VIDEO PSD: „Nu retragem ordonanţele. Nu facem nici un pas înapoi“. Liviu Dragnea: Iohannis este autorul moral al violenţelor de aseară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, absent miercuri de la lucrările Parlamentului, e aşteptat să apară la şedinţa PSD. FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea, absent miercuri de la lucrările Parlamentului, e aşteptat să apară la şedinţa PSD. FOTO Inquam Photos

Liderii PSD au decis, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), să nu retragă ordonanţa de urgenţă care modifică din temelii legislaţia penală. „Nu facem niciun pas în spate“, au spus liderii PSD în şedinţă, au relatat surse politice pentru „Adevărul“. Liviu Dragnea crede că preşedintele Klaus Iohannis este „autorul moral“ al violenţelor petrecute aseară în Piaţa Victoriei.

UPDATE Liviu Dragnea: Am discutat cu toţi colegii din ţară despre situaţia politică actuală. PSD este un partid care a câştigat alegerile corect. Guvernul a executat puterea în mod legitim, în baza votului primit de la cetăţeni. Orice încercare de subminare a activităţii Guvernului este o tentativă de destabilizării României prin mijloace mai mult sau mai puţin legale. S-a reconfirmat susţinerea politică a PSD în unanimitate. Să vă spun câteva lucruri despre această campania mincinoasă dusă în ultimele zile. O asemenea maşinărie de dezinformare eu am mai văzut la Revoluţie şi după Revoluţie. Avem tot rescpectul pentru cei care protestează, indiferent dacă e vorba de un om sau de 60.000 de oameni. În acelaşi timp, e important ca aceste opinii să se exprime fără violenţă, pentru că situaţia din Piaţa Victoriei nu este situaţia dorită de cei care au ieşit să-şi spună părerea. Rugămintea noastră pentru oamenii de bună credţină este să se delimiteze de grupările care au vrut să confişte acest protest. Sper ca MAI şi Parchetul să reuşească să afle cine a gândit, cine a organizat şi cine a plătit acţiunile violente de aseară. Vreau să felicit atât ministrul de Interne, cât şi Jandarmei care au acţionat exemplar. Azi au fost certaţi de preşedintele României, care, în opinia noastră, este autorul moral al violenţelor de aseară. Informaţiile de la SRI nu ajutau cu nimic în acţiunea MAI de aseară, trimise spre sms, între un om de la SRI unui secretar de stat de la MAI. Nu a trimis directorul SRI în mod instituţional către ministrul de Interne. I-am solicitat domnului Ţuţuianu să se verifice aceste lucruri, pentru că nu este admisibil ca şeful statului să certe nişte oamnei care au prevenit nişte violenţe. 

Despre OUG: Ordonanţa care a fost dată pentru o „gaşcă de politiceni“, cum spunea preşedintele. Vreau să vă spun cu toată sinceritatea, această OUG nu opreşte procesul în care eu sunt implicat, pe baza unei mărturii mincinoase obţinută prin presiune, declaraţie contrazisă de alţi martori care vor veni la proces, eu sunt acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual: falsul intelectual rămâne. Eu nu cer clemenţă de la nimeni. Am început procesul de redeschiderea dosarului Referendumului. Am o plângere penală împotriva procurorului Lucian Papici. Doamna Livia Stanciu ( care l-a condamnat pe Dragnea în dosarul Referendumul), după această sentinţă, s-a pensionat şi a mers la CCR. Aceste dosar politic, dar şi acest nou proces, eu vreau să mi le rezolv în instanţă. 

Altă manipulare şi dezinformare. L-am auzit la TV aseară pe un domn cu batistuţa la rever că e certă dorinţa nostră dorinţa nostră DNA cu DIICOT. Doamna Raluca Prună este cea care în 30 noiembrie anul trecut a anunţat că unul dintre proiectele ei este comasarea DNA cu DIICOT. Culmea e că această doamnă participă la organizarea acestor mitinguri. Nu avem asta în plan. Mi se pare o prostie ca cele două instituţii să fie comasate. Nu avem o astfel de intenţie. Am mai văzut o analiză care arată că punem mâna pe tot sistemul, pe toată Justiţia. Oameni buni, şi eu am ieşit în stradă când eram mai mic. Dorinţa mea este să fim informaţi. Această maşinărie de manipulare şi dezinformare, care nici măcar nu ştiu dacă îşi are originile la noi în ţară, este o aberaţie. Se încearcă ca oamenii să fie speriaţi de ceva care nu există. 

Un domn incita aseară să se vină la mine acasă. Eu le spun tuturor: sunt aici: nu am SPP, sunt doar eu cu şoferul, un băiat tânăr, dar destul de fricos. Am avut aseară o întâlnire şi cu ambasadorul SUA, cu care am stat două ore de vorbă.  

Despre ordonanţa în sine: Nu eliberează corupţii, nu acoperă corupţii. Nu mă interesează pe mine limta pagubei. Puteau să pună un leu. Nu e aşa cum s-a spus că până la 200.00 de lei se poate fura. Nu am de gând să scoatem în stradă 1 milion de oameni, pentru că ar fi o luptă între români, iar eu aşa ceva nu accept. le-am cerut colegilor mei să demareze o strângere de semnături, în speranţa că nu va escalada acest conflict. Am văzut că domnul preşedinte va chema săptămâna viitoare partidele la consultări. N-ar putea renunţa la acest weekend măcar o dată în viaţă, că poate s-ar organiza mai rapid. S-a făcut şi monitorizarea de la partid spre Guvern, iar azi premierul a prezentat un document cu calendarul de acţiuni asumat şi stadiul îndeplinirii acestora, pentru că în România viaţa se întâmplă zi de zi. 

Uitasem o dezinformare: s-a spus că atunci când am intrat în sală aş fi înjurat pe cei de la USR. În primul rând, eu nu am făcut niciodată aşa ceva şi nici nu o să fac. Vă rog să verificaţi pe Realitatea că nu am spus aşa ceva. Am întrebat dacă au la ei bâte şi petarde. Îmi pare rău că n-am întrebat în ce situaţie mai e  „Cuminţenia pământului“, că primul care măa întâmpinat a fost „cumintele pământului“, Vlad Alexandrescu. 

Cât despre legea magistraţilor, am spus şi în campanie, o spun şi acum: dacă se va elabora un poriect de lege care să aibă în vedere lucrul acesta, voi fi de acord cu el doar dacă acea lege va reuşi să protejeze judecătorii de influenţa oricăror instituţii sau persoane. Până când judecătorii din România nu vor judeca doar după propria conştiinţă, nu vom putea avea sută la sută încredere în Justiţie. 

Întrebări: 

Domnule Grindeanu, nu v-am auzit spunând nimic despre această OUG. Care a fost carceterul de urgenţă şi de ce aţi adoptat în miez de noapte?

Am avut un programa extrem de încărcat. Unele din şedinţele pe buget se terminau târziu, în noapte. La 8 seara a m primit avizul CSAT pentru buget. De unde şi până unde în miez de noapte? Şedinţa s-a terminat în jur de 9 şi ceva. Cât derspre caracterul de urgenţă, eu i-am cerut ministrului Justiţiei să vină cu o poziţia clară în faţa guvernului. Nu s-a discutat niciodată despre amnistie. Eu, juridic, n-am auzit de acest termen: amnsitie mascată. Graţierea, în urmarea dezbaterii publice, e şi mai restrictivă. A venit ministrul Justiţiei cu această propunere care a îndeplinit toate procedurile. Eu n-am imunitate, dar n-am încălcat legea cu nimic. Am cerut să se respecte procedurile. S-au mai adoptat şi alte OUG-uri fără avizul CSM. S-au spus foarte multe lucruri care n-au suport în realitate. Dacă cineva este condamnat în acest moment pe un articol declarat de CCR neconstituţional, ce se întâmplă? Cine are dreptate? Nu e posibil să se stea atâţia ani în Parlament fără a se adopta modificările la Codul penal. Deciziile CCR sunt obligatorii pentru toată lumea. 

De ce nu a fost acest proiect pe ordinea de zi? 

A mai fost ceva suplimentar pe ordinea de zi: HG-ul de la Transporturi, astfel încât de la 1 februarie studenţii să poată circula gratuit pe CFR. Urgenţa mi-a fost explicată de Ministrul justiţiei. 

Minsitrul Jsutiţiei fiind Parlament, iar decizia CCR pe abuzul în serviciu din vara anului trecut. 

Dragnea: Dacă un articol din legea penală rămâne la intrepretarea instanţei, mi se pare foarte periculos. Vorbim de libertatea oamenilor. Legea trebuie să fie foarte clară. În amndatul trecut aceste modificări nu s-au făcut de frică. 

De ce nu aţi inclus în programul de guvernare acest deziderat?

Dragnea: Programul de guvernare e obligatoriu să-l pui în practică pe cel care l-ai ausmat. Dar întodeauna vor mai apărea alte situaţii, pentru că viaţa e complexă. Constituţional, Guvernul are dreptul de a adipta OUG-uri. 

De ce nu aţi vorbit despre toate aceste măsuri în campanie?

Am răspuns mai devreme la această întrebare. 

Ce aţi discutat cu ambasadorul SUA? Au căzut pradă manipulării şi ambasadorii unor state UE şi chiar Angela Merkel?

Am discutat despre dorinţa noastră fermă de a susţine relaţia cu SUA. Urmărim cu atenţie tot ce spun aceşti oficiali, dar i-am spus şi domnului Klemm că o decizie a CCR nu se pune problema să nu fie respectată în orice ţară civilizată. Aceşti oficiali vor înţelege că nu este niciun atac asupra Justiţiei. 

Poziţia ambasadorului SUA s-a schimbat după discuţie?

N-am de unde să ştiu, dar era de datoria mea să spun aceste lucruri. 

Dvs aţi solictat această întâlnire?

Nu. A fost solictată de domnul amabasador acum două săptămâni. 

Trebuie să aveţi o întâlnire cu 6 ambasadori. De ce aţi lipisit?

Grindeanu: M-am întâlnit şi eu de dimineaţă cu domnul Klemm, după care am intrat în discuţii cu colegi din Parlament. La întâlnirea cu cei 6 a fost prezent din partea mea ministrul Afacerilor Externe. Am avut alt program împreună cu colegii din Parlament. 

Dragnea: Şi eu am reprogramat întâlnirea cu domnul Klemm. 

Ce părere aveţi despre scrisoarea celor 6 ambasadori?

Dragnea: Ne uităm cu foarte mare atenţi la aceste declaraţii, dar eu nu vreau să pierdem din vedere fondul discuţiei şi anume punerea în lege a unei decizii CCR.

Veţi renunţa la aceste ordonanţe?

Grindeanu: Nu. 

Domnul Jianu a demisionat din guvern.

Ceea ce s-a întâmplat de ieri începând când au devenit publice numerele noastre de telefon- eu le am salvate, şi aşa cum aţi cerut înregistrarea d ela şedinaţ de guvern, poate vreţi şi mesajele primite de mine şi de familia mea. Poate că Florin Jianu nu a rezistat la acest asalt şi a făcut un pas în spate. Nu e simplu să primeşti înjurături legate de familia ta, de părinţii tăi. 

Veţi face publice discuţiile de la şedinţa de Guvern de marţi?

Da. Unii dintre colegii dvs au făcut deja cereri. 

În campania lansată de PSD, oamenii vor semna că susţin modificarea Codului Penal?

Dragnea: Nu. Vor semna pentru dorinţa ca actul de guvernare să se pună în practică. 

Sunteţi acuzat şi de abuz în serviciu., deci veţi profita. 

Dragnea: Falsul intelectual şi abuzul în serviciu înseamnă acelaşi lucru. 

Dar efectele OUG intră imediat în vigoare. 

Dragnea: Nu se închide procesul meu. Merge mai departe. 

De ce a fost nevoie de modificărea acelui articol care exonerează răspunderea fiecărui funcţionar public. 

Dragnea: Nu ştiu cum au formulat ei acest act, dar eu nu cred că este normal ca în România fiecare funcţionar din lanţul birocratic pentru elaborare aunui act normativ să fie luat la întrebări sau anchetat, pentru că atunci nu vor mai semna nimic. În acest proces de elaborare, e vorba totuşi de oportunitate. 

Spuneţi că nu sunteţi condamnat?

Dragnea: Nu pot face această afirmaţie, o să las tribunalul să decidă. Să vedem ce decide instanţa. 

Cu scopul de a fi premier?

Dragnea: Nu. Nu are nicio legătură. Vreau să arăt că un drept fundamnetal mi-a fost încălcat. 

Lupta anticorupţie vi se pare o prostie? Aşa aţi spus pentur un post de radio. 

Dragnea: Eu nu am spus aşa ceva. Nu ştiu cum au montat. 

PSD ia în calcul suspendarea preşedintelui?

Dragnea: Nu avem de gând. 

Preşedintele v-a acuzat că aţi fi responsabil de această OUG.

Dragnea: Nu am avut nicio discuţie cu ministrul Justiţiei despre adoptarea acestor acte normative, nici formală, nici informală. Minisitrul Justiţiei ne-a cerut să aibă libertatea de a decide care sunt secretraii de stat de la Justiţiei, să nu fie oameni politici. 

DVS aţi grantat acest guvern.

Dragnea: Nu am elaborat eu OUG. Întrebaţi-i pe cei care au elaborat nota de fundamentare. 

De ce aţi cerut aviz de la CSM miercuri când aţi adoptat marţi seară OUG-ul?

Grindeanu: Eu nu am cerut aşa ceva. Am avut o singură discuţie cu ministrul Justiţiei, de care s-a ţinut. I-am cerut să respecte tot ceea ce înseamnă proceduri, astfel încât când vine cu o propunere în faţa Guvernului, lucrurile să fie clare. 

Avem înregistrarea cu vocea dvs. (Un reporter porneşte înregistrarea). 

Dragnea: Nu facem jocul cu pixelul albastru. 

Dar aţi spus aceste cuvinte?

Nu este acesta subiectul conferinţei. Vă răspund altă dată. Acum trebuie să plec. 

Vă consideraţi un beneficiar al OUG?

Dragnea: Nu, nu mă consider. E vorba de câteva mii de cazuri. 

Pentru cât timp şi-a delegat domnul Iordache atribuţiile?

Grindeanu: Pentru câteva ore. 

Domnul Iordache spunea că pentru câteva zile. Domana Carmen Dan şi-a delegat atribuţiiel pentru a veni la CEX?

Dragnea: Daţi-mi voie. Şi eu l-am întrebat pe domnul Iordache, pentru că auzisem pe surse că demisionează. Mi-a spus că şi-a delegat aceste atribuţii pentru că a intervenit DNA.

Aţi primit o informaţie că sunteţi puşi sub acuzare de DNA?

Nu, dar ar fi prima dată?

Comasaţi DNA cu DIICOT?

Nu s-a pus niciodată această problemă. 

Există acel prag de 100.00 de lei care vă avantajează. 

Dragnea: Nu am stabilit eu acest prag. 

V-aţi gândit să demisionaţi?

Am urmărit toate aceste manifestaţii, sunt alţii cu care nu am cum să fiu de acord, iar alte milioane bune au votat PSD. 

UPDATE Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat că Guvernul nu va revoca ordonanţa, pentru că a fost trimisă în Parlament şi este treaba Parlamentului dacă o respinde sau nu. Numai că, până când Parlamentul o va respinge sau o va adopta, ordonanţa îşi va face efectele.

UPDATE Rovana Plumb: PSD este un partid unit şi uniţi vom merge mai departe. 

UPDATE Surse din PSDD participante la şedinţă au declarat pentru Adevărul că partidul a decisă să nu fie retrasă nici ordonanţa de urgenţă, nici legea graţierii. „Nu facem nici un pas în spate. Mergem până la capăt. Nimeni din partid nu a avut niciun punct de vedere critic“, acesta a fost mesajul conducerii PSD.

UPDATE 14.00. Şedinţa a început de o oră şi jumătate, însă, potrivit unor surse participante la şedinţă, subiectul ordonanţei nu a fost dezbătut până acum. Niciun social-democrat nu a ridicat problema abrogării ordonanţelor.

UPDATE Mihai Chirica, vicepreşedinte PSD şi primar al Iaşiului, nu participă la şedinţă, deşi face parte din CExN. Chirica a fost cel care a cerut demisia lui Florin Iordache şi l-a criticat pe Liviu Dragnea.

UPDATE Mai mulţi senatori şi deputaţi ai USR, cărora ulterior li s-au alăturat şi câţiva liberali în frunte cu Raluca Turcan, au protestat joi în faţa sălii grupului deputaţilor PSD, unde are loc şedinţa conducerii centrale a social-democraţilor cu liderii de organizaţii judeţene. Parlamentarii au adus pancarte pe care scria ”Îndrăzneşte să spui nu lui Dragnea” şi ”Ţara mai presus de Dragnea” şi îi îndemnau pe liderii PSD care veneau la şedinţă să îi ceară lui Liviu Dragnea retragerea OUG privind codurile penale.

UPDATE Liderul PSD Mihai Chirica a cerut retragerea ordonanţei de urgenţă şi demisia lui Florin Iordache. 

Chirica, vicepreşedinte al PSD la nivel naţional, a cerut direct demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, despre care a spus că îl consideră responsabil de haosul de zilele acestea din România. De asemenea, Chirica a mai reproşat preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, că „nu ştie să-şi aleagă oamenii, să pună oameni competenţi în jurul său”, însă a precizat că are puterea şi responsabilitatea să corecteze aceste lucruri.

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache, sunt prezenţi la şedinţa PSD.

UPDATE Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a ajuns la şedinţa PSD. Opoziţia a scandat „Hoţii! Hoţii!“ în timp ce Dragnea trecea pe lângă reprezentanţii ei. Liderul PSD nu a vrut să dea declaraţii, dar a spus că va face la final o conferinţă de presă.

„Aveţi şi bâtele la dumneavoastră? Şi petardele?“, i-a întrebat Liviu Dragnea pe cei de la USR care îi cereau „să puna ţara mai presus de sine“. 

Raluca Turcan merge la întrunirea PSD cu un exemplar din Constituţie, în timp ce mai mulţi membri USR pichetează intrarea sălii unde are loc întâlnirea liderilor PSD

UPDATE Codrin Ştefănescu: Nu vom retrage ordonanţele. Le-am promis oamenilor scoaterea cătuşelor. Mergem până la capăt!“. Întrebat dacă va face o contramanifesţatie, Ştefănescu a spus ca „există o presiune din partea alegătorilor noştri. Decizia o vom lua astăzi“.

UPDATE Parlamentarii USR au venit în faţa sălii unde organizează PSD CExN un prostestează faţă de ordonanţa de modificare a legislaţiei penale susţinute de PSD şi ALDE. „Îndrazneşte să-i spui «Nu» lui Liviu Dragnea“, scrie pe pancartele celor din USR.Aceştia opresc pe toţi social-democraţii veniţi la şedinţă şi le cer să ia o poziţie împotriva lui Liviu Dragnea.


PSD urmează să stabilească, în cadrul şedinţei de CExN, poziţia partidului faţă de măsurile Guvernului Grideanu pe partea de Justiţie, precum şi ce strategie vor adopta în urma protestelor din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării, potrivit surse social-democrate.Printre subiectele de discuţie ale PSD se numără şi proiectul de buget pe 2017, care urmează să intre în Comisiile de specialitate pentru avizare şi ulterior votat în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu a exprimat până la acest moment nicio poziţie referitoare de deciziile Guvernului Grindeanu pe tema Justiţiei. Dragnea a lipsit atât de la şedinţa grupurilor PSD de miercuri, precum şi de la sedinţa Birourilor Permanente Reunite.

Dragnea a afirmat, marţi, referitor la ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, că s-a ajuns ca în povestea „Petrică şi lupul”, iar miniştrii trebuie să decidă lucrurile în care cred ei, şi nu în care cred alţii, deoarece reprezintă un guvern legitim, rezultat dintr-un vot al Parlamentului.

„Eu nu am înţeles exact care este supărarea. Pe de-o parte este preşedintele CEDO care spune public că România trebuie să ia măsuri după modelul Italiei, pe de altă parte, nu am înţeles, ideea că s-ar putea face o ordonanţă de modificare a Codului penal pentru punerea în acord a deciziilor Curţii Constituţionale. Dacă nici deciziile Curţii nu mai sunt importante, trebuie să decidem asta, dar împreună cu Curtea Constituţională. Pe de altă parte, eu am primit, şi colegii mei, mai multe mesaje directe şi mult mai multe indirecte de la susţinătorii PSD-ului care vor ca Guvernul să fie lăsat să îşi exercite prerogativele constituţionale pentru că ei au votat acest lucru. În sensul ăsta am văzut ce s-a întâmplat duminica trecută şi acum o săptămână“, a afirmat liderul PSD cu două ore înainte ca Florin Iordache, ministrul JUstiţiei, să anunţe adoptarea ordonanţei de urgenţă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite