CCR a respins sesizările USR şi AUR privind proiectul de desfiinţare a SIIJ. Legea merge la promulgare
0Judecătorii CCR au respins sesizările USR şi AUR cu privire la Legea de desfiinţare a Secţiei de Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, sesizarea celor două formaţiuni fiind considerată neîntemaiată.
Potrivit unei informări a CCR, în şedinţa din data de 9 martie 2022, judecătorii Curţii Constituţionale au decis, cu unanimitate de voturi, respingerea ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 54 de deputaţi şi de 26 de senatori aparţinând grupului parlamentar al partidului Uniunea Salvaţi România şi a constatat că sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate, dispoziţiile art.3-6, art.8-10 şi art.12 din Legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi legea în ansamblul său, a transmis CCR.
De asemenea, judecătorii CCR au respins, tot cu unanimitate de voturi, „obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, obiecţie formulată de un număr de 35 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale partidului Alianţei pentru Unirea Românilor şi Partidului Social Democrat, precum şi de 5 senatori aparţinând grupului parlamentar al partidului Alianţei pentru Unirea Românilor”, a mai transmis CCR.
USR a cerut amânarea unei decizii până la publicarea avizului Comisiei de la Veneţia
Anterior, USR a transmis că „CCR se grăbeşte să ia o decizie cu privire la noul proiect al lui Cătălin Predoiu de reorganizare şi întărire a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie”, a transmis formaţiunea într-un comunicat de presă, argumentând că „judecătorii CCR au stabilit termen de doar şapte zile pentru o decizie, dar ar trebui să aştepte publicarea avizului Comisiei de la Veneţia”.
„Din răspunsul pe care USR l-a primit din partea Comisiei de la Veneţia, la Ministerul Justiţiei a ajuns deja din 7 martie un draft al avizului Comisiei de la Veneţia, iar pe 19 martie ar urma să fie publicat avizul final”, a mai argumentat USR.
Potrivit formaţiunii, „având în vedere criticile anterioare, avizul Comisiei va arăta cu siguranţa problemele majore din acest nou proiect, începând cu superimunitatea judecătorilor CCR şi reducerea competenţelor DNA şi DIICOT”.
„CCR are astăzi ocazia să se reconecteze la dreptul european şi la deciziile CJUE. Dezbaterea şi pronunţarea pe sesizarea USR privind proiectul ministrului Predoiu de reorganizare a SIIJ ar trebui amânată şi să aibă loc după ce Comisia de la Veneţia va emite un aviz. Mai sunt doar 10 zile până atunci. Este evident că proiectul promovat de Cătălin Predoiu încălcă flagrant toate recomandările şi avizele emise anterior de Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană în cadrul MCV şi GRECO”, a transmis Stelian Ion vicepreşedinte USR şi fost ministru al Justiţiei.
Ulterior, formaţiunea i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea până la publicarea Avizului.
Parlamentul a adoptat la finalul lunii februarie proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Invetigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ulterior, USR şi AUR au atacat proiectul la CCR.
Coaliţia şi-a asumat trecerea prin Parlament a proiectului de desfiinţarea a SIIJ până la finalul lunii martie, acesta fiind un obiectiv asumat în programul de Guvernare.
Comisia de la Veneţia recomandă Guvernului ca parchetele specializate să capete competenţe de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi
Potrivit G4Media, Comisia de la Veneţia recomandă Guvernului ca parchetele specializate în investigarea infracţiunilor de corupţie ca DNA şi DIICOT să capete competenţe de investigare a infracţiunilor comise de procurori sau judecători, se arată într-un punct de vedere transmis oficial Guvernului pe 7 martie. Acest document este doar un draft, opinia oficială urmând să fie publicată săptămânile următoare.