Adevărul Live. Andrei Năstase, candidat  la Primăria Chişinăului: Am rezistat ispitelor lui Plahotniuc, cel care a corupt tot ce putea corupe. DNA, treci Prutul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Năstase FOTO Eduard Enea
Andrei Năstase FOTO Eduard Enea

Andrei Năstase, candidatul proeuropean la Primăria Chişinăului la alegerile din 20 mai, a vorbit, la Adevărul Live, despre lupta electorală pe care o duce peste Prut cu candidaţii susţinuţi de Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc, politicienii care controlează Republica Moldova. Andrei Năstase  a rezistat ofertelor lui Plahotniuc şi acum cere DNA-aului românesc să treacă Prutul într-o ţară măcinată de corupţie.

Report Adevărul: Candidaţi la Primăria Capitalei după zece ani în care primar a fost Dorin Chirtoacă, un primar liberal, unionist dar şi proeuropean. Ori, am văzut că Dorin Chirtoacă a sfârşit printr-o serie de dosare penale. E greu pentru dumneavoastră acum, candidat proeuropean, să mai motivaţi electoratul după modul în care şi-a încheiat Dorin Chirtoacă mandatul?

Andrei Năstase: Este foarte greu, şi nu doar la nivelul Municipiului Chişinău avem această problemă.Din 2009 încoace, în toată Republica s-au perindat acele alianţe aşa-zis proeuropene Plahotniuc-Filat-Ghimpu, unii din umbră, alţii pe faţă. În spatele acestei flamuri proeuropene, adesea şi româneşti, s-a furat ca în codru în Republica Moldova, s-a furat de-a valma. Din păcate acest lucru s-a întâmplat şi în capitală. În ce priveşte domnul Chirtoacă, l-am avertizat ce înseamnă domnul Plahotniuc, regimul său, instituţiile capturate de el, încă din iunie anul trecut şi am pornit de la ideea că este nevinovat – l-am avertizat că va trece prin acest colimator al oligarhiei de la Chişinău, i-am cerut atunci să-şi dea o demisie de onoare, făcând posibile alegerile de la Chişinău ceva mai devreme. Din păcate, domnul Chirtoacă a înţeles mesajul mult prea târziu şi a decis să îşi dea demisia în ultimul ceas.

Aceste alegeri vin într-un sistem propriu regimului de la Kremlin, preluat de cei doi parteneri de businessşi de politică şi de toate relele - Plahotniuc şi Dodon. 

Intraţi în competiţie împotriva lui Ivan Ceban, candidatul socialiştilor. Dumneavoastră mizaţi pe imaginea Maiei Sandu care vă susţine, de partea cealaltă e Ceban susţinut de Dodon, preşdintele ţării şi liderul unui partid cu mare priză la public.

Să ştiţi că Ivan Ceban, candidatul socialiştilor, este coordonat cu Plahotniuc, cel care în fond, mizează pe un candidat pretin proeuropean şi pretins independent. Plahotniuc fiind cel mai toxic politician din Republica Moldova, fiind atât de toxic a ales să se ascundă în spatele unei doamne care se prezintă a fi independentă, Silvia Radu, deşi a fost introdusă în primăria Chişinăului pe uşa din spate. Înainte de asta era şefa unei întreprinderi electrice, cu un salariu de peste 20.000 de euro, din contribuţiile noastre. În condiţiile în care 530.000 de pensionari din Moldova trăiesc sub limita existenţei.

În spatele meu stau oamenii, sunt cunoscut ca activist civic, sunt avocat de meserie. Există o polarizare excesivă pro-est şi pro-vest, am înceract să consolidez societatea. Am sprijinul doamnei Maia Sandu, am sprijinul partidului său şi al partidului liberal democrat, al societăţii civile active.

De ce nu aveţi şi sprijinul celorlalte partide de opoziţie?

Eu am să spun o chestie pe şleau. Faptul că în momentul de faţă au ţinut nevoia să susţină pe altcineva, e problema lor. Eu am susţinerea oamenilor şi sunt convins că oamenii vor vota cu bună-credinţă. Ne caracterizează unitatea, dezbinaţi nu avem nicio şansă.

Sunteţi avocat, cum de n-aţi ajuns în anturajul lui Plahotniuc?

Nu am dat curs ispitelor la care am fost supus. Acest individ este un proxenet penal şi politic, aştept să mă dea în judecată într-un spaţiu european, civilizat. În România momentan, partenerii săi de rele se bat cu justiţia în loc să se bată cu corupţia. Mai greu în Moldova unde controlează totul, procuratură, justiţie, banca naţională. A corupt tot ce a putut corupe. Veţi găsi tot felul de oameni în partidul lui – atraşi de bani, de frică. Plahotniuc are o calitate – îţi dă banul şi în acelaşi timp te face vulnerabil cu un dosar penal. Aşa a făcut şi cu Leancă şi cu tot haremul lui.

Aveţi vreun sondaj acum? Cum arată?

Nu există sondaj mai bun decât a merge la oameni. Sondajele în Republica Moldova au ajuns doar unelte de manipulare şi atât.

Vă consideraţi favorit la aceste alegeri?

Nu m-am considerat că vin din spate, mi-am pus doar problema să ajung la cât mai multă lume. Am o echipă formată din tehnocraţi, profesionişti, din mediul de afaceri şi asociativ. Sunt sigur că vom reuşi să atragem simpatia prin calitate, indiferent de confesiune, etnie, etc. Din orice confesiune ai fi, groapa nu te alege, dacă dai cu roata în ea.

Dacă mă uit la realitatea politică, ar putea exista un tur doi cu doamna independentă şi cu candidatul socialilor. Vă e frică să nu prindeţi turul doi?

Eu cred că trebuie să ne punem problema să câştigăm alegerile din primul tur. Dacă conştientizăm pericolul preluării sau menţinerii în ghearele oligarhilor de sorginte sovietică, cred că vom câştiga din primul tur. Oamenii din România trebuie să înţeleagă că parteneriatul PD cu PSD nu se va opri aici. Există o axă Moscova-Chişinău-Bucureşti , oamenii nu trebuie să uite de asta.

Dacă ne uităm la alegerile prezidenţiale ce vedem, o axă pro-europeană sau pro-rusia?

Nu cred că ar trebui să  facem o paralelă între cele două scrutinuri. Eu vreau să vă spun că în 2009, Moldova era orientată clar spre UE, după o guvernare aşa zis „pro-europeană”, vectorul pro-vest avea doar 37%.  Cei care îşi ziceau proeuropeni au fost şi cei care au realizat „furtul secolului”. S-a furat 13% din PIB. O treime din ceea ce s-a acumulat acolo din generaţii. Aceste hoţii nu s-au făcut de Putin sau de pro-ruşi, ci de nişte băieţi veseli care îşi spuneau proeuropeni şi se băteau cu pumnii în piept că sunt şi unionişti. 30 de milioane de dolari au trecut prin instituţiile noastre şi au plecat în offshore. Unul din sloganurile noastre era „DNA treceţi Prutul”. Ar trebui să o facă şi acum. Plahotniuc a fost dat în interpol şi italieneşti, nu doar rusesc. Are un parteneriat strâns cu primăria de aici, cu PSD.

Care sunt trei măsuri pe care le veţi lua în calitate de primar?

Mandatul meu este de doar un an. Am un program de scurtă, de medie şi de lungă durată. Republica suferă în mod real de corupţie şi de haos la nivel administrativ. Transportul public, este important, ar fluidiza şi ar spori confortul. Drumurile. Un lucru extrem extrem de grav în Chişinău este salubrizarea. Spaţiile verzi, lipsa jocurilor de joacă pentru copii, serviciile eficiente în educaţie şi sănătate. Dar ceea ce pot face într-un an de zile este doar să pun bazele unei administraţii eficiente. Vreau să preiau bunele practici din România şi din capitalele europene, să transform şi eu capitala Republicii Moldova într-o capitală a inovării cum e Clujul.

Pentru asta aveţi nevoie de o majoritate în Consiliul General. Cum arată aritmetica acum?

E adevărat, dar primarul capitalei îşi poate face o echipă bună. Dacă vii cu proiecte foarte bune, pui Consiliul în situaţia de a fi alături de oameni sau împotriva lor.

Aş vrea să vă mai întreb şi despre alegerile parlamentare din toamnă. Credeţi că e ultima şansă de a rămâne pe drumul european?

În 2017 am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a nu rămâne în ghearele mafiei. Acum fac acelaşi lucru, mă chinui să nu las primăria şi mai mult pe mâna oligarhiei. Cert e că există un mare mare pericol. Niciodată capitala nu a fost pe mâna forţelor ostile. Dar riscăm în momentul de faţă ca Chişinăul să ajungă pe mâna forţelor ostile. 
 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite