Două luni cu Iohannis la Cotroceni. Părerea specialiştilor: Preşedinte-jucător, dar cu alt stil decât al lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Klaus Iohannis împlineşte astăzi două luni de la preluarea mandatului prezidenţial. Specialiştii în politică internă contactaţi de „Adevărul“ au analizat evoluţia presedintelui Iohannis în decursul ultimelor 60 de zile şi au tras concluzia: Klaus Iohannis a preluat modelul de preşedinte-jucător, dar a schimbat stilul.

În plină camanie electorală, Klaus Iohannis le promitea românilor un alt model de preşedinte. „Sunt convins că pot eu să fac acest lucru, de aceea propun românilor un nou tip de preşedinte. Nu vreau să fiu nici jucător, nici tătuc, vreau să fiu un preşedinte care, prin ceea ce face şi ce gândesc şi felul de a fi, să reprezint un etalon pentru comportamentul public al unei persoane publice“, spunea candidatul ACL la prezidenţiale, pe 1 octombrie, la Cluj-Napoca.

Mai târziu, pe 16 noiembrie, Klaus Iohannis devenea preşedintele ales al românilor, iar pe 21 decembrie, odată cu depunerea jurământului, şeful statului român cu acte în regulă. Astăzi, se împlinesc două luni de la instalarea lui Iohannis la Palatul Cotroceni, iar preşedintele a bifat evenimentul prin propunerea lui Eduard Hellvig în fruntea celui mai important serviciu de informaţii, SRI, şi printr-un nou interviu, al doilea de la preluarea funcţiei, care a arătat un preşedinte mult mai categoric.

Klaus Iohannis a desfiinţat proiectul de modificare a Codului Fiscal prezentat de Guvern, a vorbit despre o eventuală demisie a lui Victor Ponta, care s-ar impune dacă acuzaţiile aduse cumnatului său vor fi probate, dar şi despre dorinţa sa de a colabora cu un alt Guvern decât cel condus de Victor Ponta. Tot ieri, Iohannis a preferat să nu mai aştepte schimbarea majorităţii în favoarea PNL şi l-a propus pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig la şefia SRI. Deşi majoritatea parlamentară este de partea coaliţiei de guvernare formată din PSD-UNPR-PC-PLR, Klaus Iohannis a reuşit să obţină sprijinul vicepremierului Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, al doilea partid de guvernământ ca mărime, în ciuda şovăielii lui Victor Ponta.

„Preşedinte-jucător cu rol ceremonial“

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ cred că Iohannis, în încercarea de a evita asocierea cu Traian Băsescu,  va fugi de titulatura de preşedinte-jucător, însă acţiunile sale îl vor trăda, deşi stilul său este unul diferit decât al predecesorului său.

„În cele două luni de mandat, Klaus Iohannis s-a dovedit a fi tot un preşedinte-jucător, doar că stilul şi tactica de joc sunt altele decât cele folosite de Traian Băsescu. Iohannis nu a dat dovadă de timiditate sau trac şi a acţionat tăcut, dar eficace - a reuşit, în bună măsură, să evite acuzaţiile potrivit cărora nu ar fi (încă) suficient de pregătit pentru funcţie. Prin numirea şefului Administraţiei prezidenţiale şi a directorului SRI, a căutat să arate că, deşi îi ascultă pe ceilalţi, ia singur deciziile; prin promovarea pactului politic pentru bugetul apărării, a arătat că intenţionează să se implice în ariile de politică publică ce-i sunt accesibile, din punct de vedere constituţional. Pe de altă parte, prin câteva acţiuni cu un important conţinut simbolic, transmite mesaje indirecte societăţii civile într-un mod pe care îl întâlnim mai ales la preşedinţii cu rol ceremonial“,arată analistul politic, Lucian Dîrdală.

„Este şi el preşedinte-jucător“

Dan Ionescu, consultant politic, crede că votul de încredere acordat de milioane de români în 16 noiembrie l-au determinat pe Iohannis să nu fie doar un spectator al jocului politic. „Faptul că Iohannis îşi cunoaşte libertăţile pe care i le oferă susţinerea publică şi că prin această învestire simbolică, el a devenit de la primele minute ale mandatului său un preşedinte-jucător. Că îşi va spune altfel pentru a evita comparaţiile cu Traian Băsescu, că va găsi o descriere mai blândă care să ascundă intenţiile sale la prima vedere, oricum va proceda, Klaus Iohannis este şi el un preşedinte-jucător“, consideră Dan Ionescu.

Consultantul politic mai spune că următorul pas al lui Klaus Iohannis este încheierea colaborării cu Victor Ponta. „Luna de miere dintre Preşedinte şi actualul Prim Ministru este pe final. Deşi amândoi au avut nevoie de linişte după alegerile agitate de la finalul lui 2014, drumurile încep să se despartă. Klaus Iohannis nu va putea să evite la nesfârşit o contradicţie cu Victor Ponta pentru simplu fapt că interesele lor nu sunt în nici un fel convergente. Urmează să vedem dacă Preşedintele va avea o abordare frontală sau va încerca să lase actuala situaţie să lucreze în favoarea sa, el urmând ca el doar să culeagă beneficiile. Un alt moment important va fi asumarea de către Klaus Iohannis a unui model pe care să îl propună societăţii deoarece încet, încet, el se îndreaptă spre statutul de lider de la care se aşteaptă şi acţiune nu doar reacţiune“, conchide Dan Ionescu, blogger „Adevărul“.

„Alt tip de conduită prezidenţială“

Politologul Daniel Şandru consideră că Iohannis a adoptat un comportament diferit decât al predecesorilor săi. „Ceea ce mi se pare a fi evident e faptul că preşedintele Iohannis a introdus un alt tip de conduită prezidenţială. Din ce am putut vedea până acum, aşa cum este reflectat de presă, preşedintele funcţionează precum un „frigider” dotat cu termostat: porneşte când trebuie, se opreşte atunci când atinge temperatura unui echilibru de care avem nevoie. Este, aş spune, un „frigider” care reglează gustul naţiunii, dacă e să ne revendicăm de la „cultura voievodală” ce ne caracterizează spaţiul public. Echilibrat fără a deveni plicticos, politicos fără a fi lipsit de fermitate, vorbind cât pentru a face şi făcând cât pentru a-şi arăta intenţia de împlinire a promisiunilor“, spune şi Daniel Şandru.

În ceea ce priveşte relaţia dintre preşedinte şi premier, politologul arată că Iohannis nu se simte confortabil cu Victor Ponta la Palatul Victoria, ci pregăteşte terenul pentru schimbarea guvernării.

„Dacă este să avem în vedere ultimele sale declaraţii, mai cu seamă cele privind guvernarea asumată de Victor Ponta, învinsul său contracandidat, aş spune că preşedintele Iohannis recurge la un test. Practic, preşedintele testează, retoric, un teren care să pregătească o viitoare guvernare a PNL şi, deloc întâmplător, în cel de-al doilea său interviu a afirmat tranşant că o schimbare a guvernării „ar fi bună”, a mai declarat Şandru.

Mircea Morariu arată că Iohannis s-a acomodat rapid cu statutul de preşedinte, iar dovadă stă în cel de-al doilea interviu acordat in presă. „Atât cât am văzut din respectivul interviu, dar şi conţinutul în sine al acestuia, mă determină să afirm că din 21 decembrie 2014, când şi-a preluat funcţia, dar şi de la precedenta lui ieşire televizată de la postul Realitatea tv s-a acomodat tot mai ferm cu noua lui poziţie. Şi că apariţia de joi seară confirmă o schimbare.  Dl. Iohannis a fost cât se poate de categoric în precizarea naturii relaţiei sale cu premierul Victor Ponta. Domnul Iohannis nu îl mângâie nicidecum zilnic pe creştet pe dl. Ponta, nici nu pune presiune pe acesta, aşa cum îi sugera mai zilele trecute dl. Băsescu“, scrie Mircea Morariu, pe blogul găzduit pe platform adevarul.ro.

Citeşte şi:

Klaus Iohannis, la Digi 24: Domnul Coldea rămâne adjunct al SRI. Nu există din partea mea o intenţie de schimbare bruscă

Klaus Iohannis, la Digi 24: Domnul Coldea rămâne adjunct al SRI. Nu există din partea mea o intenţie de schimbare bruscă


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite