Cum încearcă iar Tăriceanu să pună botniţă Justiţiei, pornind de la cazul arestării lui Sorin Oprescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vrea ca Parlamentul să modifice de urgenţă legislaţia penală după arestarea primarului Capitalei, Sorin Oprescu, pe care o consideră nepotrivită. Partidele Puterii se arată deschise faţă de propunerea înaintată de Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reluat discursul anti-Justiţie odată cu începerea sesiunii parlamentare şi cu arestarea lui Sorin Oprescu, folosit drept exemplu în lupta sa împotriva DNA. Al doilea om în stat a lansat o invitaţie către toate partidele parlamentare la negocieri pentru adoptarea de urgenţă a unui proiect legislativ care să aibă în vedere funcţionarea Justiţiei.

„Ca preşedinte al Senatului, ca preşedinte de partid şi ca senator am încercat să pun pe lista priorităţilor clasei politice rezolvarea unor probleme grave din Justiţie. Parlamentul trebuie să adopte măsuri legislative care să elimine neregulile şi abuzurile unor magistraţi şi interferenţa neavenită în actul de Justiţie a unor instituţii din afara autorităţii judecătoreşti. În aceste condiţii, invit toate partidele parlamentare să ne aşezăm la masa negocierilor ca să adoptăm un program legislativ de urgenţă pentru soluţionarea gravelor probleme din Justiţie“, sună ultima propunere a lui Tăriceanu anti-Justiţie.

Preşedintele Senatului se erijează în CSM şi critică modul în care a procedat DNA la arestarea lui Sorin Oprescu. „Aş putea să mă transform în detectiv amator şi să găsesc tot felul nepotriviri în derularea acţiunilor DNA care au dus la arestarea preventivă a primarului Oprescu: flagrantul nu a fost flagrant, aparatul de bruiere a telefoanelor nu a fost găsit, dacă DNA a întocmit de 2 ani dosare penale pe numele lui Oprescu, pentru ce a aşteptat atât, dacă Oprescu a luat mită 1 milion de euro în mai multe tranşe, aşa cum declară un denunţător aflat în cercetare penală? Din nou, de ce a aşteptat DNA atâta vreme?“, a mai spus şeful Senatului.

Întrebărilor lui Tăriceanu le răspunde Laura Ştefan, specialist anticorupţie a ExpertForum. „E uşor sa zici «toată lumea ştie că X ia şpagă, de ce nu face nimeni nimic să-l prindă?!». Mai greu e să demonstrezi cu probe ca X ia şpagă - cu probe solide care să ţină în instanţă. Aşa că măcar în ziua în care pe X îl prinde DNA cu banii în buzunar am putea fi mai puţin cârcotaşi şi am putea sa renunţăm la deja celebrul  «de ce acum? ». Răspunsul e simplu: pentru că acum l-au prins, dosarele se construiesc în timp“, explică Laura Ştefan.

„Sunt împărtăţite şi în zona PSD“

Cum răspund partidele politice la iniţiativa lansată public de Tăriceanu? Deşi Liviu Dragnea a avut un discurs mai mult pro-Justiţie de la momentul preluării şefiei PSD, frica de DNA nu a dispărut din rândurile social-democraţilor, fapt confirmat de deputatul PSD Codrin Ştefănescu, secretar general-adjunct al PSD. „Multe din declaraţii lui Călin Popescu Tăriceanu sunt împărtăşite şi în zona PSD, dar trebuie să vorbim în interiorul coaliţiei. Prioritar pentru noi acum sunt aleşii locali. Tot PSD, toată clasa politică, vrea nişte modificări la incompatibilităţi. Este necesar un dialog între toţi. Avem peste 1.400 de aleşi în stare de incompatibilitate, foarte mulţi în aceeaşi stare în care s-a aflat Klaus Iohannis şi s-a judecat cu ANI“, ne-a spus Ştefănescu.

„O discuţie nu strică niciodată“

Nici UNPR, partid-cheie al guvernării, nu spune „nu“ invitaţiei lui Tăriceanu, deşi, în mod paradoxal, consideră că nu mai trebuie aduse îmbunătăţiri în ceea ce priveşte funcţionarea Justiţiei. „Nu am luat o decizie oficială, dar cunoscând poziţiile sistematice şi statornice ale preşedintelui nostru, domnul general Oprea, bănuiesc că decizia noastră va fi în direcţia în care să menţinem capacitatea de exerciţiu a instituţiilor statului. Când vom avea, explicit, modificările pe care vrea să le facă domnul Tăriceanu, vom avea şi noi o poziţie mai clară“, a precizat Haralambie Vochiţoiu, liderul senatorilor UNPR.

Deputatul UNPR Eugen Nicolicea, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a explicat că şeful său de partid, singurul care poate exprima o opinie a UNPR, s-a arătat deranjat de modificarea pe şest a Codului Penal. „Poziţia a fost exprimată de preşedinte, iar UNPR nu îşi schimbă poziţia. Preşedintele a spus aşa: dacă veţi încerca modificarea Codului Penal pe ascuns, pe mine m-aţi pierdut ca partener. Preşedintele, când a spus ceva, nu mai întrebi pe cineva mai mic în grad să comenteze“, a declarat deputatul UNPR Eugen Nicolicea, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, pentru „Adevărul“.

Singurul partid care respinge din start iniţiativa lui Tăriceanu este PNL, care consideră că nu se impune modificarea legislaţiei în materie penală. „PNL nu susţine niciun fel de demers sau propunere de natură a modifica legislaţia penală, cu atât mai mult cu cât sunt în sensul îngreunării activităţii procurorilor. Eventualele abuzuri sau nereguli în actul de Justiţie sunt strict reglementate juridic de actualul cadru legal“, a spus Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, pentru „Adevărul“.

Băsescu şi Tăriceanu, aceeaşi placă

Mesajul lui Călin Popescu Tăriceanu seamănă neaşteptat de mult cu cel al fostului preşedinte Traian Băsescu, care a vorbit de curând despre nevoia de a modifica Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, promulgate în timpul mandatului său de preşedinte. „Sunt 26 de excepţii de neconstituţionale la Codul de Procedură Penală. Trebuie să clarificăm. Dacă aş fi ştiut nu le-aş fi acceptat.  Aş lăsa abuzul în serviciu, dar l-aş explica. GRECO este convenţia grupului de state care luptă împotriva corupţiei. Este Consiliul Europei care ne spune că trebuie să revizuim caracterul clauzei de nepedepsire a denunţătorului. Noi l-am lăsat cu toţi banii pe Pescariu şi pe Florică. Denunţătorul este lăsat liber şi cu banii “, a spus Băsescu, într-o emisiune la B1 TV.

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, anticipa în primăvară o intensificare a discursului anti-Justiţie din partea PSD, a lui Tăriceanu şi a lui Băsescu. „Este o campanie discreditară a Justiţiei. Tare îmi este teamă că acel val care a început de ceva vreme, care este susţinut de Tăriceanu, PSD, Traian Băsescu, se va înteţi în ceea ce priveşte atacul la DNA“, spunea Alina Gorghiu, la Adevărul Live.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu, cele patru momente esenţiale din cariera publică şi politică

Sorin Oprescu, arestat. ANI verifică averea primarului Capitalei

Avocaţii primarului Capitalei, în vizită la acesta în arest: Sorin Oprescu nu demisionează

FOTO Sorin Oprescu, arestat. Directorul Administraţiei Cimitirelor, intermediarul mitei primite de primarul Capitalei. Încă cinci persoane, arestate

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv. Avocat: Primarul a contestat măsura şi are încredere în justiţie

Sorin Oprescu, arestat. Regele Mihai i-a retras calitatea de membru al Ordinului Coroana României. Care au fost meritele lui Oprescu pentru a primi distincţia

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Percheziţii la Primărie şi la domiciliul edilului

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul cu cei mai mulţi bani publici pe mână: Mie nu mi-e frică de nimeni, de ce să-mi fie dacă sunt curat?

Oprescu, reţinut de DNA. Ponta îl gira pe primarul Capitalei: Merg pe mâna lui Sorin Oprescu. Mereu am mers. Şi el m-a sprijinit pe mine

Sorin Oprescu, reţinut. Averea cunoscută a edilului: o vilă, un apartament şi obiecte de lux în valoare de 91.000 de euro

Presa internaţională, despre reţinerea lui Oprescu. New York Times: Influentul primar al Bucureştiului, prins în flagrant în timp ce lua mită de 28.000 de dolari

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Nicuşor Dan: O zi memorabilă. Analist politic: Candidaţii din afara sistemului au o altă perspectivă la alegerile din 2016

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite