Adevărul Live. Alina Gorghiu: Mi-aş dori un dialog cu Nicuşor Dan; Dacă nu ne va susţine, să-şi asume domnul Oprea că-l ţine în continuare pe Ponta la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu, în studioul Adevarul Live
Alina Gorghiu, în studioul Adevarul Live

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a vorbit, la Adevărul Live, despre criza imigranţilor, despre capacitatea României de a integra refugiaţi, dar şi chestiuni de politică internă, ce ţin de alegerile locale şi parlamentare de anul viitor. Şi-a schimbat PNL strategia pentru Primăria Capitalei după ce Sorin Oprescu a fost arestat preventiv?

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări emisiunea.

Adevărul: Sorin Oprescu a rămas în arest. 

Alina Gorghiu: Tot ce s-a întâmplat în ultimele trei-patru luni la Primăria Generală duceau spre ideea că acolo este un putregai care mai devreme sau mai târziu va ieşi la iveală. Mirosul puturos de acolo a cuprins tot Bucureştiul. E nevoie de o nouă strategie, de un nou start. Opoziţia noastră la acest moment trebuie să fie şi mai serioasă. Nu o opoziţie de dragul opoziţiei, ci o opoziţie cu soluţii. RADET-ul este într-o situaţia cumplită. Nu ştiu de ce nu se discută în aceste zile o soluţie pentru cei peste 1.000.000 de bucureşteni care ar putea să treacă iarna fără căldură. Nu putem să impunem cu forţa soluţii pentru Primăria Capitalei. 

Dar veţi da un primar interimar. 

Prefectura urmează să emită o decizie privind suspendarea primarului din funcţie, apoi unul dintre cei doi viceprimari va fi desemnat primar interimar. Acum vom avea o şedinţă în care cei doi copreşedinţi de pe Bucureşti ne vor prezenta o strategie. În acest moment este irelevant cine va fi primar interimar.

E relevant pentru bucureşteni.

O să vedem azi. Eu sunt sigură că bucureştenii ştiu că balastul din Primăria Capitalei este în curtea PSD.Eu mi-aş asuma conducerea primăriei Generale prin alegeri locale. Rămâne de văzut ce părere au colegii mei azi. În mod cert suntem preocupaţi de tot ce se întâmplă cu RADET-ul, cu ELCEN-ul. Sunt într-o situaţia critică şi se vorbeşte foarte puţin despre acest lucru. Domnul Oprescu făcea două glume şi spunea că s-au rezolvat problemele. Dar căldura nu vine în apartament cu simţul umorului. Viitorul primar chiar va avea o misiune grea, Primăria Capitalei e în prag de colaps, de faliment. 

Se schimbă ceva în competiţia internă a PNL după arestarea lui Oprescu?

Eu aş spera să accelerăm procedura desemnării interne. Electoratul vrea să ştie cu ce ofertă vii. Asta înseamnă persoana şi proiectul. La jumătatea lunii noiembrie vom şti cu toţii candidatul. Mai aveam foarte puţine etape de ars. 

Cum vedeţi candidatura lui Nicuşor Dan?

Este unul dintre candidaţii care mi-a atras atenţia încă de la alegerile trecute. L-am urmărit cu interes. A reuşit să cucerească online-ul la momentul acela, mi-aş dori un dialog cu domnia sa, mi-aş dori un profil în echipă.

Poate fi o problemă pentru candidatul PNL?

Nu cred că Nicuşor Dan are profil de sâtnga. Mai degrabă electoratul de dreapta îl va vota. Este un candidat la care merită să fim atenţi. N-o spun sarcastic. Scena politică va fi împărţită între stânga şi dreapta, între PSD şi PNL. Cred într-o echipă, nu în candidaţi care să tragă partidul. Vom avea candidatul pentru Primăria Generală, candidaţii pentru sectoare şi consilierii care vor veni din spate şi vor sprijini echipa. Cred că dacă vom respecta criteriile pe care ni le-am impus şi vom veni cu oameni noi, neviciaţi, care să arate că vor să schimbe administraţia şi că n-au venit să fure, nu aveam cum să ratăm Primăria Capitalei. 

Credeţi că Nicuşor Dan ar fi un primar bun de Sector?

N-am avut până acum o discuţie faţă în faţă cu Nicuşor Dan, dar întrebările dvs mă îndeamnă să-l provoc la o discuţie. Eu cred că poate fi o soluţie bună pentru un loc în administraţia Bucureştiului, nu ştiu dacă primar sau city-manager, dar cred că este un om priceput. 

La Craiova va candida Pavel Badea.

Sunt foarte încântată. Pavel Badea nu trebuie privit doar cu istoricul său de fotbalist. E consilier local de ceva vreme în Craiova, e membru PNL şi sunt extrem de încântată că va candida. Pot să pun rămăşag că va candida. 

Glumind, la Constanţa urmează Gheorghe Hagi?

O să-l aveţi invitat pe domnul Badea şi o să vedeţi câtă politică şi câtă administraţie ştie. La Timişoara vom merge cu primarul în funcţie. la Iaşi e o competiţie internă acerbă, dar cred că ieşenii se vor orienta către un alt profil de candidat decât Nichita.

N-aţi zis nimic de Cluj.

Cred că Emil Boc are toate şansele să câştige. Eu am o neliniştite pe care nu mi-am şters-o şi o să am un dialog cu domnia sa, cred că e nevoie de o declaraţie publică în care Emil Boc să spună că va candida din partea PNL. Istoria sa recentă justifică această temere pe care o am. În general, primarii în funcţie vor candida. 

Se spune că aveţi un dialog prea stârns cu PSD.

Când nu aveam dialog, lumea ne certa că nu lăsam orgoliile deoparte. Când ne aşezăm cu toţii la masă şi generăm un Cod Fiscal, e dragoste între nu ştiu cine şi nu ştiu cine. A fost o înâlnire bună, însă, repet, singurul adversar al PNL este PSD. Nu aveam alt adversar politic şi ne concentrăm să ne facem treaba de Opoziţie. Avem câteva lucruri majore care ne despart. Azi vorbea preşedintele despre votul prin corespondenţă. O să spun în fiecare zi cât de importantă este această lege. I-am spus public domnului Dragnea că nu mă interesează cum se va numi această lege, poate să se numească legea Dragnea sau legea PSD, mă interesează ca această lege să fie adoptată în timp util. Atitudinea publică a PSD este una înşelătoare. Nu spun public că nu este o prioritate votul prin corespondenţă, dar spun să facem etapizat legea. Nu avem ce să mai discutăm. Legea e scrisă. Avem toată disponibilitatea ca într-un termen foarte scurt să ajustăm proceduri, să ajustăm termene. Azi e şedinţa comisiei, vom vedea care este adevărul. Noi vom merge până al capăt. 

Probabil PSD va tărăgăna legea. 

Asta e greşeala majoră: să gândim legislaţia în funcţie de interesul electoral. 

Aţi stat faţă în faţă cu Liviu Dragnea. Ce impresie v-a făcut?

Nu-l cunosc suficient să pot să-mi dau seama dacă dorinţa de rezolvare a  câtorva probleme esenţiale a fost doar un eveniment punctual. Dar mizez pe buna credinţă a politicenilor. Nu pot să accept că mai ţii în funcţie un premier, tu domnul Dragnea, care are derapaje de la zi la zi. În loc să-l retragi, îl ţii pe coji de nucă la Palatul Victoria aşteptând să intre PSD în Opoziţie. România ar trebuie să fie pusă peste interesele de partid. 

Ce trebuie făcut în clipa asta cu salariile medicilor şi ale profesorilor.

Nu poţi să discuţi despre salarii fără să te uiţi la ce ai tu în visterie. Nu pot fi de acord cu heirupismul Guvernului. Nu pot să fiu de acord ca sub presiunea sindicatelor să dai o mărire de 30%. Nu poţi să intri în această sarabandă fără să ai o analiză bine făcută.

România susţine primirea a doar 1.785 de refugiaţi. Susţineţi o cifră mai mare?

E o temă cât se poate de importantă. E cea mai mare criză care afectează structura europeană şi cred că n-ar trebui să o abordăm alarmist. Se vorbeşte pe un ton panicard de parcă au intrat ieri sute de mii de migranţi în România şi nu avem ce să facem cu ei. Am încredere în instituţiile statului. Toţi factorii politici de decizie au avut consens, mai puţin Traian Băsescu, dar el nu mai este un factor de decizie.Toţi am mers în aceeaşi direcţie. Toţi suntem adepţii solidarităţii. Puţin echilibru în toată discuţia nu ne-ar strica. România poate să primească aproape 1.800 de oameni. Nu cred că este normal şi firesc să ni se ceară mai mult.

Veţi susţine o altă moţiune de cenzură în toamnă?

Abia a început sesiunea. Suntem preocupaţi cu priorităţile legislative. Am reuşit să promovăm Codul Fiscal, dar mai aveam legea salarizării şi legea votului prin corespondenţă pe care vrem să le adoptăm şi să le trimitem la promulgare. Vom găsi momentul oportun şi pentru moţiune. Din păcate, în acest moment nu avem majoritatea parlamentară. Oamenii raţionali din PSD înţeleg că Victor Ponta la Palatul Victoria va fi o piatră de moară la alegerile de anul viitor. 

Aţi mai avut discuţii cu domnul Oprea?

N-am mai avut, pentru că vicepremierul a anunţat public că-l susţine pe Ponta în continuare. Înainte de moţiune vom avea o ultimă discuţie. Dacă nu va vrea să ne susţină, ar trebui să ne asumăm că suntem în Opoziţie şi nu-i niciun bai că PNL este în Opoziţie. Dar să-şi asume şi domnul Oprea că-l ţine în continuare pe domnul Ponta la guvernare.

Vă doriţi să intraţi la guvernare acum? 

Evident la primul lucru pe care mi-l doresc este un Guvern minoritar al PNL. Dacă mâine s-ar schimba Guvernul, ai mai avea un timp destul de scurt până la alegerile locale. Deci un Guvern minoritar s-ar descurca minunat până atunci. 

Rămâne Cătălin Predoiu premierul din umbră?

Nu s-a schimbat absolut nimic. Lucrăm la echipă. 

Există peste 10 iniţiative de modificare a Codurilor Penale. Ele s-au amânat penbtru această toamnă. Aţi discutat cu domnul Dragnea această problemă?

Poziţia publică a PNL a fost împotriva acelor modificări. Atunci când îţi asumi o reformă de recredibilizare a Parlamentului, cum a făcut-o PSD, îţi asumi că proiecte  de genul acesta nu-şi mai au locul. Totuşi, dacă PSD vrea să treacă asemenea proiecte, are suficiente voturi să o facă, deşi vocea Opoziţiei a reuşit să oprească multe proiecte. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite