Campania pentru euroalegeri, pervertită cu dispute inutile: de la „USL trăieşte“ la conflictele Ponta-Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania pentru alegerile europarlamentare a inclus mai puţin teme europene şi mai mult dispute interne, de la revendicarea fostei alianţe de guvernare USL şi până la duelurile declarative dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.

Deşi prima zi de campanie a debutat sub auspiciile dezbaterilor pe teme europene, subiecte enunţate inclusiv de preşedintele Traian Băsescu în intervenţia de acum o lună, energiile din câmpul de luptă s-au consumat pe dispute sterile.

Cel dintâi conflict izbucnit între preşedinte şi premier, în toiul campaniei, a vizat presupusa implicare a liderului de la Cotroceni în promovarea Partidului Mişcarea Populară. Băsescu a participat la o serie de evenimente ale fundaţiei cu acelaşi nume şi s-a lăsat fotografiat într-un tricou cu însemnele PMP, ceea ce a stârnit mânia social-democraţilor. Premierul a atacat cu o sesizare la Curtea Constituţională, iar preşedintele i-a urmat exemplul.

Sesizarea de la Cotroceni care îl viza pe Victor Ponta avea în vedere refuzul acestuia din urmă de a decora fosta conducere a Institutului Cultural Român. Între timp, la final de campanie, CCR a tranşat problema şi a respins ambele sesizări.

PNL încearcă să recâştige teren

Dacă în prima parte a campaniei liberalii s-au concentrat masiv pe un contraatac la adresa social-democraţilor, care promovau sloganul „USL trăieşte!“, ultima parte a fost un exerciţiu de rezistenţă pentru liberali, care au lansat un program economic văzut ca alternativă la Programul de Guvernare al PSD şi au scos un ultim as din mânecă: pe Klaus Iohannis.

Liberalul favorit al românilor, potrivit sondajelor de opinie, a făcut echipă cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, în perspectiva unui tandem preşedinte-premier.

Altă mişcare a liberalilor a fost depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta III. Textul moţiunii a fost semnat şi de alţi parlamentari din Opoziţie, dar nu a avut efectul scontat, întrucât majoritatea PSD-PC-UNPR a reuşit să amâne dezbaterea moţiunii până luni, 26 mai, a doua zi după alegeri.

De altfel, premierul Victor Ponta a lipsit de la citirea moţiunii, la fel ca majoritatea parlamentarilor PSD, PC sau UNPR.

În sfârşit, campania electorală a adus în prim-plan şi primele discuţii aplicate privind proiectul de unificare a dreptei. Deşi liderii partidelor de dreapta nu s-au aşezat la masă pentru a discuta un proiect comun, după cum au recunoscut, ipoteza a devenit plauzibilă în discursul liderilor de dreapta.

Citeşte şi:

Campania electorală, un plocon între „naşul“ Băsescu şi „finul“ Ponta

A doua săptămână de campanie electorală nu s-a desfăşurat cu mult diferit faţă de cea dintâi. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au continuat atacurile reciproce, au monopolizat spaţiul mediatic şi au oferit Curţii Constituţionale mai multe teme de gândire.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite