Iuliana Scântei şi Bogdan Licu, votaţi judecători la CCR din partea Senatului şi a Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecatorii Curţii Constitutionale FOTO Octav Ganea / Inquam Photos
Judecatorii Curţii Constitutionale FOTO Octav Ganea / Inquam Photos

Cele două Camere ale Parlamentului au decis marţi, în două şedinţe, numirea la Curtea Constituţională, pentru mandate de câte nouă ani, a procurorului Bogdan Licu şi a senatoarei Iuliana Scântei. Cei doi îi vor înlocui pe Valer Dorneanu şi pe Mona Pivniceru.

UPDATE În urma votului din Parlament, USR a anunţat că sesizează Curtea Constituţională cu privire la numirea lui Bogdan Licu drept judecător constituţional. Membrii partidului de Opoziţie acuză că nu au fost respectate condiţiile constituţionale. „Prin nedepunerea diplomei de licenţă la dosarul de candidatură, Bogdan Licu nu a respectat prevederile legale cu privire la documentele necesare a fi depuse în vederea numirii ca judecător la CCR”, susţin reprezentanţii USR, potrivit cărora, Camera Deputaţilor nu a analizat documentele oficiale care să ateste îndeplinirea de către candidat a condiţiilor de numire, încălcându-se astfel dispoziţiile Legii. 

UPDATE Bogdan Licu a fost votat de 208 de deputaţi, Cristi Danileţ 59 de voturi, iar Ioan Sabău 34 de voturi.

UPDATE  Senatorii au votat-o pe Iuliana Scântei pentru funcţia de judecător la CCR cu 76 voturi „pentru” şi 34 „contra”. 

Peter Eckstein-Kovacs a obţinut 22 de voturi „pentru” şi 88 „contra”, iar Radu Ghidău 12 voturi „pentru” şi 98 „contra”. 

UPDATE Deputaţii au început şi ei să voteze pentru judecător CCR.

UPDATE A început votul la Senat, unde n-au mai fost dezbateri pe tema judecătorilor CCR, fapt ce a creat tensiuni între coaliţie şi Opoziţie. 

UPDATE Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, i-a luat apărarea lui Bogdan Licu şi a precizat că aleşii din Parlament au de ales între un judecător exclus din magistratură şi o persoană care a avut înalte funcţii la nivel de Parchet General.

UPDATE Între Stelian Ion şi George Simion a început o disputăă legată de o garsonieră achiziţionată de fostul ministru al Justiţiei. 

UPDATE George Simion: Nominalizările reflectă diferite viziune. Înţeleg şi respect celelalte propuneri ale partidelor politice. Noi venim cu un om respectat, experimentat. Vedem CCR ca o curte care trebuie să respecte buna orânduire. Sperăm ca viziunea AUR să ajungă dominantă la nivel de societate şi, pe viitor, în componenţa CCR.

UPDATE Ioan Sabău, propunerea AUR, a venit cu un discurs asemănător celui din Comisia juridică, fiind date citate din Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga, a marşat pe ideea că trebuie ales un om „cumpătat” şi „cu spirit analitic”. Sabău na vorbit de „autocontrolul” său, de cultura generală şi de „conştiinţa naţională” pe care o are.

UPDATE Au început cele două şedinţe de plen. La Camera Deputaţilor, primul candidat care s-a prezentat pe scurt a fost Bogdan Licu. Prim-adjunctul procurorului general a subliniat că va veghea la apărarea şi respectarea Constituţiei, dacă va fi votat ca magistrat CCR. A urmat Cristi Danileţ. Pe lângă prezentare, Danileţ a lansat şi o un atac la adresa unui contracandidat, adică Licu: „Unul dintre candidaţi mi-a plagiat una dintre lucrări. Nu ridicaţi plagiatul la nivel de valoare constituţională”. Licu, propunere a Coaliţiei pentru CCR, a cerut şi i-a fost acceptată retragerea unui titlu de doctorat, teza sa fiind cu suspiciuni de plagiat.

***

Audierile candidaţilor pentru funcţiile de judecători al Curţii Constituţionale au fost făcute în ritm accelerat în fiecare din cele două Camere şi toţi candidaţii au fost avizaţi pozitiv de comisiile juridice ale Parlamentului, într-o procedură la foc automat, în mai puţin de două ore.

La Camera Deputaţilor candidaţii sunt Bogdan Licu, propus de PSD, Cristi Danileţ, propus de USR şi şi Ioan Sabău-Pop, propunerea AUR. Toţi trei au primit avize favorabile de la deputaţii jurişti, deşi audierile au fost tensionate. 

Mai liniştite au fost audierile de la Senat, unde candidaţi au fost Iuliana Scântei, propunerea PNL, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de USR şi Radu Ghidău, candidat din propus de AUR. 

Dintre candidaţi, la Camera Deputaţilor, cele mai mari şanse le are Bogdan Licu, iar la votul din Senat, Iuliana Scântei, cei doi fiind susţinuţi de partidele aflate la guvernare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite