Camera Deputaţilor a respins „Constituţia lui Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor FOTO: Arhiva Adevărul
Camera Deputaţilor FOTO: Arhiva Adevărul

Camera Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei, iniţiat de preşedintele Traian Băsescu în 2011. Proiectul a fost respins cu 41 voturi „pentru“, 259 „împotrivă“ şi 18 abţineri.

Liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a criticat acest lucru, arătând că, prin respingerea acestui proiect, voinţa cetăţenilor exprimată la referendum privind Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari nu este respectată.

În replică, liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, a precizat că, în prezent, se află în lucru un alt proiect de revizuire a Constituţiei care prevede, printre altele, reducerea numărului de parlamentari: „Staţi liniştiţi că noi lucrăm pentru îndeplinirea voinţei cetăţenilor“.

La rândul său, deputatul UNPR Eugen Nicolicea a precizat că acest proiect de revizuire a Constituţiei nu va trece în dezbaterea Senatului. El a spus că articolul 51 din Constituţie prevede că proiectul de modificare a Constituţiei trebuie adoptat cu două treimi din voturile fiecărei Camere şi în acest caz proiectul a fost respins. „În consecinţă, procedura de adoptare a încetat, nefiind îndeplinită procedura din articolul 51 din Constituţie“, a spus Nicolicea.

Comisia juridică a Camerei a decis, în urmă cu o lună, că raportul la proiectul de revizuire a Constituţiei iniţiat de Traian Băsescu trebuie să-şi urmeze procedura şi să fie introdus pe ordinea de zi a plenului. 

Traian Băsescu a trimis, în 21 martie, o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care îi solicită să introducă pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României întocmit de Preşedinţie.

Şeful statului a declarat, la începutul lunii martie, la o dezbatere în Aula Academiei Române, că revizuirea Constituţiei ar trebui să ţină cont de referendumul din 2009 care susţine reducerea numărului de parlamentari la 300 şi Parlament unicameral.

O altă modificare este legată de reducerea de la 60 la 45 de zile a termenului de dizolvare a Parlamentului în cazul în care sunt respinse două Guverne, asta pentru a diminua posibilitatea crizele politice. Proiectul de revizuire vizează şi abordarea prin vot public a deciziilor CSM şi înlătura şi prerogativa preşedintelui României de a prezida şedinţele CSM. 

Din punct de vedere al activităţii justiţiei se propune modificarea termenului de reţinere de către procurori de la 24 de ore la 48 de ore, aceasta deoarece, în multe situaţii, termenul de 24 de ore este inoperant. 

„Sunt mai bine de trei ani de când acest proiect, care are ca bază referendumul din 2009, nu este practic atins de Parlament. Astăzi s-a constituit o Comisie Parlamentară, o Comisie a Societăţii Civile, dar încă nu ştim ce vor să modifice în Constituţie. Cert este că niciuna din entităţile deja anunţate ca fiind viitorii părinţi ai Constituţiei nu porneşte de la referendumul din 2009“, declara Traian Băsescu în Aula Academiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite