Alegeri parţiale pe 3 februarie: Liviu Dragnea şi-a desemnat succesorul la şefia CJ Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Gâdea (dreapta) este propunerea USL pentru şefia Consiliului Judeţean Teleorman FOTO Mediafax
Adrian Gâdea (dreapta) este propunerea USL pentru şefia Consiliului Judeţean Teleorman FOTO Mediafax

Duminică, 3 februarie, vor avea loc alegeri parţiale pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Teleorman, dar şi pentru primăriile din nouă judeţe, informează Autoritatea Electorală Permanentă.

Alegerile parlamentare de anul acesta au lăsat nouă localităţi fără primari, aceştia luând drumul Parlamentului. Şi Consiliul Judeţean Teleorman a rămas fără preşedinte, cel care a câştigat alegerile locale, Liviu Dragnea, fiind acum deputat de Teleorman, vicepremier şi ministrul Dezvoltării.

La data de 3 februarie se vor organiza alegeri parţiale în trei oraşe şi şase comune din ţară. Astfel, se vor alege primari în municipiul Slatina din judeţul Olt, în municipiul Turnu Măgurele din judeţul Teleorman, în oraşul Covasna din judeţul Covasna, în comuna Drăgăneşti din judeţul Bihor, în comuna Drăguşeni din judeţul Botoşani, în comuna Avrămeşti din judeţul Harghita, în comuna Doljeşti din judeţul Neamţ, în comuna Vitomireşti din judeţul Olt şi în comuna Bujoru din judeţul Teleorman.

Liviu Dragnea şi-a propus mâna dreaptă pentru şefia Consiliului Judeţean

Şi primarul municipiului Turnu-Măgurele, Nicolae Mohanu, a câştigat un mandat de senator, din partea PSD, în colegiul Turnu-Măgurele, lăsând oraşul văduvit de edil. Mohanu a absolvit, în 1972, Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi este primarul turnenilor din 1996. Singurul candidat pentru funcţia de primar al municipiului este Dănuţ Cuclea, care se bucură de sprijinul politic al USL şi este viceprimarul oraşului.

Tot în Teleorman a rămas fără primar şi comuna Bujoru, întrucât cel care a ieşit câştigător la alegerile locale din vară, Dian Chiran, însă cauza nu a fost drumul Parlamentului, ci decesul edilului la data de 7 decembrie anul trecut. Dian Chiran era la cel de-al treilea mandat de primar al comunei teleormănene Bujor.

Funcţia cea mai importantă pentru care se organizează alegeri parţiale în judeţul Teleorman este, însă, aceea de preşedinte al Consiliului Judeţean, întrucât Liviu Dragnea, cel care a câştigat în iunie al patrulea mandat pentru această funcţie, a devenit, în decembrie, deputat de Alexandria. Principalii candidaţi pentru ocuparea acestei funcţii la alegerile parţiale care vor avea loc pe 3 februarie sunt Adrian Gâdea, din partea USL, Constantin Amarie din partea PDL şi Tudor Neagu din partea PP-DD.

Liviu Dragnea: „Adrian Gâdea este un tânăr în care eu am învestit multe speranţe”

Propunerea USL pentru preşedinţia Consiliul Judeţean este Adrian Gâdea, vicepreşedintele Consiliului şi cel care asigură interimatul instituţiei în această perioadă. Gâdea a fost director coordonator adjunct la Casa Judeţeană de Pensii Teleorman, Manager al Centrului de Sănătate Furculeşti şi Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice Furculeşti. Despre Adrian Gâdea, actualul vicepremier Liviu Dragnea a vorbit în cel mai elogioşi termeni:

„Dacă voi fi ales deputat, şi sper să fiu ales deputat, cel pe care îl voi propune pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman este un om pe care l-am ţinut mult lângă mine, un om pe care l–am urmărit cu foarte multă atenţie. El a acumulat foarte multă experienţă şi îmi inspiră încredere că tot acest curs de dezvoltare al acestui judeţ va fi continuat cu multă seriozitate. Numele lui este Adrian Gâdea şi este un tânăr în care eu am investit foarte multe speranţe, un tânăr căruia îi voi lăsa o responsabilitate extrem de importantă. Nu are o instituţie greu de condus, are o instituţie la cheie. Ceea ce trebuie să facă de acum înainte este să intre în mintea şi în sufletul teleormănenilor şi să-i convingă că tot ceea ce face în acest judeţ este pentru ei”, spunea Liviu Dragnea, în cadrul conferinţei în care şi-a anunţat candidatura pentru un scaun de deputat.

Democrat-liberalul Constantin Amarie este fost deputat în legislatura 2004 – 2008 şi până în iunie anul trecut a fost inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman.

Alegeri pentru Slatina, după ce pesedistul Darius Vâlcov a devenit senator

Cel care a ocupat funcţia de primar al municipiului Slatina până la alegerile parlamentare de anul trecut a fost Darius Vâlcov. Vâlcov a fost primar al Slatinei timp de opt ani susţinut de PDL. Anul trecut, pe 27 martie, acesta a anunţat că părăseşte formaţiunea democrat-liberală în favoarea social-democraţilor. Darius Vâlcov, actual senator de Slatina din partea PSD, a pierdut la momentul respectiv mandatul de primar, pe care l-a recâştigat, însă, la alegerile locale care au avut loc vara trecută. Motivul pentru care Vâlcov a părăsit PDL, în martie, au fost fondurile insuficiente alocate de Guvern oraşului, deşi formaţiunea se afla în coaliţia de guvernare.

image

Primari din tată în fiu în Vitomireşti, judeţul Olt

Candidaţii pentru funcţia pe care a ocupat-o până nu demult Darius Vâlcov (foto) sunt Minel Prina din partea USL (cel care asigură acum şi interimatul Primăriei), Ana Anghel din partea democrat-liberalilor şi independentul Marin Bobeş, fost deputat din partea PSD.

În judeţul Olt se vor organiza, de asemenea, alegeri la 3 decembrie, întrucât edilul comunei Vitomireşti, Constantin Rotea, a decedat. Rotea era primarul comunei din 1994 şi se afla la al cincilea mandat, câştigat cu sprijinul social-democraţilor. Propunerea USL pentru această funcţie este Robert Rotea, fiul răposatului primar. Democrat-liberalii îl vor susţine în această competiţie electorală pe Doru Boştină, iar formaţiunea consacrată de Dan Diaconescu va merge pe mâna lui Constantin Drăguşin.

Alegeri parţiale cu doliu şi în Covasna

Primarul oraşului Covasna, Lorincz Zsigmond, a murit la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, astfel încât pe 3 februarie vor avea loc alegeri pentru funcţia de edil al oraşului. Lorincz Zsigmond era la al doilea mandat de primar, obţinut cu sprijinul Uniunii Democrate Maghiare.

Candidaţii pentru această funcţie sunt Thiesz Janos (actualul viceprimar al oraşului) din partea UDMR, Malnasi Laszlo (fost primar între anii 1992 – 2000) din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Gheorghe Tabalai care este susţinut de partidul Forţa Civică şi de Sorin Iordan Popica, singurul independent din această cursă electorală. Candidatul PDL la primăria Covasna, Constantin Holospin, s-a retras din cursa pentru primărie în aceeaşi zi în care şi-a depus candidatura.

Alegeri parţiale şi în Bihor, după ce edilul a luat drumul Parlamentului

image

În comuna Drăgăneşti din judeţul Bihor, primarul comunei, Gheorghe Dănuţ Bogdan (foto), a ieşit câştigător în cursa pentru deputăţie, astfel că e nevoie de un nou primar. Candidatul USL pentru această comună este Ovidiu Banda, viceprimarul oraşului şi cel care asigură interimatul insituţiei. Bogdan era la al cincilea mandat de primar, iar Banda l-a secondat în funcţia de viceprimar în toţi cei 16 ani în Drăgăneşti, astfel că decizia nou-învestitului deputat Gheorghe Dănuţ Bogdan de a fi directorul de campanie al lui Banda în lupta pentru primărie nu surprinde pe nimeni. În această cursă electorală au mai intrat pedelistul Ionuţ Horaş şi independentul Rafael Popa.

În comuna Drăguşani din judeţul Botoşani, Guvernul a stabilit tot data de 3 decembrie pentru organizarea alegerilor pentru funcţia de primar al comunei, după ce câştigătorul scrutinului din iunie, Neculai Cucu, a decedat. În acest moment, interimatul instituţiei este asigurat de viceprimarul din Drăguşani, Eugen Nechita.

Alegeri parţiale secrete în Harghita

În comuna Avrămeşti din judeţul Harghita reporterii „Adevărul” nu au reuşit să afle de ce se organizează alegeri parţiale. Primarul comunei, Sczöcs Béla, nu a participat la alegerile parlamentare, deci nu ar fi putut să părăsească funcţia de edil penâtru una în actualul Legislativ. Am sunat la secretariatul comunei Avrămeşti, unde repondenta de la celălalt capăt al firului ne-a explicat că nu poate da niciun fel de detaliu despre alegerile parţiale din 3 decembrie, care vor fi organizate în localitate şi nici despre motivul pentru care e nevoie de aceste alegeri şi ce s-a întâmplat cu câştigătorul scrutinului din iunie. În acest moment, interimatul instituţiei este asigurat de Zsigmond Zoltan Csaba.

Primar de 20 de ani la Doljeşti, răpus de boală

În comuna Doljeşti din judeţul Neamţ, localnicii au rămas fără primarul care a condus comuna de 20 de ani. Gheorghe Cojocaru a câştigat primul mandat de primar al comunei în 1992, deci în iunie 2012 câştigase al şaselea mandat de primar. În septembrie, însă, Cojocaru a murit, astfel că pe 3 februarie localnicii din Doljeşti îşi vor alege edilul pentru prima oară fără opţiunea de a-i reînnoi acestuia mandatul.

Ultima zi de depunere a candidaturilor a fost 14 ianuarie 2012, întrucât potrivit legii depunerea candidaturilor se face cel mai târziu cu 20 de zile înaintea datei la care are loc scrutinul electoral. Campania electorală va dura 15 zile, va începe pe 20 ianuarie 2013 şi se va încheia pe 2 februarie 2013 la ora 7.00, se arată într-un comunicat al Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit legislaţiei în vigoare, „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor. Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul. Cetăţenii cu drept de vot, care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă unitate administrativ-teritorială cu cel puţin trei luni înaintea datei alegerilor, îşi pot exercita dreptul de vot în unitatea administrativ-teritorială respectivă.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite