Grigore Cartianu, la Adevărul Live: Cel mai mare partid din ţară este cel al nevotanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişe electorale în Piaţa Operei din Timişoara FOTO Mediafax
Afişe electorale în Piaţa Operei din Timişoara FOTO Mediafax

Grigore Cartianu a analizat luni, la Adevărul Live, surprizele care pot să apară în ultima săptămână de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Aceasta a precizat că cel mai mare „partid” din ţară este acela al nevotanţilor. Mai mult, el a precizat că PNL nu ar putea obţine mai multe de 15% la alegerile europarlamentare.

Cele mai importante declaraţii  

Grigore Cartianu: Eu cred că nu se mai poate întâmpla nimic spectaculos, adică să facă cineva o mare dezvăluie. În schimb, acea necunoscută, numită prezenţa la vot, poate avea un impact masiv.

     

 Partidul cel mai mare din România este partidul nevotanţilor care acum este curtat de 4-5 partide. Culmea este că acest electorat este de aproape 50%. Este adevărat că sunt partidele mai mici, de la Noua Republică, la Forţa Civică. Toată lumea spune aşa: pe noi ne interesează partidul nevotanţilor care vor să vină la vot. Aceste partide mici nu au forţa mediatică, nici oameni în teritoriu, poate nici mesaj.

Campania de până acum

PSD – Mândrii că suntem români; Trimitem la Bruxelles oameni mândri că sunt români. USL trăieşte

Cred că ambele sloganuri sunt dezgustătoare, însă amândouă cred că au efecte lăturalnice. Pe ceilalţi votanţi i-a dezgustat. 

PDL – Europa în fiecare casă

Este un sloganul civilizat. Asta nu are impact, însă eu remarc că PDL-ul are cea mai civilizată campanie. Nu credeam că Monica Macovei va „bântui” ţara, ea nu este un om de mers la firul ierbii. PDL a fost inteligent când au scos-o în ţară.

PMP – Ridicăm România

Sloganul ăsta este un pic mai sexist, mai ales când o pui pe Elena Udrea în faţă. E un fel de viagra electorală şi eu cred că pe lângă faptul că au plecat de la 0%, electoratul tânăr spune „hai să o ridicăm”. 

La ei nu cred că sloganul contează, ci asocierea Traian Băsescu. De aici şi insistenţa şui Băsescu de a se poza cu fundaţia asta. Dacă legea îi permite... Să nu uităm că şi Iliescu a făcut la fel cu PDSR.

PNL – Eurocampionii României

Nu este rău sloganul, s-ar putea să aibă impact. PNL are şanse majore să ia un procent foarte mic. Antonescu a spus că dacă nu i-a 20% demisia, eu zis să şi-o dea de acum. Părerea mea este că PNL va obţine 15%. 

Crin Antonescu este pregătit din toate punctele de vedere să facă un pas înapoi, lucru care l-ar ajuta pe plan politic.

Despre prezidenţiale

Pentru România ar fi formidabil să aibă un preşedinte procuror, care luptă cu corupţie. Daniel Morar ar fi o alegere bună.

Sondajele dau drept câştigătoare detaşată  alianţa PSD-PC-UNPR urmată, la mare distanţă de un pluton al partidelor de dreapta. Ce se mai poate schimba în şapte zile şi care este cuvântul care descrie cel mai bine această campanie electorală? Câţi români vor ieşi la vot duminica viitoare şi ce vor face liderii partidelor de dreapta în cazul unui eşec din ce în ce mai probabil la aceste alegeri? Acestea au fost doar câteva întrebări la care a răspuns Grigore Cartianu.

Despre inundaţii:

Liviu Iolu: Serbia nu mai este o ţară. Este un lac. Ei au nevoie de orice: apă, mâncare, cizme, ajutoare şi tot aşa.

Grigore Cartianu: Ponta nu îţi dă seama când un lucru este grav. Aşa cum a fost şi în cazul accidentului din Muntenegru. El are toate informaţiile şi cred că nici nu se uită peste el. Eu cred că el i-a inhibat pe cei din jurul lui, exact ca Ceauşescu. El intră foarte bine în matriţa lui Ceauşescu. 

Despre campania pentru europarlamentare:

Cartianu: Să-i spui copilului că, dacă va învăţa carte, va ajjnge mnistru, aşa cum le-a spus Grapini, e o scuipătură la adresa a sute de mii de studenţi. Niciun olimpic nu a ajuns parlamentar sau ministru.

Citeşte şi:

VIDEO Mircea Geoană: Cetăţenii i-au văzut pe europarlamentarii români certându-se ca la uşa cortului şi asta i-a făcut să-i considere inutili la Bruxelles

Senatorul PSD Mircea Geoană a explicat, la emisiunea "Ora 9 a României" de la Prima TV, că românii au încredere în instituţiile internaţionale, cum sunt NATO şi Uniunea Europeană, însă interesul lor la vot este extrem de scăzut, iar asta pentru că cetăţenii din România i-au văzut pe eurparlamentarii din ţara noastră certându-se ca la uşa cortului şi şi-au dat seama că aceştia sunt inutili în reprezentarea intereselor ţării la Bruxelles.

Cum împinge PSD moţiunea PNL dincolo de alegerile europarlamentare

PNL a depus, marţi, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta 3. Deşi conducerea Parlamentului trebuia să hotărască până acum data dezbaterii documentului, şedinţa s-a amânat din lipsă de cvorum, iar prevederile Regulamentului au devenit, pentru parlamentari, ceva mai flexibile. Liberalii cred, însă, că sunt sabotaţi de PSD, în plină campanie electorală.

INFOGRAFIE Sondaj: PMP suflă în ceafa PDL. PNL scade cu cât a crescut PSD

Ruperea USL şi înregistrarea oficială a partidului prezidenţial au reconfigurat scena politică – arată un sondaj INSCOP Research, privind intenţia de vot la alegerile europarlamentare, realizat la comanda ziarului „Adevărul”. Cercetarea a fost efectuată în perioada 1-7 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.056 de persoane.

USL moare judeţ cu judeţ

PNL înregistrează victorie după victorie în războiul cu PSD privind folosirea acronimului „USL“ în materialele de campanie ale social-democraţilor.  PSD spune că va da jos bannerele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite