Şedinţă cu scântei, azi, în coaliţia de guvernare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi, la ora 17, are loc şedinţa coaliţiei de guvernare. Locul de desfăşurare a fost mutat, nu întâmplător, de la palatul Parlamentului la Guvern. Să priceapă bine şi colegii din coaliţie cine este astăzi jupânul. Şi cui trebuie să pupe ghiulul. Mentalitatea de a-ţi arăta puterea, inclusiv prin trucuri ieftine, ţine de un primitivism politic. Dar, în fine. Să vedem sub ce auspicii se va desfăşura această şedinţă a coaliţiei de guvernare.

Şedinţa de azi vine după o şedinţă a conducerii USR PLUS în care, conform unor ştiri de presă, Dacian Ciolos ar fi cerut ieşirea de la guvernare a partidului său. Nu s-a luat o decizie definitivă.

USR PLUS, dar şi Orban, vor cere socoteală premierului pentru dosarele din America

Nu reiau toată povestea, a fos dezbătută pe larg de presă. Mi se pare relevantă poziţia dlui Ionuţ Moşteanu, şeful deputaţilor USR PLUS:

„Premierul Cîţu este acuzat că a dat ţeapă unei bănci. Este o acuzaţie foarte gravă. Am încredere că premierul va clarifica URGENT acest aspect şi va elimina orice urmă de îndoială. Pentru bunul mers al Coaliţiei e nevoie de transparenţă şi încredere”, scrie Mosteanu pe facebook.

Urgent, adică astăzi în şedinţa coaliţiei. Nu mă îndoiesc că partenerii de la USR PLUS vor folosi prilejul să-l pună pe Cîţu pe jăratec, în legătură cu dosarele din America.

PNDL 3, denumit „Anghel Saligny

USR PLUS a dezavuat de săptămâna trecută viitorul plan PNDL 3, denumit acum Anghel Saligny. Argumentele celor de la USR PLUS constau în faptul că nu s-a făcut o analiză a rezultatelor de la PNL 1 şi PNL 2. În şedinţa conducerii USR PLUS s-a decis respingerea acestui PNDL 3, prilej de jaf din banii publici.

Şi în analiza Expert Forum de azi se spun cam aceleaşi lucruri:

”Având în vedere că multe dintre problemele menţionate anterior sunt încă prezente la nivel instituţional şi legislativ, considerăm că propunerea actuală de program poate continuă practicile netransparente şi ineficiente din perspectiva finanţelor publice şi dezvoltării comunităţilor în care se investeşte”. „Elaborarea unui nou program fără a rezolva probleme instituţionale şi fără a analiza riscurile apărute în programele trecute este hazardată. Deşi implementarea unor programe de dezvoltare locală este esenţială, acest fapt nu justifică graba şi problemele pe care le aduce propunerea actuală. Solicităm, aşadar, oprirea acestui proiect de OUG şi dezbaterea la nivel public a aspectelor menţionate în acest document”.

Florin Cîţu are altă opinie. „Prin PNDL noi nu plătim primarii, ci plătim companii din România care lucrează”.

Lucrează, lucrează, dar cu 2000 euro un bec, 80.000 euro un wc public, 50.000 euro un gard.

Primarii primesc banii şi îi distribuie firmelor de casă, care plătesc apoi comisioane la primari, partide şi politicieni. Nu cred că premierul Cîţu nu cunoaşte aceste lucruri. Doar face pe naivul ca să câştige voturi la congresul din 25 septembrie.

Doar că, ghinion. OUG de aprobare a PNDL 3 trebuie avizată de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, de la USR PLUS. Nu văd cum să treacă prin guvern fără acordul ministrului Justiţiei, fără ca asta să însemne o crasă ilegalitate.

Circulă ştirea că premierul ar vrea să-l remanieze pe Stelian Ion. De care nici preşedintele Iohannis nu este mulţumit. I-a şi remaniat pe Vlad Voiculescu şi pe Alexandru Nazare, fără să se consulte cu nimeni. Din convingerea că e dreptul său constituţional să facă acest lucru. La fel de constitutional, dacă continuă stilul acesta, este ca USR PLUS să părăsească guvernarea şi dl Cîţu să plece acasă. Stelian Ion s-a şi dezlănţuit cu atacuri fără perdea la adresa premierului, despre care spune că nu este de neînlocuit. L-a sfidat şi pe preşedintele Iohannis, declanşând concursurile pentru şefii de parchete fără consultarea cu preşedintele. Ba declarând ritos că avizul CSM, acum consultativ, să fie luat în considerare de către preşedinte.

Aşa că n-ar fi exclus, ştiindu-se susţinut de preşedinte cum s-a văzut şi ieri la ziua Marinei, ca premierul Cîţu să-şi anunţe colegii de coaliţie că a decis remanierea lui Stelian Ion. Nu de alta, dar n-ar putea promova OUG-uri fără avizul ministrului Justiţiei. Ce ar provoca un astfel de anunţ, nu este greu să ne imaginăm. Am senzaţia că premierul Cîţu îşi suprapreciaza puterea şi forţa.

Anunţul că-l va propune pe Dan Vîlceanu, prietenul său, ministru la Finanţe

Fără să întrebe pe nimeni, fără să se consulte cu nimeni, a şi decis cine îi va urma săptămâna aceasta la Finanţe, când i se termină interimatul. Culmea este că şi Orban nu este de acord ca deciziile conducerii PNL să fie ignorate de către premier. Care, se pare, joacă pe cont propriu la conducerea guvernului. Invocând susţinerea lui Iohannis.

După ce a făcut de unul singur rectificarea bugetară şi PNDL 3, premierul Cîţu vrea să fie sigur că banii din buget merg acolo unde trebuie să-şi răsplătească el susţinătorii de la congresul din 25 septembrie. Să vedem ce va spune coaliţia pusă în faţa unui astfel de aranjament.

Rectificarea bugetară

Alt prilej de reproşuri şi scandal. Ministerele conduse de USR PLUS nu sunt mulţumite de banii primiţi, în condiţiile în care premierul a prevăzut în rectificare bani pentru PNDL 3, şi şi-a dat singur la fondul de rezervă al guvernului sume foarte mari. Pe care le dirijează doar acolo unde doreşte.

Cel mai nemulţumit este Cătălin Drulă, care a primit un sfert din câte a cerut, pentru ca banii să se ducă prin PNDL 3 pe becuri de 2000 de euro. Forma finală a OUG de rectificare a apărut postată pe facebook de către Florin Cîţu, fără a obţine acordul coaliţiei mai întâi, aşa cum era normal.

Mlte probleme şi acuze reciproce, de o parte şi de alta, între partenerii de coaliţie. Florin Cîţu se bucură, se pare, de susţinerea lui Iohannis, pentru că este singurul care îl ascultă orbeşte. Dar USR PLUS pierde electoral, mai ales în condiţiile în care nu se fac reforme şi nu se pune capăt prăduirii banilor publici.

În condiţiile în care jumătate din USR PLUS ar dori să plece de la guvernare, şedinţa de azi a coaliţiei pare decisivă. Ce să facă Cîţu după spargerea coaliţiei de guvernare? Să conducă un guvern minoritar, fără talentul lui Orban de a cumpara-vinde din avantajele guvernării? Nu cred că va mai funcţiona o astfel de filosofie de guvernare. Mai ales că, în parlament, USR PLUS ar putea vota alături de PSD şi AUR pentru respingerea OUG-urilor şi legilor date de guvern.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite