Ludovic Orban: Apelăm la moţiune de cenzură. PSD şi ALDE au doar un singur vot peste. Partidul lui Tăriceanu dispare. UDMR şi PSD au o legătură puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban a anunţat, la Adevărul Live, că PNL va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Tudose în clipa în care va avea matematic şanse să treacă. Liderul liberal susţine că majoritatea PSD-ALDE mai stă doar într-un singur vot, însă UDMR şi minorităţile naţionale sprijină din umbră actuala Putere. De asemenea, Ludovic Orban a criticat măsurile fiscale propuse de PSD.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări live emisiunea.

Adevărul: Ce a fost cu sesiunea extraordinară de la care a lipsit chiar domnul Dragnea?

Ludovic Orban: Punctul nostru de vedere e că nu a fost sesiunea extraordinară nici la Cameră, nici la Senat. Convocarea sesiunii extraordinare se face fie de preşedintele României, fie de Biroul Permanent (BP), fie de o treime dintre parlamentari. Nici BP de la Cameră, nici cel de la Senat nu s-a întrunit legal. La Cameră au fost prezenţi 4 din 13 parlamentari, la Senat au fost 6 din 13. La Senat a mai fost un personaj straniu, care în loc să se ocupe de achiziţiile pentru Armată (Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării - n.r), a venit la şedinţă. Neexistând sesiune extraordinară nici la Cameră, nici la Senat aceste ordonanţe nu pot intra în vigoare. Dacă vor fi publicate în Monitorul Oficial, ele nu vor fi în legalitate. Lucrăm chiar în acest timp la o sesizare. Din păcate, nu ne putem adresa direct CCR. E, din păcate, o mare aberaţie.

 În ce constă aberaţia?

Legile, când sunt adoptate de Parlament, CCR se poate sesiza sau poate fi sesizată. La ordonanţe, singura entitate care poate sesiza CCR este Avocatul Poporului. Dar nu ne putem aştepta la nimic de la un angajat mărunt al PSD. Cred că portarul de la PSD este mai puţin slugarnic faţă de PSD decât Victor Ciorbea. Dar, constituţional, e singura noastră cale de atac. Din punctul nostru de vedere ordonanţele de urgenţă nu cum să intre în vigoare atâta timp cât nu am avut o convocare constituţională, legală. Ne vom adresa Avocatului Poporului. 

Am cerut partidului să inventariem, de la instalarea lui Victor Ciorbea, toate solicitările la Avocatul Poporului pe ordonanţe simple şi de urgenţă pe care Ciorbea nu le-a dus la îndeplinire, iar ulterior ordonanţele adoptate în Parlament au fost atacate. Ulterior, când CCR s-a pronunţat, ele au fost declarate neconstituţionale. Ciorbea a refuzat să-şi îndeplinească misiunea. E singurul apărător al constituţionalităţii când vine vorba de ordonanţe. Neîndeplinirea atribuţiilor e o încălcare gravă a legii, a competenţelor. După ce facem inventarierea ordonanţelor pe care Ciorbea a refuzat să le atace, vom lua măsuri, putând fi vorba chiar de o plângere penală.

Mă gândesc la Ordonanţa 55 privind traseismul primarilor. Avocatul Poporului a refuzat atunci să sesizeze la CCR.  A fost atacată doar după ce a trecut proiectul prin Parlament şi a fost declarată neconstituţională. Răul trebuie tăiat din rădăcină. Singurele ordonanţe ar trebui să fie cele simple, votate în baza legilor. În rest, Guvernul are la dispoziţie procedura de urgenţă şi angajarea răspunderii în Parlament. În prezent, prin Legea de funcţionare a Guvernului, ministrul iniţiator, cu premierul şi încă un ministru pot adopta ordonanţe. Doar trei oameni.

În cazul ordonanţei traseismului, PSD avea un scop: să atragă primari.

Primarii au trecut pentru că umbla Dragnea cu sacul de cadouri. Avea PNDL şi alte proiecte pentru mediul rural. După evaluarea mea, Ponta a câştigat aproape 300.000 de voturi la prezidenţiale pe baza ordonanţei trasesimului. 

În cazul acestei sesiuni extraordinare, care a fost miza?

Părerea mea este că Guvernul a înnebunit complet. Au trecut la măsuri antiliberale împotriva celor care muncesc. Au introdus impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritatea, contul special pentru plata TVA, majorarea salariului la 2.000 de RON.

Multe măsuri nu au fost adoptate şi aplicate datorită reacţiei energice a PNL, a societăţii civile, a mediului de afaceri. Acum, avem creşterea accizelor la combustibil, deşi de la 1 ianuarie 2017 nu a mai existat suprataxa pe combustibil. Ei, prin măsura pe care o iau, nu fac decât să aducă acciza la nivelul la care era până la 1 ianuarie. Este o măsură prostească. Ei recunosc că a crescut volumul de vânzări, dar încăsarile de accize nu au crescut. De ce? Nu au fost colectate. Ceea ce înseamnă că s-a dat liber la evaziune, mai ales pentru firmele clientelare.

Există anumite firme din clientela PSD cărora li se permite orice. Ei nu avut capacitatea să colecteze acciza aferentă vânzărilor. De aceea, vin şi bagă iar supraacciza. Consecinţele vor fi grave. La fiecare serviciu furnizat va fi o creştere. Va reduce competitivitatea produselor româneşti. Nu vor obţine niciun ban în plus, vă spun. Ei îşi dau seama că nu pot plăti toate pomenile date sau toate salariile promise. Prima şmecherie este creşterea inflaţiei. Se erodează puterea de cumpărare, cresc fictiv veniturile la bugetul de stat. Uitaţi-vă la energia electrică. A avut loc creşterea preţului pentru clientul captiv.

O altă şmecherie: creşterea salariului public.Ceea ce îi va rămâne în mână angjatului va fi de maxim 5%. Lor li se spune că le creşte cu 20-25%. Unde se duc banii din accize, de la creşterea preţurilor? La stat. Principalul câştigător nu va fi angajatul, ci statul hrăpăreţ condus de Guvernul Dragnea.  Creşterea economică nu poate fi făcută prin creşterea artificială a cererii sau prin ajutoare sociale. Dacă nu intră în funcţiune motoarele creşterii reale s-a terminat. Ei se ocupă numai de cârpit doar pentru a plăti pomeniile lor. 

Proiectul pentru TVA plătit în cont separat cum îl vedeţi?

E o aberaţie. Marea Britanie încearcă să introducă de mai mult timp şi încă nu e introdus. În Italia funcţionează numai la firmele care au contracte cu statul, adică pe contractele de achiziţii publice. Noi suntem primii care vrem să introducem pe scară naţională această măsură stupidă care e şi la limita Constituţiei. Ne gândim să o atacăm la CCR. 

Blochează nişte bani ai firmelor.

Ce spun ei în expunerea de motive: nu suntem capabili să colectăm TVA-ul. Avem cea mai mare evaziune la TVA din Europa. Păi, băi, tâmpiţilor, voi sunteţi de vină că nu sunteţi în stare să colectaţi TVA-ul. Nu sunt de vină firmele. Voi ce faceţi? Penalizaţi şi faultaţi exact firmele care plătesc TVA-ul. 

Ce înseamnă măsura. Se înfiinţează un cont în care tot ce încasezi TVA pe facturile pe care le emiţi de la partenerii de afaceri intră în contul respectiv. Bani de care tu nu ai voie să te atingi. Asta înseamnă că sunt blocaţi banii respectivi, atât pentru plătitorii de TVA care plătesc lunar, dar mai ales pentru plătitorii de TVA care plătesc trimestrial. Aceste firme vor fi lipsite de capitalul de lucru. banii erau folosiţi pentru creşterea cifrei de afaceri, pentru finanţarea pe termen scurt. Ori, banii ăştia nu vor mai fi la dispoziţia firmelor. Firmele vor trebui să ia credite, deci le va creşte clar costul de finanţare. Evaziunea în zona TVA-ului se face acum în două moduri mari. Primul mod este tranzacţionarea mărfii fără acte. A doua formă e înfiinţarea firmelor fantome cu cetăţeni de toate naţiile, care rămân încărcate de datorii.

Am văzut că se modifică Codul Muncii. Mi se pare că ne întoarcem la epoca ceauşistă. Mă aştept să angajeze supraveghetori să-i urmărească pe angajaţi. Mai au să ajungă la impozitul pe bacşiş. 

În Educaţie s-au produs mici cutremure prin declaraţiile şi propunerile ministrului Pop?

Cea mai tare declaraţie rămâne cea referitoare la învăţământul gratuit. Băiatul ăsta a fost undeva prin sindicate? Cred că a pierdut mai mult timp pe acolo decât la catedre. Acum, e problema manualelor auxiliare. Când începe şcoala, copiii nu vor avea culegeri. Aşteptăm manualele de Sport. 

Premierul a zis că e o glumă.

E o vorbă: dacă eşti prost, stai acasă. Au mai fost miniştri mai ciudaţi, dar ca Liviu Pop nu am văzut. Orice partid normal l-ar fi trimis acasă. El se dă în continuare în bărci. 

Ce va face PNL?

Noi am sesizat CCR şi pe Ordonanţa 4, adică ordonanţa prin care angajatorii vor fi obligaţi să plătească taxe integrale chiar dacă au angajaţi part-time. Aşteptăm să se întoarcă Avocatul Poporului. Avem cinci argumente beton. Nu se poate să nu vadă domnul Ciorbea, chiar dacă are ochelari. Am avut reacţii pe orice fel de prostie a Guvernului. Creşterea accizei nu poate fi atacată la CCR. O să încercăm să-i convingem pe parlamentarii care nu sunt în PSD să voteze împotrivă. Acum, PSD şi ALDE au un singur vot peste majoritatea absolută. Pe ei îi ajută minorităţile şi UDMR. O să încercăm să ne adresăm fiecărui parlamentar în parte. 

În programul de guvernare al lui Tudose nu se vorbeşte de creşterea accizei la combustibil. Ceilalţi nu sunt obligaţi să voteze în vreun fel. Uitaţi-vă la pensiile speciale. Sunt toate creaţiile PSD şi ale lui Gabriel Oprea. Ei sunt cei care încep să se revolte acum împotriva pensiilor speciale. În ultimele şase luni, atunci când se calculează pensia, cei din conducere îşi dau tot felul de sporuri. 

În cazul pensiilor s-a zis că a fost dorinţa de a-i face pe unii din sistem să se retragă. 

A fost o treabă premeditată. La ora actuală sunt destabilizate structurile care asigură siguranţa cetăţeanului şi securitatea statului. S-a urmărit să-i determine să se pensioneze. Cine acceptă pensionărilor? Miniştrii. Aşa se întâmplă şi la doamna Carmen Dan, dar şi la Ministerul Apărării. 

Cum e şi cazul consilierei lui Carmen Dan.

Da, a fost pensionată, pentru a fi reangajată. Carmen Dan trebuia să plece în prima secundă de acolo. 

Şi PNl ce face? De ce nu iniţiaţi moţiuni simple? 

O să combatem şi cu moţiuni simple şi cu moţiunea de cenzură, dar vom apela atunci când există într-adevăr cea mai mare şansă ca moţiunea de cenzură să fie adoptată. Moţiunea de cenzură nu rebuie folosită ca un instrument electoralist, părerea mea e că acum trebuie gândită cu maximă seriozitate moţiunea de cenzură şi trebuie depusă în momentul în care are cea mai mare şansă să treacă, în momentul în care legăturile din interiorul coaliţiei sunt rupte şi unde există într-adevăr posibilitatea de a obţine voturi de la partenerii majorităţii parlamentare şi de la parlamentarii din interiorul majorităţii parlamentare. Sunt mulţi nemulţumiţi şi în PSD, şi în partidul lui Tăriceanu. ALDE nu are vreun viitor. 

Firma lui Tăriceanu cum se descurcă oare cu toate schimbările fiscale?

Tăriceanu nu face transport, el doar vinde maşini. Fiind la putere, nu prea mai e preocupat de creşterea business-ului personal. Niciun parlamentar ALDE nu a fost consultat privind programul de guvernare. Au fost de acord cu 11 măsuri antiliberale. 

PNL ar fi pregătit să formeze un Guvern?

PNL e mereu pregătit să-şi asume guvernarea. Avem şi ideile de guvernare şi oamenii potriviţi. Am demarat procedura de reorganizare a comisiilor de specialitate, regândirea programelor sectoriale. Eu nu sunt adeptul unui Guvern din umbră. Oricine e activ în comisia de specialitate poate să fie într-un viitor guvern, chiar ministru. 

Cum mai colaboraţi cu restul formaţiunilor de pe partea dreaptă?

Adversarul nostru politic e PSD. E vreau să transform PNL într-un partid apropiat de oameni, un partid de caracter, care să reformeze România. Îi aşteptăm pe cei care vor să ajute la dărâmarea PSD. 

Ce părere aveţi de Traian Băsescu? E foarte activ. L-a tot atacat pe Dragnea.

Sunt unii oameni care nu au simţul ridicolului. A fost preşedinte zece ani. În lumea civilizată, foştii lideri nu se mai implică în politică. Scriu cărţi, ţin conferinţe etc. Băsescu ar trebui să-i lase şi pe colegii săi de partid să-şi vadă de treabă. Singura excepţei e Berlucsconi, care vrea să facă politică până la 100 de ani. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite