia. „Într-un fel te duci îmbrăcat la slujba bisericească, altfel la un meci de fotbal sau într-o comunitate lovită de inundaţii. Când te duci la oamenii necăjiţi, e bine să nu străluceşti“, susţine Magdin. 

Elena Udrea a adoptat stilul casual

Din ziua în care a anunţat că este noul prezidenţiabil al PMP, Elena Udrea a renunţat la hainele şi accesoriile scumpe şi s-a afişat în ţinute pe care le vedem zilnic pe stradă: bluze vaporoase, pantaloni coloraţi, rochii, de multe ori mulate. Specialistul în comunicare politică, Antonio Momoc, a explicat pentru „Adevărul“ că prin schimbarea vestimentaţiei Elena Udrea vrea să arate că este din popor, dar în acelaşi timp să obţină şi notorietate în rândul acestei categorii de populaţie şi, implicit, voturi. „Încearcă să se integreze în mediile muncitoreşti. A început să se plimbe prin diferite fabrici. A fost la o fabrică de porţelanuri, la una de poşete şi la o fabrică de haine“, a explicat Momoc. Însă, susţine specialistul, mişcarea Elenei Udrea este riscantă, întrucât felul în care se prezintă acum la nivel de imagine contrastează puternic cu modul în care s-a prezentat în ultimii ani: o femeie stilată, îmbrăcată în haine de firme şi cu genţi de mii de euro, la care râvnesc majoritatea femeilor. „Nu poate fi credibilă jucând rolul omului obişnuit. Poate că obţine notorietate şi atenţia media, dar nu convinge la capitolul credibilitate şi intenţie de vot“, mai susţine Momoc. 

elena udrea

Criticul de modă Alin Gălăţescu, cunoscut pentru aciditatea cu care comentează ţinutele persoanelor publice, a dat o bilă neagră noului stil vestimentar pe care Udrea îl afişează în public. „Udrea este coerentă cu sine, în sens negativ. Continuă să-şi marcheze teritoriile cu ţinute sexy şi viu colorate. Este un gen de pisi care ştie tot. Joacă în continuare cu acelaşi cinism şi aroganţă“, a comentat, pentru „Adevărul“, Alin Gălăţescu.

„Iohannis inspiră încredere“

klaus iohannis

Indiferent de locurile în care se deplasează pentru a convinge românii să-l voteze, prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, nu renunţă la costum şi la cravată. În opinia lui Antonio Momoc, Iohannis îşi doreşte să cucerească oamenii de rând însă nu vrea să abdice de la profilul de om serios pe care şi-l cultivă, iar costumul, în accepţiunea sa, joacă un rol vital în transmiterea acestui mesaj. „Vestimentaţia domnului Iohannis corespunde şi cu tipul de personaj pe care îl construieşte şi cu modul în care doreşte să fie perceput de alegători: ştie ce spune, este sobru, este sigur pe el, nu face gălăgie şi zâmbeşte rar“, argumentează specialistul. Alin Gălăţescu a catalogat drept rigid modul în care alege să se îmbrace prezidenţiabilul ACL, indiferent de ocazie. 

„Cel mai straniu este Klaus Iohannis, deşi, teoretic, dacă îţi alegi un preşedinte, nu-l alegi ca să-şi suflece mânecile“, a comentat Gălăţescu. În opinia lui Alexandru Drăgan, co-fondator Sarto, Iohannis creează o barieră comunicaţională prin modul în care se îmbracă şi, implicit, îi ţine la distanţă pe cei cu care vine în contact. „Totul are loc subconştient. Mesajul lui este de dominare. Dacă partea negativă este că vrea să pară dominant, partea pozitivă este că vrea să inspire încredere“, susţine Alexandru Drăgan. Specialistul îi dă un sfat lui Iohannis pentru a deveni mai accesibil publicului.„ Poate să-şi dea jos sacoul şi cravata şi astfel se coboară la nivelul oamenilor simpli“, a conchis Drăgan. Ca primar al Sibiului, Iohannis s-a afişat tot timpul în costum, chiar dacă nu tot timpul  i se potrivea şi măsura. Când a ajuns în politca centrală, ca prim-vicepreşedinte PNL, afişa de multe ori aceeaşi cravată colorată, în nuanţe de mov. De când a devenit prezidenţiabil, Iohannis este mult mai atent cu vestimentaţia sa.

„Ponta este ireproşabil“

La capitolul imagine, prezidenţiabilul Victor Ponta se prezintă ireproşabil, însă specialiştii în imagine susţin că mai sunt aspecte care pot fi corectate.  „Ponta vine dintr-un partid care se adresează maselor, celor săraci, asistaţilor sociali. Ponta merge pe modelul fostului premier britanic Tony Blair, care, de altfel, este şi modelul său politic. Şi anume,  când ajunge în mijlocul oamenilor, premierul îşi descheie doi nasturi la cămaşă şi îşi suflecă mânecile. Prin acest gest, Victor Ponta le transmite celor prezenţi că se află alături de ei“, a comentat specialistul în comunicare politică, Antonio Momoc. În plus, mai susţine Momoc, spre deosebire de Elena Udrea, la Victor Ponta nu există o discrepanţă vizibilă între stilul vestimentar adoptat până în momentul anunţării candidaturii la Preşedinţie şi felul în care se îmbracă în calitate de prezidenţiabil. Totuşi, stilul adoptat de Victor Ponta vine pe fondul carierei sale de politician. Deşi tânăr, din generaţia 40 de ani, Ponta a intrat în politică încă de la învceputul anilor 2000, când a fost şeful corpului de control al premierului Adrian Năstase. Apoi, a devenit parlamentar şi ministru, funcţii care l-au obligat, practic, să prezinte o ţinută elegantă, cu sau fără cravată.

victor ponta

Şi criticul de modă Alin Gălăţescu i-a dat o bilă albă premierului la capitolul imagine. „Din ieşirile publice de până acum, Ponta pare că are în spate cea mai puternică şi echilibrată echipă, iar acest lucru se vede. Premierul pare degajat, relaxat, ireproşabil“, susţine Gălăţescu. Analizând cele două imagini, Alexandru Drăgan a comentat, pentru „Adevărul“, că Victor Ponta este sfătuit foarte bine cum să se adapteze la context, dar că încă mai sunt lucruri de corectat la nivel de imagine. „Îmi place parte de cromatică. Poart[ cămăşi simple, deci nu are ce greşi. Observ că în ieşirile publice îşi poartă cămăşile suflecate, ceea ce arată că se simte bine“, a comentat Alexandru Drăgan. Însă a avut şi premierul sincopele sale vestimentare. Spre exemplu, înainte să-şi lanseze oficial candidatura la prezidenţiale, a vizitat o zonă inundată, încălţat în pantofi de lac. 

„Macovei ţine la litera legii şi când se îmbracă“

Cămaşa albă şi pantalonul negru sunt singurele elemente vestimentare care compun ţinuta cu care prezidenţiabilul independent Monica Macovei se afişează în spaţiul public, indiferent dacă participă la o emisiune TV sau se află în mijlocul unei mulţimi. Antonio Momoc este de părere că stilul sobru în care se îmbracă Monica Macovei o îndepărtează de public. „Tipul de mesaj pe care îl transmite prin vestimentaţie Monica Macovei este: «Ţinem la litera legii, dar uităm de spiritul ei». Din păcate, Macovei se apropie foarte tare de modelul vestimentar al lui Theodor Stolojan, genul de tehnocrat intrat în politică care vrea să facă politică în mod profesionaist“, a comentat specialistul.

monica macovei

Pe de altă parte, în opinia analistului politic Radu  Magdin, o femeie care ţinteşte o funcţie atât de înaltă ar trebui să adopte o ţinută cât mai sobră. Alin Gălăţescu face o comparaţie între Monica Macovei şi Mircea Geoană, în postura de candidat la Primăria Capitalei în anul 2000. „Macovei  riscă să facă aceeaşi greşeală ca şi Geoană, care a renunţat la cravată şi şi-a suflecat mânecile. Aceasta se îmbracă mai mult în alb pentru că este vară. Este o chestiune pur tehnică“, a comentat Gălăţescu. Monica Macovei a recunoscut însă că asortarea hainelor nu este punctul său forte. „Mă îmbrac numai în negru şi gri pentru că nu ştiu să asortez culorile, deşi mi-ar plăcea“, spunea Macovei, într-un interviu la TVR.

„Diaconescu are un aer de superioritate“

Despre Cristian Diaconescu, candidat independent la prezidenţiale, specialiştii susţin că se apropie de stilul vestimentar al lui Victor Ponta, în sensul în care încearcă să transmită un soi de degajare şi de relaxare, numai că, nu-i prea iese. „Din felul în care se îmbracă, la prima vedere, nu-ţi poţi da seama dacă prezidenţiabilul Diaconescu se adresează unui segment de dreapta, de tip Băsescu, sau unui segment de dreapta a celor mai bogaţi. Ca să-l încadrăm totuşi într-un tipar, se adresează tipului de top management“, este de părere Momoc.

cristian diaconescu

Însă, spre deosebire de Victor Ponta, care pare credibil atunci când apare în fotografii alături de persoane în vârstă, lui Cristian Diaconescu acest stil nu i se potriveşte, mai susţine specialistul, aluzie la prezenţa lui Diaconescu alături de oamenii simpli din fabrici sau din piaţa de brânzeturi. Alexandru Drăgan susţine că fiind îmbrăcat în costum, chiar dacă nu are cravată, Diaconescu transmite că este superior celor cu care intră în contact. „Era mai bine să-şi dea jos haina de la costum. Aşa ar fi reuşit să le transmită încredere oamenilor“, a conchis Alexandru Drăgan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite