Becali se foloseşte de sinistraţi ca să obţină graţierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali face tot ce-i stă în putinţă pentru a scăpa de închisoare FOTO Dorin Costanda
Gigi Becali face tot ce-i stă în putinţă pentru a scăpa de închisoare FOTO Dorin Costanda

Avocatul lui Gigi Becali a depus o cerere de graţiere la Administraţia Prezidenţială, în care invocă faptul că clientul său trebuie să fie eliberat pentru a-i ajuta pe sinistraţii din judeţul Galaţi

Două cereri de graţiere pe numele George Becali au fost depuse săptămâna trecută la Administraţia Prezidenţială, susţine avocatul latifundiarului din Pipera, Daniel Ionaşcu. Una dintre cereri este semnată de mama lui Becali, iar cea de-a două poartă semnăturile a 140 de călugări de la Muntele Athos. „Ambele cereri au numere de înregistrare. Cea semnată de mama domnului Becali a fost depusă în data de 5 septembrie, iar cererea călugărilor, care putem spune că are valenţe de graţiere, este datată în 30 august“, a declarat pentru „Adevărul“ avocatul lui Becali, Daniel Ionaşcu. 

Contactat de „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea, a infirmat cumva existenţa oficială a acestor cereri: „Nicio cerere de graţiere potrivit legii nu a fost depusă la Administraţia Prezidenţială pe numele domnului George Becali”. Oprea are dreptate: cererea depusă există, dar nu respectă toate cerinţele impuse de lege pentru a fi luată în considerare. 

DOCUMENTE INDISPENSABILE

Legea Graţierii individuale (Legea 546/2002) statuează la articolul 5, alineatul 2: „La cererea de graţiere se anexează, în copie legalizată, hotărârea definitivă de condamnare, certificatul de cazier judiciar şi, după caz, acte de stare civilă, certificate medicale, rapoarte de anchetă socială şi alte acte pe care solicitantul le consideră necesare în susţinerea cererii sale“. 

Daniel Ionaşcu admite că cererea semnată de mama lui Becali nu este însoţită de un document foarte important, şi anume hotărârea definitivă de condamnare. Motivul?  Documentul nu a fost redactat încă de Curtea Supremă. „Dacă lipseşte motivarea sentinţei, aşa este, dosarul respectiv nu este valid şi, prin urmare, nu poate fi luat în discuţie“, susţine Ionaşcu.  

BECALI, PARTENER CU STATUL?

Prin urmare, din punct de vedere legal, latifundiarul din Pipera nu are în prezent nicio şansă să fie graţiat de şeful statului. Însă avocatul lui Becali are un plan de rezervă pentru a-şi elibera clientul din închisoare. 

Traian Băsescu, spune Ionaşcu, ar putea să-l graţieze pe Becali în baza faptului că acesta ar deveni parte a unei acţiuni în care este implicat şi statul. Marcat de tragedia sinistraţilor din judeţul Galaţi, Becali a declarat că doreşte să meargă în zonă şi să îi ajute pe sinistraţi. Mai exact, Becali s-ar fi oferit să refacă albia râului care a ieşit din matcă, precum şi casele distruse de viitură.

„Opinia mea juridică este că preşedintele, în mod excepţional, ar putea să se pronunţe, deoarece este vorba de un caz de calamitate în care domnul Becali doreşte să-şi facă simţită prezenţa şi astfel devine partener al statului. În acest context, preşedintele vede care sunt condamnările respective şi ar putea cere un vot consultativ de la Curtea Supremă, prin Ministerul Justiţiei. Având informaţii despre condamnare, poate acorda graţierea“, a explicat Daniel Ionaşcu. 

Ce implică graţierea

Potrivit legii, graţierea este măsura de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară. În cazul lui Gigi Becali, graţierea ar fi echivalentă cu înlăturarea  executării pedepsei. „Graţierea are ca efect înlăturarea executării pedepsei. Nu are efect asupra pedepselor complementare, de exemplu, dreptul de a alege şi a fi ales. Teoretic, chiar dacă el mai face o infracţiune, aceasta nu se adaugă la restul de pedeapsă graţiată“, a explicat pentru „Adevărul“ avocatul Daniel Fenechiu. Omul de afaceri a fost condamnat, în luna mai, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării.

Un nou proiect privind graţierea

În prezent, în circuitul legislativ se află un proiect de lege privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, de care ar urma să se bucure aproape toţi demnitarii şi oamenii de afaceri condamnaţi în acte de mare corupţie. Iniţiatorii sunt  Mădălin Voicu (PSD) şi Nicolae Păun (Partida Romilor). 

Potrivit proiectului, se amnistiază infracţiunile pentru care Codul Penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă maximă de până la patru ani inclusiv ori amendă. În ceea ce priveşte graţierile, se graţiază în întregime numai pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă. Însă de graţiere vor putea beneficia şi persoanele care au de executat pedepse de peste 6 ani. Astfel, pedepsele cu închisoarea cuprinse între 6 şi 8 ani se graţiază cu o treime, iar pedepsele cu închisoarea între 8 şi 10 ani se graţiază cu o cincime.

Proiectul de lege a fost respins în 22 mai de plenul Senatului, după ce 84 de senatori au votat împotrivă. În 4 iunie, Comisia pentru drepturile omului a avizat proiectul de lege. În prezent, proiectul se află la Camera juridică a Camerei, urmând ca de aici să ajungă în plen pentru votul final. 

Pe aceeaşi temă:

Avocaţii i-au scris lui Becali cererea de graţiere. Familia o trimite la Preşedinţie

Gigi Becali rămâne la Jilava până când instanţa hotărăşte cât va sta în închisoare

Cererea lui Gigi Becali de a fi transferat de la Penitenciarul Jilava la un alt centru de detenţie va fi reanalizată după ce instanţa va hotărî cât va sta acesta în închisoare. Aşa au anunţat miercuri reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Recursul depus de Becali privind sporul de pedeapsă, judecat pe 1 octombrie

Curtea de Apel Bucureşti va judeca pe 1 octombrie recursul depus de Gigi Becali faţă de decizia Tribunalului Bucureşti de a acorda un spor de şase luni la pedeapsa de trei ani primită deja de omul de afaceri. În acest caz, şi procurorii au depus recurs, cerând mărirea pedepsei latifundiarului cu un an.

Penitenciarul Jilava a aprobat cererea de mutare a lui Gigi Becali. Latifundiarul mai are însă nevoie de o aprobare ca să ajungă la Poarta Albă

Cererea lui Gigi Becali de a fi transferat la un alt penitenciar a fost aprobată de conducerea Penitenciarul Jilava. O comisie a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor urmează să analizeze la rândul ei cererea latifundiarului şi să decidă dacă acesta primeşte verdict final pozitiv.

  

Verdict în dosarul „Schimbul de terenuri”. Gigi Becali, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc au ajuns după gratii

Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă l-a condamnat pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de terenuri dintre deputat şi Ministerul Apărării Naţionale. În acelaşi dosar, Victor Babiuc, fostul ministru al apărării, dar şi generalul Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu executare. Toţi inculpaţii au fost încarceraţi, însă Becali este singurul care s-a predat.

Becali, Babiuc şi Cioflină au fost duşi la Penitenciarul Rahova

Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea decise în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, au fost transferaţi, luni seară, din arestul Poliţiei Capitalei, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti - Rahova.

Gigi Becali a vrut să plece din ţară duminică seară, înainte de sentinţa din „Dosarul Terenurilor“. I s-a deschis un nou dosar penal

De dimineaţă a fost la biserică, spre seară în Ghencea, la partida cu cântec Steaua-Viitorul (2-5), noaptea a vrut să plece din ţară! Cum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să anunţe luni verdictul în "Dosarul Terenurilor", unde poate primi o condamnare cu executare, Gigi Becali a intenţionat să zboare în Israel, dar a fost oprit de poliţie pe aeroport.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite