Firmele ruseşti nu vor mai putea participa la achiziţii publice din România. Cîţu: Să ne asigurăm că sancţiunile aplicate de UE vor fi implementate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Citu FOTO Inquam Photos / George Calin
Florin Citu FOTO Inquam Photos / George Calin

Liderul Senatului, Florin Cîţu, a anunţat, într-o postare pe Facebook că a depus amendamente la OUG ce modifică Legea achiziţiilor publice, „pentru ca firmele ruseşti să nu mai poată participa la achiziţiile publice din România”. Liberalul a amintit că sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse, aplicate de UE, trebuie implementate în România.

„Am spus că trebuie să ne asigurăm că sancţiunile aplicate Rusiei de Uniunea Europeană vor fi implementate şi în România”, a scris liderul PNL pe Facebook, anunţând că a „depus astăzi amendamente la OUG 25/2021, pentru ca firmele ruseşti să nu mai poată participa la achiziţiile publice din România”. 

Potrivit proiectului, este modificată Legea privind achiziţiile publice, Legea privind achiziţiile sectoriale şi Legea privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, fiind modificate acele articole ce definesc „operatorul economic” şi exclus operatorul care este stabilit în ţări cărora le-au fost aplicate sancţiuni din partea Uniunii Europene. 

Astfel, potrivit modificărilor, operatorul economic poate fi stabilit în „ţări terţe care nu intră sub incidenţa pct. (iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internaţionale prin care Uniunea Europeană este obligată să acorde accesul liber la piaţa în domeniul achiziţiilor publice şi cărora nu le-au fost aplicate sancţiuni din partea Uniunii Europene”, arată articolul modificat. 

În prezent, proiectul de lege la care şeful Senatului a depus amendamentele se află la Comisia juridică şi Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, care trebuie să dea raport comun.

Proiectul de lege a trecut deja de Senat, aşadar Camera Deputaţilor este for decizional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite