Grigore Cartianu, la Adevărul Live: Robert Turcescu e un pion electoral. A renunţat la statutul de jurnalist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Grigore Cartianu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Jurnaliştii Dan Marinescu şi Grigore Cartianu au vorbit, la Adevărul Live, despre candidaţii înscrişi în cursa prezidenţială şi au comentat autodenunţul lui Robert Turcescu, despre care Cartianu crede că ar potenţa tema ofiţerului acoperit, în perspectiva campaniei electorale.

Principalele declaraţii:

Avem lista completă a candidaţilor şi vom vedea cum stă fiecare înainte de turnanta finală. Să discutăm despre lista scurtă: Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Tăriceanu, Macovei, Hunor, Meleşcanu. Pe Diaconescu nu l-aş pune.

Avem şi personaje exotice. Mai sunt în marja de eroare oameni care nu vor conta în bătălie, dar care în primul tur vor complica ecuaţia. Peste 90% din electorat e decis să meargă către câţiva candidaţi. Senzaţia este că în România, practic, oricine se poate înscrie.

Iohannis are peste două milioane de semnături, la fel şi Ponta. Cei de la PNL-PDL au fost abili. Destinul alegerilor prezidenţiale va ţine de cum se vor mobiliza ceilalţi.

Aseară a fost Klaus Iohannis la Realitatea şi vorbea despre turul II în care se vede intrat. Spunea că are speranţă că în tursul II vor veni chiar mai mulţi. Atunci se decide efectiv.

E ca la fotbal, finala e finală. Anul ăsta s-ar putea să fie atipic, s-ar putea ca în primul tur să avem o mobilizare mai mare. Va fi mobilizare mai mare pe dreapta. Meleşcanu e la un partid democrat-social, PDS. E clar că PSD va avea un candidat în finală, dacă nu se petrece un cataclism. Doar dacă se întâmplă un cataclism cu Ponta. PSD are variantă de rezervă: Tăriceanu. La Meleşcanu, intrăm în altă discuţie. Care e misterul Meleşcanu?

Să vorbim despre el. Se zvonea de ceva timp că va candida, nu ştiu de ce a aşteptat atât, ca dovadă că semnăturile au fost strânse între timp.

Ultima zi, ultima impresie. De ce să demisioneze de la SIE acum zece zile când putea să demisioneze ieri? E interesant ce face Meleşcanu. Mi-e neclar pe ce se bazează. Dacă s-ar baza pe partidul ăla, are şanse zero.

El vrea un partid, nu contează care este, pentru a avea reprezentanţi în secţiile de vot. Pentru independenţi e o situaţie mai complicată.

E clar că nu are partid în spate, dar oare nu îşi face el un calcul? E posibilitatea reală să fie blocat Iohannis şi atunci întreaga alianţă PNL-PDL e în aer.

Pe cine altcineva ai putea susţine? Cu Macovei nu ai şanse în turul doi, e clar că nu are carismă politică. Are un electorat de înaltă ţinută, dar e limitat. E mărunt. Poţi să faci rapid un studiu. Comanzi în regim de urgenţă. Se va vedea că Meleşcanu are mai mari şanse. Udrea iar nu are şanse. Ar intra în turul doi dacă ar susţine-o PNL-PDL, dar nu o vor susţine. Să o susţii pe Udrea înseamnă să intri în campania întinsă de PSD. Băsescu încă are împotriva lui o mare parte din electorat. Ei de asta au făcut distanţarea, de asta şi Băsescu îl atacă pe Iohannis atât de mult,  eu cred că îl ajută, deşi lasă senzaţia că îl ajută pe Ponta. Părerea mea e că îi va aduce sute de mii de voturi de la antibăsişti.

Electoratul de dreapta este foarte activ. Acest nucleu dur este împotriva lu PSD, a lui Ponta. El a mai spus acum cinci luni că în finala Ponta-Iohannis e de preferat Iohannis. Acest electorat băsist dur îl urmează cu sfinţenie pe Băsescu. PSD face eforturi teribile de a-i pune lui Iohannis ştampila de băsist. E clar că mizează pe ţinerea acasă a acelor alegători care nu vor vota de acum înainte cu PSD, dar nici cu Băsescu.

Revenind la Meleşcanu, el şi-o fi calculat ce şanse ar fi ca Iohannis să fie eliminat de Justiţie. Şi dacă sunt 20%, merită riscul. Şansele sunt majore atunci ca el să fie susţinut de PSD-PNL. E elementul-surpriză, e un om civilizat. Ar lua electorat şi de la PSD, electorat care nu se simte reprezentat de Ponta.

De Ponta mulţi nu se simt reprezentaţi. Dacă ar avea o alternativă la Ponta, cum e Meleşcanu, liberalul provenit din PSD, l-ar vota. El ar fi acceptat de Dreapta şi aici se va radicaliza totul anti-Ponta. Nu contează. Acum pe Dreapta l-ar vota şi pe Antonescu, dar pe Iohannis îl votează mai mulţi decât l-ar vota pe Antonescu.

Sunt variante care spun că Meleşcanu poate face jocul PNL-PDL, dar şi invers. Dacă Turcescu ar avea misiunea de a diaboliza agentul acoperit? Vine Meleşcanu care spune că e rezonabil. Studiile arătau că nu are impact electoral povestea asta. Senzaţia mea este că Turcescu, probabil şantajat, s.-a decis să contraatace. Aşa e şi în lumea serviciilor.

Turcescu e un pion electoral într-un joc pe care nu îl controlează el. A renunţat la statutul de ziarist, cel puţin temporar.

Turcescu a lansat scenariul cu Iohannis care nu mai poate candida şi cu venirea lui Meleşcanu.

A lansat toate scenariile posibile. E ca şi cum mergi la pariuri şi pui trei pronosticuri. A jucat la cacealma în ultimele săptămâni, toate variantele se băteau cap în cap.

Sunt variante logice, cumva. Meleşcanu s-ar putea să aibă ceva informaţii deosebite din poziţia sa.

La Meleşcanu e interesant şi proiectul pe care vine. Facem eforturi mâine să-l chemăm la Adevărul Live. Am lansat campania “Alege Preşedintele” şi mâine sperăm să vină domnul Meleşcanu să ne răspundă la întrebări. Proiectul lui, din ce am reuşit să aflu, e un proiect pe doi ani. Vrea să fie un preşedinte de tranziţie, propune un mandat de doi ani, modificarea Constituţiei, aşezarea pe alte baze a statului şi alegeri în 2016, concomitent prezidenţiale şi parlamentare. Este un proiect care ar împăca multă lume şi nu ar mai permite calcule.

Cred că modelul bun e acela cu preşedinte şi Parlament la patru ani, concomitent. Să ştie oamenii cui dau puterea. E o variantă nerealistă şi nu e constituţională.

Altul este de fapt atuul lui Meleşcanu: situaţia regională. E nevoie de un om care să înţeleagă lucrurile astea.

A fost ministru de Externe, şeful Informaţiilor Externe, este diplomat prin structura lui.

Când se merge la vot, contează dispoziţiile de partid, structurile. De asta Meleşcanu are nevoie de o maşinărie de partid. Dacă e singur, nu intră în turul doi. Dacă e cu PNL-PDL, e posibil să ia un procent în jur de 30%. Meleşcanu ar putea lua mai mult decât Iohannis. Iohannis a fost deja frăgezit de inamicii politici.  

 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite