Biden, înainte de plecare: Nu e de mirare că DNA şi ANI sunt cele mai credibile instituţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden a susţinut o alocuţiune la Palatul Cotroceni FOTO Eduard Enea
Joe Biden a susţinut o alocuţiune la Palatul Cotroceni FOTO Eduard Enea

Vicepreşedintele SUA Joe Biden a lăudat progresul înregistrat de instituţiile anticorupţie, DNA şi ANI, în ultimul său mesaj la Bucureşti. Oficialul american a făcut un ultim apel la respectarea statului de drept.

„Mulţi dintre dumneavoastră, din Guvern sau din afară, aţi luptat pentru eliminarea corupţiei şi vă aplaud pentru asta. DNA şi-a stabilit independenţa şi a trimis 1000 de cazuri în faţa justiţiei anul trecut, ANI a trimis peste 6.000 de cazuri de incompatibilitate de persoane care aveau proprietăţi nejustificate. Sunt lucruri care mai trebuie făcute, nu e de mirare că instituţiile anticorupţie sunt cotate ca fiind cele mai credibile.  Cetăţenii români se implică, de asemenea, de la elevii de şcoală care învaţă să nu plătească mită. Corupţia e o problemă grea şi complexă în orice ţară, însă poate fi rezolvată“, a declarat Biden, în alocuţiunea de la Palatul Cotroceni.

Vicepreşedintele SUA a vorbit de corupţie, ca un efect al crizei din Ucraina.  „Pentru orice democraţie tânără, lucrul cel mai greu este să îngroape dovezile tiraniei, corupţiei din trecut. Fiecare ţară are în faţă provocări, chiar şi ţara mea e în aceeaşi situaţie şi depinde de alegerile pe care statul le face. Corupţia, aceasta reprezintă un cancer. Corupţia e doar o altă formă de tiranie. Corupţia, de asemenea, este un pericol prezent nu numai pentru economia unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională a ţării respective. Corupţia a devenit un instrument al politicii externe pentru unele ţări. Când politicienii pot fi cumpăraţi, când presa devine un instrument al propagandei, acolo veţi găsi o societate care pierde controlul asupra propriului destin.  Nu doar securitatea politică, dar şi cea fizică e compromisă. Am văzut asta în Ucraina, cum 15 ani de corupţie au subminat sistemul, au slăbit capacitatea de apărare a ţării, deci lupta împotriva corupţiei este posibilitatea de autoapărare“, a mai spus Biden.

Omul doi al SUA a făcut un apel şi la oamenii de afaceri pentru a lupta împotriva corupţiei. „Trebuie ca liderii comunităţii de afaceri să lupte împotriva corupţiei.E nevoie de politicieni care să înţeleagă că e nevoie ca Guvernul să servească oamenii, nu invers, e nevoie de presă independentă şi de o implicare pasionată a fiecărui cetăţean.  Ne bazăm pe societatea civilă să scoată la iveală nedreptatea, să dea glas minorităţilor, să ceară responsabilitate, să ţină puterea sub control şi aici, în Sala Unirii, ne aşteptăm să fiţi promotorii demnităţii, apărători ai drepturilor fundamentale ale femeilor, etniei rome. Sigur, vor fi întotdeauna sceptici, dar gândiţi-vă că societatea civilă a mai schimbat lumea şi o mai poate face. Trăim timpuri deosebite. Democraţia nu e o destinaţie. Este drumul pe care mergem“, a mai precizat Biden.

Citeşte şi:

  • Întrebări deloc retorice pentru vicepreşedintele Joe Biden După cum se ştie, în această săptămână, numărul 2 în ierarhia administraţiei americane va poposi la Bucureşti, pentru a discuta cu preşedintele şi cu premierul din România, despre situaţia tot mai îngrijorătoare din Ucraina. Anterior, Avril Haines, adjunctul directorului Agenţiei Centrale de Investigaţii l-a informat pe şeful statului român cu privire la posibile evoluţii la est de frontiera răsăriteană a NATO.  
  • Joe Biden: Sprijinul României va avea un rol cheie pentru refacerea stabilităţii Ucrainei şi aderarea la UE a Moldovei Biden a declarat că vizita sa la Bucureşti reprezintă o ocazie de a mulţumi conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine NATO, dar şi pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni.
  • Biden: România a progresat în consolidarea statului de drept, dar mai sunt lucruri de făcut România făcut progrese reale în consolidarea statului de drept şi în tragerea la răspundere a demnitarilor, dar mai sunt lucruri de făcut, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Mediafax, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, subliniind că Washingtonul va ajuta Bucureştiul să rămână „pe drumul cel bun".
  • SUA este alături de România - vestea cea mai importantă a momentului Vizita lui Joe Biden în România, la o săptămână după prezenţa în ţara noastră a şefului NATO şi a adjunctei şefului CIA, precum şi înainte de venirea şefului Pentagonului - arată că SUA rămâne un partener pentru România şi că, în actualul context geopolitic, suntem şi trebuie să ne simţim în siguranţă.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite