Băsescu, despre disputa Ponta-Iohannis pe tema Codului Silvic: „Nicio tabără nu vrea încetarea tăierilor“. Ce propune fostul preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat duminică, într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV, conflictul apărut între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta referitor la noul Cod Silvic care urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor.

Fostul preşedinte este de părere că în scandalul Codului Silvic, atât Klaus Iohannis, cât şi Victor Ponta au câte ceva de ascuns. El susţine că soluţia pentru protejarea pădurilor se regăseşte în prevederile Tratatului de la Lisabona.

„În problema pădurilor, amândoi sunt doi diletanţi. Fiecare vrea să facă scor politic şi îl doare în partea de dinapoi de realitatea pădurilor româneşti. Ponta face un joc de o mizerie lipsită de orice scrupule faţă de români. Am văzut că scoate o OUG în care sistează exportul de cherestea şi buşteni timp de trei luni. Este o escrocherie de ultimă speţă. Copacul este protejat în toată Uniunea Europeană cât timp este în picioare. Când a fost tăiat devine marfă şi pe ăla nu mai poţi să pui restricţii“, a declarat Băsescu.

Soluţia, în Tratatul de la Lisabona

„Se vede că amândoi au ceva de ascuns, nu cred că nici premierul, nici preşedintele nu ştiu Tratatul de la Lisabona, art 191 care spune că politica UE în domeniul mediului contribuie la conservarea, protecţia şi îmbunătaţirea mediului, ocortirea sănătăţii persoanelor, utilizarea prudentă şi raţională a resurselor naturale.  În baza acestui articol putea să facă o lege prin care să stabilească măsuri de utilizare prudentă şi raţională a resurselor naturale. Dacă el vrea să restricţioneze marfa, nu va face decât să ia peste ceafă palme, cum a mai luat de la Barroso, ca un copil neascultător. Omul ăsta nu vrea să recunoscă că trebuie să restricţioneze tăierea copacilor”, a mai precizat fostul preşdinte.

„Sunt un om care nu se pricepe la Codul silvic, dar înţeleg foarte bine ca România este în situaţia în care s-a exagerat cu tăierile şi trebuie să găsească o soluţie legală care este în Tratatul de la Lisabona,  pe care eu l-am semnat în numele României, iar România l-a ratificat prin lege. Premierul trebuie sa vină cu un program de raţionalizare şi utilizare prudentă a pădurii. Văd că şi Iohannis evită invocarea articolului 191 din Tratat. Într-un fel sau altul ocolesc soluţia legală, ceea ce mă face să cred că nici unul, nici altul nu sunt atât de nevinovaţi. Dacă Guvernul sau politicienii din România vor spune că restricţionăm exportul de cherestea, este intrare în coliziune totală cu articolul 35 din Tratat, care vorbeşte de comerţul liber din spaţiul european”, a mai comentat Băsescu.

Citeşte şi:

Ponta, întrebat dacă Lucia Varga este parlamentarul care a promovat interesele Schweighofer: Exact!

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a nominalizat-o pe Lucia Varga, deputat PNL, ca fiind persoana la care s-a referit în special drept cea care a promovat în Parlament interesele Schweighofer pentru Codul Silvic, arătând că nu întâlnirile cu firma sunt anormale, ci susţinerea unor interese private.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite