Adevărul Live. Cătălin Predoiu: Dacă vrem să unificăm dreapta, trebuie să mă votaţi pe mine. Să nu risipim voturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu Foto: Eduard Enea
Cătălin Predoiu Foto: Eduard Enea

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, a vorbit, la Adevărul Live, despre proiectul său pentru Bucureşti, despre lupta cu Gabriela Firea şi cu Nicuşor Dan, dar şi despre viitorul său politic în condiţiile în care va pierde alegerile locale. Cătălin Predoiu le cere bucureştenilor să voteze pragmatic, adică pe el, pentru că e singurul candidat care o poate învinge pe Gabriela Firea, deci poate să oprească „pandelizarea“ Capitalei.


Cine a fost liderul care v-a propus să candidaţi?

Liderul care mi-a propus să candidez a fost Cătălin Predoiu. Am anunţat că îmi asum candidatura după ce a plecat Marian Munteanu. Am analizat şi am luat această decizie.

Nu regretaţi că nu aţi luat decizia înainte de a-l nominaliza pe Marian Munteanu?

În ceea ce priveşte soluţia Munteanu a fost o opţiune de ordin principial să meargă spre cineva apolitic. Fiecare oment avut particularităţile. Eu cred că acum, privind rece, eliebrat de presiunile momentului, putrem vedea că la fiecare pas s-a acţionat logic.

Nu aţi pierdut din încrederea electoratului?

Nu văd de ce este un motiv de neîncredere luarea unei decizii pe anumite principii. Întâi s-a plecat cu candidaţi din partid, apoi s-a deschi partidul spre un candidat apolitic. În fine, după această etapă, am ajuns la concluzia că cel mai bun răspuns pentru cei care acuzau PNL că nu are soluţii, să venim cu o candidatura din partid. PNL a dat dovadă de anduranţă, funcţionând în echipă şi mergând în echipa. Spre deosebire de alte partide unde, cum e la PSD, după condamnarea lui Dragnea s-a declanşat un spectacol grotesc. Am vrut să fac această antiteză. Caracterele se văd în momentele dificile.

Candidatura dvs. este riscantă. Aţi sărit din calitatea de premier din umbră în cea de canddat la lumină. O eventuală înfrângere nu ar însemna sfâtşitul dvs. politic?

M-am aşezat din candidatura de premier, de premier din umbră. Mi-am făcut treaba acolo. M-am aşezat în această candidatura. Despre riscuri, ce să spun. Ca unul care a făcut armata la Paraşutişti cred că nu sunt riscuri.

Nu vă mai gândiţi la funcţia de premier?

Nu. Am alt proiect.

Simţiţi că partidul vă sprijină în totalitate?

Tot partidul e cu mine, de la vârf şi până la bază. Am primit mesaje de încurajare din toată ţara. Am fost felicitat şi de copreşedinţi. Suntem o echipă unită şi vom câştiga alegerile.

Cu echipa de la Sectoare cum vă înţelegeţi?

Lucrurile merg ca pe toate acolo. Chiar de dimineaţă am avut o şedinţă cu ei. Săptămâna viitoare intenţia mea este să ies pe stradă, să fim acolo alături de oameni. Echipa este fără fisură. Voi fi în tranşee alături de ei. Aşa aş fi fost şi din poziţia de lider de filială.

Aţi spus că vă veţi asuma rezultatul când Marian Munteanu era candidat.

Ca om politic trebuie să simţi mommentul. Dincolo de toate, trebuie să ai instinctul. E ca o busolă. Unele analize pot fi bune, altele pot fi greşite. E momentul să iau taurul de coarne şi să-mi asum pentru a merge spre victorie. Peste tot este o competiţie, peste tot e o încercare.

În clipa aceasta, deşi noi nu ne lăsăm şi sperăm să avem două tururi de scrutin. Avem un tur de scutin şi foarte mulţi candidaţi. Cei mai mulţi sunt pe partea dreapta. Cum veţi învinge candidatul PSD, care pare singură pe partea stângă?

Eu invit bucureştenii să privească imensul pericol reprezentat de PSD. Ei au un singur obiectiv comun: anti-Justiţia şi bugetul ţării. Ei vor doar puterea în sine, o putere pentru ei pentru a avea avantaje. Este incalificabil, inacceptabil, de neconceput ca un om condamnat pentru fraude electorale să vină şi să spună că mai vrea să organizeze alegeri.

Este incalificabil ca un partid demn de anii 30 ai lui Stalin să dea afară pe cineva că a vorbit. Îl rad pe acesta. Vor să-i taie capul. Ce vor aceştoi oameni? V-aţi da portofolul spre administrare unui condamnat penal? Eu nu l-aş da. Aruncă numai venin şi ură. Uitaţi-vă la feţele lor.. Ei vor să ne administreze banii şi să ne conducă vieţile.

Votaţi-mă pe mine să opresc PSD-ul în Bucureşti. Să nu mai risipim voturile. PSD-ul are în spate o maşină infernală de corupţie. Gândiţi-vă bine cine poate opri pericolul PSD. Singurul partid care poate să oprească PSD e PNL. Aici e vorba despre alb şi negru, nu o cale de mijloc.

În plus, după aceste alegeri, când vom trage linie, întrebarea este cine va putea să conducă oraşul. E un oraş cu bani cât patru ministere. Cetăţenii trebuie să conducă Bucureştiul, dar în frunte trebuie cineva cu experienţă. Este vorba de a conduce o birocraţie, de a dezvolta strategic un oraş pe baza unei vieţi de calitate.

Care ar fi principalele trei probleme, care ar trebui atacate direct?

Problemele sunt cunoscute. E vorba de trafic. E o urgenţă majoră. Bucureştiul e sufocat de trafic. Nu e vorba doar de confortul urban, ci şi de posibilităţile de dezvoltare economică. Apoi, e vorba de centura Capitalei care trebuie terminată. Trebuie cooperare cu Guvernul. Modernizarea transportului în comun, refacerea capacităţii operaţionale a RATB, soluţiile pentru parcări moderne, finalizarea proiectelor începute. Avem o singură parcare subterană modernă, cea la Universitate.

Siguranţa cetăţeanului e o doua problemă. Am văzut ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Poliţia nu a luat în serios un caz şi iată ce s-a întâmplat. Siguranţa se referă şi la imobile. Sunt imobile care au grad de risc ridicat. Trebuie văzut acele clădiri şi găsite soluţii de reconsolidare a acelor imobile. Apoi, avem sistemul sanitar. E o problemă partajată între Primărie şi Guvern. Sunt spitale care ţin de Bucureşti. Eu îl văd pe Primarul General ca pe un actor important. la masa Guvernului.

Nicuşor Dan spune că el ar fi pe locul II după Gabriela Firea. Îi veţi propune să vă susţină?

Nu iau în calcul chestiunea sondajului. Sunt premature. Am văzut cum se joacă cu sondajele. Nu de puţine ori cei care erau pe doi au terminat pe locul întâi. Cu Nicuşor Dan am discutat.

Când?

În urmă cu aproape o lună. Nu eram atunci candidat.  L-am invitat, alături de un alt coleg din partid, şi i-am explicat ce vreau să fac eu la filiala Bucureşti. Să fac un centrul de excelenţă politică. Vreau să promovez tineri şi oameni noi. Ciprian Ciucu e pe această idee, a deschiderii partidului. I-am zis că nu-i ofer nimic. L-am invitat să reflecteze serios cu cine se asociază apoi în politică. Văzusem nişte declaraţii ale doamnei Firea, despre o ofertă. Am vrut măcar să-i fac cunoscut proiectul meu. Vrea să sprijine o soluţie  de centru dreapta mai târziu sau vrea altceva? El a luat act, a zis „E interesant“, şi a rămas să mai vorbim. Nimic altceva. 

Nu sunteţi deschis la discuţii? Să-i spuneţi să unificaţi dreapta?

Dacă vrem să unificăm dreapta, trebuie să mă votaţi pe mine. Restul sunt discuţii politice. Trebuie să fim pragmatici şi responsabili. Merită să plătim acest preţ, să dăm Capitala pe mâna PSD? Pentru ce? Pentru câteva ambiţii care nu se pot materializa. Respect pe toată lumea şi toţi au dreptul la competiţie. N-are cum să câştige nimeni de pe dreapta în afară de candidatul PNL. Înţeleg că oricine îşi manifestă dorinţa de câştiga. Să fim serioşi! Vreţi să pandelizăm Bucureştiul? Să facem Bucureştiul o anexă a Voluntariului? Să aducem soluţia sacoşelor aici.

La fel se poate spune după alegeri că aroganţa PNL a făcut-o pe Gabriela Firea să câştige.

Mesajul meu e îndreptat către orice bucureştean care nu vrea ca Bucureştiul să fie pandelizat. Dacă vrem să oprim PSD,  trebuie să fim pragmatice. Nu să ne construim oportunităţi pe costul bucureştenilor.

Nicuşor Dan s-a prezentat ca un candidat anti-sistem, încercând să atragă electoratul nemulţumit de cele două partide. Dvs. cum veţi atrage electoratul acesta?

Metoda asta de a te prezenta ca fiind anti-sistem, deşi e din sistem, nu e nouă. El e deja un candidat de partid. Celor nehotărâţi le adresez următorul mesaj: să vadă carierele fiecărui candidat. Ce expertiză au, la ce sunt potriviţi şi ce capacitate au. Eu pot să iau oricând o foaie de hârtie şi să scriu despre ce am făcut. Am capacitatea politică de a lupta şi după alegeri. Cine poate lucra pentru a duce la bun sfârşit proiectele? Eu am experienţă. Am lucrat cu un Parlament ostil şi cu un Parlament cu majoritate pe muchie de cuţit.

Majoritatea a fost asigurată de PSD şi PNL. L-aţi susţinut pe Sorin Oprescu. Veţi căuta să găsiţi o soluţie de consens dacă veţi ajunge primar sau veţi încerca să formaţi o majoritate?

În primul rând, lucrurile sunt nuanţate aici. Oprescu a fost susţinut de PSD. Apoi, Oprescu a fost susţinut de USL. Dar hai să lăsăm trecutul.  E important să avem o majoritate în Consiliul General. Să încercăm să asigurăm o cooperare de centru-dreapta în Bucureşti. Să fim axaţi pe investiţii, pe susţinerea familiei, nu pe jumulirea banului public.

Electoratul care îl susţine pe Traian Băsescu vă interesează?

Mă interesează orice cetăţean al Capitalei care nu vrea PSD. Nu e vorba de un atac la persoană, ci de un fenomen. E un ghem de interese din jurul PSD. Uitaţi cum şi-a sfârşit mandatul Oprescu.

Mai putem recupera astfel încât să nu pierdem candidatura la Campionatul european 2020?

Refuz cuvântul imposibil. Trebuie văzută situaţia dosarului la forurile europene, să vedem decalajele. Nu poţi să-ţi asumi obiective măreţe, dacă nu faci treabă. A fost un lobby al oamenilor cunoscuţi. Probabil Gino Iorgulescu, dar şi alţii. Pierdem mult ca încredere şi ca imagine. Bucureştiul poate să fie un loc al manifestărilor culturale, al competiţiilor sportive. Priviţi la Cluj sau la Sibiu. Câte trup vin acolo.

Mâine începe campania electorală. Dincolo de haina dvs. de elitist... Va trebui să vă suflecaţi mânecile şi să beţi o bere cu bucureştenii. Sunteţi pregătit?

Am mai facut campanii şi îmi place. Oamenii când mă vedeau în campanii mă considerau scorţos. Mi-au spus colegii că sunt ok: am mers în pieţe, am mers la târguri de cai. Sunt obişnuit să merg pe stradă. Am făcut campanii în toată ţara. Contactul cu oamenii mă încarcă foarte mult.

Vă incomodează că principala dvs. adversară este femeie?

Nu. O respect pe doamna Firea, respect femeile. E un candidat ca oricare altul. Atunci când combat poziţiile şi argumentele altcuiva nu înseamnă că nu-l respect. Cuvintele mai dure nu au fost orientate spre dânsă, ci spre ceea ce e în spatele dânsei. E vorba de fenomen.










 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite