ACL , noua ARD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blaga şi MRU, în 2012
Blaga şi MRU, în 2012

PNL şi PDL au ales la repezeală un nume de alianţă pentru alegerile prezidenţiale. Se va repeta scenariul din 2012, când PDL s-a vopsit în ARD?

PNL şi fratele său politic, redescoperit doctrinar, PDL, au stabilit să intre în campania pentru alegerile prezidenţiale sub umbrela unei alianţe, fiind acoperiţi de argumentul juridic că fuziunea este imposibil de realizat în câteva luni. Alianţa Creştin Liberală, prescurtat ACL, aşa se va numi pactul care îşi propune să dea ţării viitorul preşedinte. Cum s-a ajuns la acest nume? Eu nu pot să vă spun, dar, mai grav, nici liderii de dreapta nu vă pot spune. Dacă în cazul prezidenţaibilul PNL, PDL, sau PNL-PDL, capii dreptei au păstrat totuşi aparenţele unor sondaje de opinie, botezul alianţei a fost strict o afacere de familie. N-au folosit în niciun fel varianta întreabă publicul. Nu s-au sinchisit să comande un alt sondaj de opinie, n-au ieşit în stradă. Poate n-au mai fost bani. Nu şi-au mai chemat delegaţii la Bucureşti. Oare n-a mai fost timp? N-au aruncat nici pe site-urile partidelor, în treacăt, câteva variante de nume din care electoratul dreptei putea alege. S-au strâns vreo 10 oameni la o masă, liberali şi democrat-liberali, şi-au pus eticheta „echipă de negociere“, iar după câteva zile Buldogul, rebotezat nea Vasile, a ieşit în faţa porţii din Modrogan, şi, ca un tată care avea scris numele copiliului pe bileţel, a rostit repede că noul proiect al dreptei se numeşte Aliana Creştin Liberală. Iar electoratul dreptei trebuie să accepte şi să voteze acest nume fără să crâcnească.

Maniera în care cele mai mari partide de dreapta au optat să se redefinească m-a întors în timp. Mai exact, în toamna lui 2012, când strategii PDL au găsit o variantă fatală de a da cu mopul peste conştiinţa electoratului de dreapta schimbând numele partidului, siglă, culori, tot, doar - doar or primi câteva voturi în plus. Atunci au ascuns PDL în spatele ARD, portocaliul tare se transformase într-un roz ciclamen, iar trandafirul fesenist devenise inimă. Parcă acum îl văd pe Vasile Blaga zâmbind din afişe mâzgâlite cu un neinsiprat mesaj: „Repornim inima României“. PDL a fost lovit de electorat direct în inimă cu un 15% care i-a lăsat fără suflare pe liderii de atunci. Acei lideri ai dreptei care încercau să ajungă senatori sau deputaţi arătând electoratului semnul inimii născut din împreunarea palmelor, aşa cum mai fac uneori sportivii când, direct de pe terenul de joc, le dedică o victorie soţiilor aflate în tribune. Tot ei sunt şi azi. Metoda păcălelii prin rebranding n-a funcţionat în 2012. De ce ar funcţiona în 2014? Răspunsul la această întrebare îl vom primi pe 16 noiembrie, în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Şi pentru ca haosul să fie total, Klaus Iohannis & co, împreună cu Vasile Blaga & co, au programat în acest weekend un Congres comun unde va fi votată, fără emoţii, fuziunea dintre PNL şi PDL. Numele noului partid, după cum ştiţi, va fi tot PNL, în viziunea liberalilor. Sau noul PNL, după cum spun, uşor iritaţi, democrat-liberalii.

Deci, cu două luni înainte de startul campaniei pentru prezidenţiale, electoratul de dreapta va trebui să voteze o alianţă total necunoscută. Alianţă care se va transforma într-un nou partid, dar cu nume deja existent.V-am zăpăcit? Oamenii care au propus acest proiect clamează unitatea draptei, dar depănuşează conceptual şi imagologic viitorului candidat la preşedinţie de orice şansă, oricare ar fi el. PDL şi PNL se unesc prin alianţă sau prin fuziune, însă dezbină prin bulversare electoratul de dreapta. PDL ascunde măsurile de austeritate sub paravanul creştin-democraţiei, valoarea dictată mai degrabă de familia europeană din care face parte, nu de politica internă, în timp ce PNL ţine cu dinţii de istorie când vine vorba de un scrutin intern, dar, la Bruxelles, îşi refuză familia politică. Noua alianţă pleacă din start cu handicap onomastic ce poate cântări decisiv într-o competiţie cu stânga într-adevăr unită şi expusă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite